03.03.2017. /
OMEGA 3 MASNE KISELINE

Omega masne kiseline (eng. Omega fatty acids)

Omega-3 masne kiseline imaju mnoge zdravstvene prednosti i smatraju se bitnim masnim kiselinama, što znači da ih ljudsko tijelo ne može sintetizirati, a od vitalnog su značaja za normalni metabolizam.

N-3 masne kiseline koje su važne u humanoj fiziologiji su α-linolenska kiselina (18: 3, n-3; ALA), eikosapentaenska kiselina (20: 5, n-3; EPA) i dokozaheksenska kiselina (22: n-3 DHA).
Omega-3 masne kiseline mogu se naći u ribama kao što su losos, tuna i baldahin, drugi morski plodovi, uključujući alge i kril, neke biljke i matulja. Također poznate kao polinezasićene masne kiseline (PUFA).
Zdravstvene prednosti dugolančanih omega-3 masnih kiselina – prvenstveno EPA i DHA su najpoznatiji. Visoka razina omega-3 masnih kiselina smanjuje trigliceride, brzinu otkucaja srca, krvni tlak i aterosklerozu.
Pretpostavlja se da omega3 indeks predstavlja marker rizika za kardiovaskularne bolesti. Izračunava se iz postotka eikosapentaenske kiseline i dokozaheksanske kiseline u odnosu na ukupnu vrijednost masnih kiselina (neesterificirane masne kiseline).

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 – 3 tjedna. Nalaz prikazuje pojedinačne vrijednosti: ALA, EPA, DHA.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook