-->

Laboratorijske Pretrage R

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

RAST 18.00 135.62 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
RAZMAZ PERIFERNE KRVI - citološki 25.00 188.36 Citološka analiza razmaza periferne krvi važna je u dijagnostici i praćenju različitih bolesti hematopoetskog sustava. Morfološki se analiziraju stanice krvi, eritrociti i bijele krvne stanice.

Različite anomalije oblika eritrocita mogu ukazati na nasljedne ili stečene anemije, posebno kod djece. Diferencijalna krvna slika poznata kao DKS analizira izgled i zastupljenost pojedinih vrsta bijelih krvnih stanica, te pojava nezrelih krvnih stanica u perifernoj krvi, kojih ne smije biti. Citološka analiza periferne krvi predstavlja dio dijagnostičke obrade i praćenja hematoloških bolesti. Kod virusnih bolesti ova analiza neophodna je i važna u dijagnostici infektivne mononukleoze, kada je posebno važna morfologija limfocita.

Uzorak za analizu je kapilarna krv uzeta iz jagodice prsta.

Vrijeme izdavanja nalaza:
nalaz je gotov 2 dan
RENIN 60.00 452.07 Napomena: potrebno je 1 sat ležati prije vađenja krvi

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
REVERZNI T3 63.71 480.00 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
RF-LATEX 14.00 105.48 Reumatoidni faktor (RF) najčešće su antitijela iz grupe IgM tipa. Osjetljivost reumatoidnog faktora kod reumatoidnog artritisa (RA) varira od 30% u studijama provedenih na zdravoj populaciji do 70-80% u studijama provedenih u bolničkoj populaciji, gdje je bolest obično težeg oblika.

Povišena vrijednost: Povišeni RF titar specifičan je za dijagnozu RA i češći je kod bolesnika s brzo napredujućim propadanjem zglobova te kod bolesnika s izvanzglobnim manifestacijama kao što su potkožni reumatski čvorovi. Ipak, RF je nespecifičan test te može biti pozitivan kod 1-5% zdrave populacije i kod 15-20% starijih osoba s drugim kroničnim bolestima.

Pozitivan RF također je prisutan kod autoimunih reumatskih bolesti i nereumatskih stanja s promjenjivom učestalošću: SLE, Sjorgen sindrom, subakutni bakterijski endokarditis i druge bakterijske infekcije (infektivni hepatitis, kronične bolesti jetre, kronične bolesti pluća, parazitske i virusne infekcije).

Snižena vrijednost: nije klinički značajno

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
ROMA INDEX (HE4 / CA 125) 39.00 293.85 ROMA INDEX je računski test. Za potrebe izračuna rade se dva testa HE4 i CA 125.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
ROTA VIRUS i ADENO VIRUS 27.00 203.43 Svrha ispitivanja je dokazati ili ne dokazati prisustvo antigena Rota virusa i Adenovirusa u uzorku stolice bolesnika.

Pozitivan nalaz glasi: Antigen Rota virusa je detektiran ili Antigen Adeno-virusa je detektiran.

Rota i Adenovirusi izazivaju gastroenteritis (vodenasti proljev, bolovi u trbuhu, povraćanje, povišena tjelesna temperatura). Bolest se pojavljuje sezonski, a može poprimiti i epidemijski karakter. Obično obolijevaju djeca i tu se mora biti jako oprezan i rehidrirati dijete, jer su djeca sklonija dehidraciji (gubitak tekućine iz organizma) nego odrasli. Nadalje, odrasli mogu biti zaraženi, a da rijetko ispoljavaju simptome bolesti.

Negativan nalaz je uredan nalaz i glasi: Antigen Rota-virusa nije detektiran ili Antigen Adeno-virusa nije detektiran.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
ROTA, ADENO I NORO VIRUS 39.00 293.85 Svrha ispitivanja je dokazati ili ne dokazati prisustvo antigena Rota virusa i Adenovirusa u uzorku stolice bolesnika.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
ROTA, ADENO, NORO I ASTRO VIRUS 46.00 346.59 Svrha ispitivanja je dokazati ili ne dokazati prisustvo antigena Rota virusa i Adenovirusa u uzorku stolice bolesnika.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
RPR (Rapid Plasma Reagin) 27.00 203.43 Ovom se serološkom pretragom analizira serum pacijenta kod kojeg se sumnja na pozitivitet na sifilis (lues). Ovo je screening metoda (metoda probira) detekcije nespecifičnih netreponemskih protutijela.

Pretragu ima smisla učiniti nakon minimalno šest tjedana od inkriminirajućeg (osumnjičenog) spolnog odnosa - u protivnom test može pokazati lažno negativan rezultat.

Vrijeme izdavanja nalaza: 1 - 4 dana od uzimanja uzorka

Uzorak: je krv (serum ili plazma)

Napomena: ukoliko je nalaz pozitivan radi se potvrdno testiranje
RTC (RETIKULOCITI) 6.64 50.00 Vrijeme izdavanja nalaza: 2 dana
RUBELLA 132.00 994.55 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.