Urat ili mokraćna kiselina je konačni metabolički produkt hranom unesenih i u organizmu sintetiziranih purina. Purini se hranom najviše unose mesom.
Urat se sintetizira u jetri. Najvećim dijelom (75%) se izlučuje u mokraći (bubregom), a četvrtina se izlučuje u crijevu, gdje je razgrađuju crijevne bakterije.
Na koncentracija mokraćne kiseline utječu životni uvjeti (prehrana), ali i genetički čimbenici. Tijekom dana koncentracija je nešto viša nego noću.
Povišena vrijednost:
Povećana koncentracija urata posljedica je povećane sinteze purina, njegov povećan unos hranom ili smanjeno izlučivanje purina bubregom.
Povećana koncentracija može biti primarna ili sekundarna hiperuricemija.
Giht (ulog, podagra) je bolest u kojoj se urati odlažu u zglobovima. Ova bolest najčešće napada starije i genetski predisponirane osobe.
Lesch-Nyhanov sindrom – nasljedni poremećaj metabolizma purina, koji se pojavljuje u muške djece.
Snižena vrijednost:
Hipouricemija ili snižena koncentracija urata pojavljuje se rjeđe. Može biti posljedica Fanconijevog sindroma, terapije gihta alopurinolom, zbog smanjene proizvodnje mokraćne kiseline (nasljedna ksantinurija), zbog nasljednog nedostatka enzima purin-nukleozid-fosforilaze.
Vrijeme izdavanja nalaza: Nalaz je gotov isti dan.
Priprema:
Nije potrebna posebna priprema, ali preporuča se da izostaviti hranu bogatu purinima (meso), te alkohol.
Prikupljenu mokraću treba čuvati u zatamnjenoj posudi na hladnom.
Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata.