Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

09.07.2018. / Iz Synlaba
Povišeni krvni tlak (hipertenzija)

Povišeni krvni tlak ili hipertenzija predstavlja stanje porasta tlaka u arterijama iznad normalne razine što može dovesti do problema u radu različitih organa, utjecati na funkciju srca, dovesti do oštećenja bubrega, te izazvati srčani ili moždani udar. Hipertenzija najčešće nema simptome sama po sebi, što povećava opasnost jer je nerijetko prvi pokazatelj problema oštećenje nekog vitalnog organa.

Uzroci

U najvećem broju slučajeva uzrok povišenog krvnog tlaka nije poznat. U manje od 10% slučajeva se može utvrditi uzrok, a najčešće su to bolesti bubrega, hormonski poremećaji ili posljedica uzimanja određenih lijekova.

Osim toga, stil života može značajno utjecati na vjerojatnost pojavljivanja visokog krvnog tlaka, stoga treba izbjegavati prekomjernu tjelesnu težinu, stres, premalo kretanja, pretjerano konzumiranje alkohola, prekomjeran unos soli u organizam i sl.

Dijagnostika

Kod povišenog krvnog tlaka su obično povišene obje vrijednosti koje se utvrđuju prilikom mjerenja krvnog tlaka. Radi se o vrijednostima sistoličkog tlaka, vezanim uz trenutak kada se srce stisne (gornja vrijednost), te dijastoličkog tlaka, vezanim uz opuštanje srca između dva otkucaja (donja vrijednost). O stanju povišenog krvnog tlaka govorimo kada je gornja vrijednost 140 mm Hg ili viša, uz donju vrijednost od 90 mm Hg ili višu. Rjeđi su slučajevi kada je povišena samo jedna od te dvije vrijednosti, dok je druga u granicama normale. Mjerenje tlaka je potrebno napraviti nakon što je osoba mirovala, a zaključak o povišenom tlaku se ne može napraviti na temelju samo jednog mjerenja već temeljem više njih. Nakon utvrđenog povišenog krvnog tlaka potrebno je pronaći uzrok nastalog stanja, što se prvenstveno čini liječničkim pregledom.
Ovdje je neophodan i laboratorijski nalaz koji će liječniku pomoći u traženju uzroka nastanka povišenog tlaka, praćenju terapije i provođenju mjera preventive u očuvanju zdravlja pacijenta. Svakako treba krenuti od uobičajenog sistematskog paketa laboratorijskih pretraga kojeg će liječnik po potrebi proširiti na ispitivanje hormona štitnjače i ostalih hormona.

Liječenje

Liječenje povišenog krvnog tlaka se prije svega sastoji u promjenama u stilu života koji su potencijalni uzrok problema. Smanjenje tjelesne težine, izbjegavanje stresnih situacija, prestanak pušenja, kontroliranje unosa alkohola i slično, su neki od primjera kojih bi se svaka osoba s povišenim krvnim tlakom trebala pridržavati. Osim toga, liječnik može propisati terapiju lijekovima, koja se propisuje u skladu s individualnim stanjem svakog pojedinog pacijenta. Različiti lijekovi djeluju na različite načine, pa liječnik mora uzeti u obzir specifičnosti u zdravstvenom stanju svakog pacijenta kako bi propisao ispravnu i efikasnu terapiju. Nerijetko je na početku liječenja potrebno isprobati više kombinacija lijekova kako bi se pronašla adekvatna terapija.

POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram