15.11.2017. /
OBRISAK KOŽNE PROMJENE

Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo bakterijskog i/ili gljivičnog patogena u uzorku kožne promjene bolesnika. Mikrobiološka analiza uključuje izolaciju i identifikaciju bakterijskog patogena i izradu testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu.

Osim bakterijskog patogena, kod ove vrste uzorka često je uzročnik infekcije gljiva (plijesan ili kvasac).

Pozitivan nalaz s bakterijom: u nalazu je prikazana izolirana bakterija s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika). Takav pozitivan nalaz ordinirajući liječnik samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom klinički “povezuje” s upalnim procesom, te se odlučuje ili ne odlučuje za uvođenjem antibiotika u liječenje, zato što svaka izolirana bakterija ne mora biti i uzročnik upale (izolirana bakterija se smatra samo potencijalnim (mogućim) patogenom (uzročnikom) upale).

Pozitivan nalaz s kvascem ili s plijesni: u nalazu je naveden naziv („ime i prezime“) gljive.

Obzirom na kliničku sliku, liječnik ordinarijus se odlučuje ili ne odlučuje za antimikrobnu terapiju (protugljivičnu), samostalno ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom. Liječenje je obično lokalno (primjena protugljivičnog lijeka na promijenjeni dio kože; rjeđe se u liječenje uvodi terapija na usta, iz više razloga – lijek je toksičan, osim toga čuva ga se za liječenje vitalnih, po život opasnih, infekcija).

Negativan nalaz glasi: FIZIOLOŠKA FLORA KOŽE ili STERILNO ili PLIJESNI/KVASCI NISU IZOLIRANI.

Vrijeme izdavanja nalaza: pretraga na bakterije i kvasce je završena za 2 (dva ) do 3 (tri) radna dana od dostave uzorka na analizu.

Pretraga na plijesni (naročito pretraga na dermatofite, uzročnike gljivičnih bolesti noktiju) zahtijeva dulju kultivacijsku obradu, tako da je nalaz završen do 3 (tri) tjedna.

Uzorak: obrisak tj. strugotina kožne promjene ili bolesno promijenjenog nokta.

Napomena: Ukoliko se uzorak planira uzeti u mikrobiološkom laboratoriju, potrebno je najaviti se i dogovoriti se o terminu svog dolaska na uzimanje uzorka za analizu, da bi se tijekom tog razgovora dobile sve do tada poznate medicinske informacije i odredio što bolji (u medicinskom smislu) termin, da se ne bi dobio lažno negativan nalaz.

POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook