03.03.2017. /
ISKAŠLJAJ – bakteriološki

ISKAŠLJAJ (SPUTUM) – bakteriološki – ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo bakterijskog patogena u uzorku iskašljaja (sputuma) bolesnika, te rezultat analize “povezuje” s upalnim procesom respiratornog (dišnog) sustava, a u ovisnosti o kliničkoj slici i imunokompetentnosti bolesnika. Pretraga se temelji na izolaciji i identifikaciji i kvantifikaciji bakterijskog patogena i izradi testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove. Potencijalni bakterijski patogeni mogu biti sljedeći: ß hemolitički streptokok grupe „A“, a u iznimnim kliničkim situacijama i svakako u konzultaciji s ordinirajućim liječnikom – mogu biti i streptokoki grupa „C“ i „G“; potom Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Klebsiella pneumoniae, E.coli i druge enterobakterije, zatim Pseudomonas aeruginosa te Acinetobacter baumannii koji je obično pokazatelj prethodne ili aktuelne hospitalizacije (boravka u bolnici). U nalaz

Pozitivan nalaz: Rezultat pretrage sadrži naziv bakterije u brojčanoj formi (kvantitativno) s pripadajućim antibiogramom, a obavezno je u nalazu naveden i direktni mikroskopski preparat uzorka, što uključuje: broj leukocita – upalnih stanica (polimorfonukleara – PMN) i broj epitelnih stanica usne šupljine. Taj odnos mora biti prema standardu, te se prema tom odnosu procjenjuje valjanost uzorka. Ukoliko uzorak nije valjan – preporuča se ponoviti uzimanje uzorka i analiza.

Negativan nalaz glasi: FIZIOLOŠKA FLORA

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 – 3 radna dana od dostave uzorka na analizu.

Uzorak: je iskašljaj (a ne ispljuvak!)

Napomena: kod ove vrste uzorka naročito je važno pravilno uzeti uzorak. Ova se pretraga provodi kod respiratorne bolesti s produktivnim kašljem (slučaj kada se ima što iskašljati; pretragu nema smisla raditi kod bolesti gdje je prisutan suhi kašalj). Preporuča se nazvati mikrobiološki laboratorij prije donošenja uzorka – radi dobivanja detaljnih uputa o uzimanju ove vrste uzorka (vidi – uzimanje uzoraka za mikrobiološke pretrage – preporuke – ISKAŠLJAJ (SPUTUM).

POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook