03.03.2017. /
OBRISAK NAZOFARINKSA – bakteriološki

Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo potencijalnog bakterijskog respiratornog patogena u uzorku nazofarinksa bolesnika. Nazofarinks je anatomski – dio ždrijela koji se nalazi iza nosne šupljine. Pretraga uključuje izolaciju i identifikaciju potencijalnog bakterijskog uzročnika, te izrada testa osjetljivosti (antibiograma) na odgovarajuće antimikrobne lijekove (antibiotike) prema standardu. To je kultivacijska metoda detekcije. Potencijalni bakterijski patogeni upale u respiratornom (dišnom) sustavu mogu biti: ß hemolitički streptokok grupe “A”, Streptococcus pneumoniae (pneumokok), Haemophilus influenzae, Moraxella catarrhalis, Klebsiella pneumoniae. Zašto  “potencijalni” – zato što prisustvo bakterije u tzv. “čistoj kulturi”  u nazofarinksu bolesnika, ne znači  ujedno i da je to pravi uzročnik infekcije dišnog sustava. “Čista kultura” je mikrobiološki laboratorijski izraz za pojavu kada umjesto fiziološke flore (a to je miješana flora) nalazimo samo jednu vrstu bakterije. Često je to pojava kada je uzročnik respiratorne (dišne) infekcije VIRUS, koji svojom pojavnošću i razbolijevanjem nekog dijela (gornjeg ili donjeg) dišnog sustava, poremeti tu istu, gore spomenutu, fiziološku floru – pa “daje takvu mikrobiološku sliku”, mada ne znači da je izolirana bakterija i uzročnik. Može i biti uzročnik, a da li je ili nije procjenjuje liječnik ordinarijus samostalno i/ili u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom, a na temelju kliničke slike oboljelog i ostalih laboratorijskih parametara.

Pozitivan nalaz: u nalazu je prikazana izolirana bakterija (njezino „ime i prezime“) s pripadajućim antibiogramom (paletom odgovarajućih antibiotika).

Negativan nalaz glasi: FIZIOLOŠKA FLORA NAZOFARINKSA

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 – 3 radna dana od dostave uzorka na analizu.

Napomena: ova se vrsta uzorka STROGO mora odvojiti i NE POISTOVIJETITI s obriskom nosa. Obrisak nosa je obrisak vestibuluma (predvorja) nosa i rezultat pretrage ima sasvim drugo značenje! (vidi pretragu naziva: obrisak vestibuluma nosa – bakteriološki).

Također, uvijek treba imati na umu da je 90–ak % infekcija respiratornog (dišnog) sustava VIRUSNE ETIOLOGIJE (virusne uzročnosti), a da je izolirana bakterija moguće samo privremeno i prolazno nastanjena, osim u slučajevima medicinske komplikacije (tada je to tzv. bakterijska superinfekcija). Obrisak nazofarinksa je preporučljiva metoda detekcije ß hemolitičkog streptokoka grupe „A“ (piogenog streptokoka) kod pedijatrijske populacije – kod manje djece (samostalno ili uz obrisak ždrijela), radi, obično, prirodno loše suradljivosti malenog djeteta kod uzimanja uzorka obriska ždrijela!

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook