Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I COVID 19 PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

 

21.05.2019. / Iz Synlaba
Planinarenjem protiv srčanih tegoba, stresa i depresije

Svima je već poznata važnost tjelovježbe, pogotovo nakon dugog boravka u zatvorenom prostoru provodeći vrijeme u sjedećem položaju. Iako se mnogi odlučuju za vježbu u teretanama, raste broj onih kojima je privlačnija opcija odlaska u prirodu i aktivnosti na svježem zraku. Tako raste i popularnost planinarenja kao izuzetno korisnog načina tjelovježbe, ali i odmora te druženja.

Našem tijelu je potreban aktivan boravak na otvorenom, tako da nas planinarenje može neobično mnogo ispuniti zadovoljstvom. Pokretanje i jačanje mišića cijelog tijela, a pogotovo nogu, uz istovremeno uživanje u prirodnim ljepotama i vidicima s društvom ostavlja pozitivan trag na čovjekovu dušu i tijelo. Planinarenje nas ispunjava novom snagom vraćajući nas u ravnotežu prijeko potrebnim bijegom od svakodnevnih briga i sve stresnijeg načina življenja.

Upravo se stres sve češće spominje kao glavni uzrok različitih zdravstvenih tegoba i to kod sve mlađih osoba. Iako većina nas stres shvaća kao nešto što nas direktno uznemirava poput bolesti, poteškoća u obitelji ili na poslu, ili izrazito negativnih emocija, pojam stresa je zapravo mnogo širi. Svaka nemogućnost prilagodbe ili ispunjavanja zahtjeva koji se pred nas stavljaju (tjelesna ili psihička), kao i samo razmišljanje o njima, mogu uzrokovati stres kod čovjeka i negativno utjecati na naše tijelo. Kroz vrijeme se mogu javiti fizički simptomi koji ukazuju na preveliku izloženost stresu (poput glavobolje, ukočenosti mišića, znojenja, mučnina…), kao i psihički simptomi (poput negativnih emocija, smanjene sposobnosti koncentracije,nervoze…). Stres može utjecati na cijelo tijelo i posljedično dovesti do različitih oboljenja, a jedan je od ključnih faktora kod razvoja srčanih tegoba i depresije.

Srčane tegobe su obično pogađale starije ljude. Međutim, u posljednje vrijeme raste broj mlađih osoba kod kojih se razvijaju problemi sa srcem. Iako medicina postaje sve uspješnija u borbi protiv srčanih oboljenja, ovaj trend ipak ne treba zanemariti. Ni statistike vezane uz depresiju nisu obećavajuće. Depresija je postala jedan od vodećih svjetskih zdravstvenih problema, sa stalnim porastom broja oboljelih. Manjak energije, tuga, beznađe, osjećaj krivnje – sve su to simtomi ove bolesti, koja je posebno uzela maha u modernom dobu.

Jedan on najefikasnijih načina borbe protiv stresa uključuje redovnu fizičku aktivnost. Čak i svakodnevna šetnja može smanjiti negativan utjecaj stresa na organizam. S obzirom na to da se planinarenjem aktivira cijelo tijelo, prednosti postaju još i veće. Planinarenje potiče rad srca i krvotok, čime se obogaćuje opskrbljenost krvi kisikom i snižava krvni tlak. Utjecaj je pozitivan i na naše mentalno zdravlje. Tako se planinarenjem poboljšava raspoloženje i smanjuje osjećaj tjeskobe i intenzitet negativnih emocija.

Stoga je s dolaskom novog proljeća pravo vrijeme za aktivan odmor na otvorenom!

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram