15.11.2017. /
OBRISAK INTRA/INTER DENTALNOG UZORKA

Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo bakterijskog patogena u uzorku stomatološkog bolesnika. Rezultat analize ordinirajući liječnik stomatolog samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom klinički “povezuje” s upalnim procesom, zato što svaka izolirana bakterija ne mora biti i uzročnik upale (izolirana bakterija se smatra samo potencijalnim (mogućim) patogenom (uzročnikom) upale).

Ova mikrobiološka analiza uključuje izolaciju i identifikaciju bakterijskog patogena i izradu testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu.

Pozitivan nalaz: u nalazu je prikazana izolirana bakterija (njezino „ime i prezime“)  s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika).

Negativan nalaz glasi: FIZIOLOŠKA FLORA

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 – 3 radna dana od dostave uzorka na analizu, a iznimno dulje ako to zahtijeva analiza.

Uzorak: uzima liječnik stomatolog, uz pomoć odgovarajućeg sterilnog instrumenta ili dobro upijajućeg specijaliziranog papirića. Uzorak se uzima, kao i svuda u mikrobiologiji, NA MJESTU UPALE.

Napomena: uzorak se uzima intradentalno (unutar zubne šupljine) ili interdentalno (između zuba) – odnosno, ovisno o tome gdje je anatomsko mjesto upalnog procesa.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook