Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

18.12.2017. / Iz Synlaba
Odgovorno spolno ponašanje

Spolno odgovorno ponašanje vrlo je važan zdravstveni aspekt svakog spolno aktivnog pojedinca. Sprečavanje spolno rizičnog ponašanja i korištenje kontracepcijskih sredstava i drugih oblika zaštite doprinose kvaliteti života i smanjuju rizik obolijevanja od spolno prenosivih bolesti (SPB), isto kao i neželjene trudnoće. Rizično spolno ponašanje (rano stupanje u spolne odnose, odnosi bez zaštite, promiskuitet) najčešće se javlja kod adolescenata, no spolno prenosive bolesti kod seksualno aktivnih osoba mogu se ‘’dogoditi’’ bilo kome.

NAČINI ZARAZE, PRENOŠENJA I OTKRIVANJA SPOLNO PRENOSIVIH BOLESTI

Spolno prenosive bolesti mogu se prenijeti na više načina: vaginalno, oralno, analno, te neposrednim kontaktom s kože na kožu ili sluznicu. Prijenos spolno prenosivih bolesti ne mora uvijek uključivati spolni odnos jer postoje bolesti koje se prenose s kože na kožu ili sluznicu. Među tim bolestima su HPV virus ili virus herpesa (HSV1/2) koji su prenosivi unatoč korištenju gotovo svih oblika zaštite. Uz navedene bolesti, najčešće se javljaju i mikoplazme (ureplazma, mikoplazma), klamidija, gonoreja, sifilis, hepatitis, kao i gljivične infekcije (kandida), a sve one, ukoliko se ne podvrgnu terapiji, mogu imati ozbiljne posljedice za reproduktivno zdravlje oboljele osobe, kao i njihoviog partnera.

Ukoliko sumnjate na zarazu ili ste imali nezaštićeni spolni odnos postoji nekoliko pretraga kojima možete potvrditi ili umiriti svoje sumnje.
Žene trebaju otići k svom ginekologu koji će uzeti odgovarajućei obriske koji će zatim ići u mikrobiološku laboratorijsku obradu, a muškarci mogu doći direktno u Synlab Hrvatska mikrobiološki laboratorij u kojem se mogu uzeti obrisci uretre, a također mogu donijeti, kao alternativa obrisku – uzorak prvog mlaza prvog jutarnjeg urina (KRATKI INTENZIVAN MLAZ). Neke spolno prenosive bolesti mogu se dokazati i pomoću pretraga iz krvi (hepatitis, HIV)

METODE SPRIJEČAVANJA PRENOŠENJA SPOLNIH BOLESTI

Metode sprečavanja spolnih bolesti mogu biti raznovrsne. Najsigurnija metoda jest apstinencija, no ona nije primjenjiva za seksualno aktivnu populaciju. Druga najpouzdanija metoda zaštite od spolnih bolesti jest korištenje prezervativa (kondoma) zajedno s drugim oblicima zaštite od neželjene trudnoće. Kondom treba staviti prije međusobnog kontakta spolovila partnera i tijekom oralnog spolnog odnosa jer i ta vrsta spolnog odnosa nosi određen rizik od zaraze HIV-om, HPV – om.

No važno je znati razliku između metoda zaštite od spolnih bolesti te kontracepcijskih metoda koje su namijenjene isključivo u sprečavanju neželjene trudnoće. Postoji više vrsta kontracepcijskih metoda – prirodne (plodni dani, prekinuti snošaj, Billingsova metoda), hormonalne (pilule, flasteri, prsteni za rodnicu) i mehaničke (spirala, dijafragma i prezervativ). Važno je napomenuti da samo prezervativ štiti od zaraze spolno prenosivih bolesti, a sve druge metode su namijenjene samo sprečavanju neželjene trudnoće.

Simptomi spolno prenosivih bolesti ne moraju uvijek biti vidljivi, a u nekim slučajevima mogu u potpunosti izostati. Zbog toga je važno pridati važnost redovitim ginekološkim pregledima za žene (PAPA test, mikrobiološki obrisci) i urološkim za muškarce, kako bi se na vrijeme otkrilo postojanje bolesti i započelo s liječenjem. Isto tako, potrebno je napomenuti da u prenošenju i nastanku spolnih bolesti važnu ulogu ima veći broj seksualnih partnera, pa je zato preporučljivo prakticirati monogamne seksualne odnose. Ukoliko postoji sumnja da jedan od partnera boluje od spolno prenosive bolesti, važno je da se oba partnera testiraju, te ukoliko se dokaže postojanje SPB (spolno prenosive bolesti), važno je da se oba partnera podvrgnu liječenju istovremeno, kako bi se zaustavilo daljnje širenje zaraze.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram