03.03.2017. /
BRCA+16genes

BRCA+16GENES je genski test koji, pomoću uzorka krvi ili sline, analizira 18 gena povezanih s nasljednim karcinomima dojke, jajnika i endometrija i pritom pruža visoko pouzdane informacije o riziku za dobivanje ovih tipova karcinoma.

Ukoliko ste nosioc neke mutacije preporučeno je da posjetite specijalistu kako bi primili prikladno genetičko savjetovanje.

Nasljedni karcinomi dojki i jajnika se često povezuju s mutacijama na BRCA1 i BRCA2 genima. Ovi geni djeluju kao tumor supresori i blokiraju razvoj karcinoma. Međutim, kada ovi geni imaju određene mutacije, gube svoju funkciju i ne mogu blokirati ili spriječiti razvoj tumora.

Osim BRCA1 i BRCA2 gena postoje i drugi geni, koji su povezani s ovim tipovima karcinoma, i kada su proučeni pružaju potpuniju informaciju nego samo analiziranje BRCA1 i BRCA2 gena, što testu daje visoku pouzdanost.

Test se preporuča:

  • Ženama s obiteljskom povijesti karcinoma dojke (muškarci i žene) i/ili karcinoma jajnika.
  • Ženama čiji srodnik ima sindrom obiteljskog karcinoma.
  • Pacijentima s ovim tipovima tumora kako bi se utvrdila njihova potencijalna nasljedna priroda.
  • Žene ≥ 30 godina bez prethodne obiteljske povijesti, zbog određivanje genskog rizika nasljednog karcinoma dojke i jajnika i kako bi se procijenile različite opcije prevencije.

Srodnici, u prvom koljenu, nosioca mutacije imaju veći rizik da i oni sami budu nosioci te da razviju bolest.

Međunarodni stručnjaci preporučuju BRCA1 i BRCA2 genski test probira ženama ≥ 30 godina tijekom sistematskog pregleda.

GENETIČKO SAVJETOVANJE

SYNLAB vam omogućuje dodatnu uslugu: MEDICALL

s pristupom na našu genetičku savjetodavnu platformu gdje možete dobiti genetički savjet od naših stručnjaka putem video konferencije. Također nas možete kontaktirati i putem e-maila genetic.counselling@synlab.com

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 radnih dana.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook