Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

05.12.2016. / Iz Synlaba
RACIONALNA UPOTREBA ANTIBIOTIKA – IMPERATIV ZAJEDNICE

U cijeloj Europi, pa tako i u našoj zemlji, 18. se studenog obilježava Europski dan svjesnosti o antibioticima. Na inicijativu Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), od 2015. godine, tjedan u kojem se obilježava spomenuti Europski dan svjesnosti o antibioticima – obilježava se kao Svjetski tjedan svjesnosti o antibioticima. Time Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) u cijelom svijetu želi PODIĆI RAZINU SVJESNOSTI O RACIONALNOJ PRIMJENI ANTIBIOTIKA.

Naime, rezistencija (otpornost) bakterija na antibiotike važan je problem u današnjoj medicini i obilježavanjem ovog dana/tjedna naglašava se potreba da svi moramo biti uključeni u borbu protiv pretjerane i neopravdane upotrebe antibiotika, svatko na svom nivou djelovanja. Neophodno je odgovorno korištenje antibiotika – neobično važnih lijekova u liječenju različitih infekcija – da bi ti lijekovi ostali djelotvorni i za buduće generacije.

Antibiotici su lijekovi koji se koriste u liječenju BAKTERIJSKIH INFEKCIJA, dakle djeluju protiv bakterija, ali ne i protiv virusa.

Zašto ovdje spominjem viruse – zato što su infekcije respiratornog (dišnog) sustava u 90-ak % slučajeva – virusne infekcije, a često se učestalim pogrešnim pristupom antibiotici propisuju (ili kupuju u ljekarni) upravo kod spomenutih virusnih bolesti. Samo iznimno, u rijetkim slučajevima i u slučaju komplikacije respiratorne infekcije – virusna je infekcija „komplicirana“ bakterijskom infekcijom i tada je to tzv. bakterijska superinfekcija. U tom slučaju liječnik ordinarijus, nakon pregleda i obrade bolesnika, odlučuje, u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom, hoće li ili neće u liječenju primijeniti antibiotik.

Nalaz u kojem je prikazana izolirana bakterija, sa ili bez popisa antibiotika (sa ili bez antibiograma) – nije imperativ da se antibiotik i mora primijeniti.

Da bi se izbjegao nepotreban i opasan razvoj rezistencije na antibiotike, ovi se lijekovi moraju upotrebljavati na krajnje racionalan način, što znači – upotrijebiti antibiotik kao lijek samo onda kada je to doista potrebno, a da li će se i koji će se antibiotik primijeniti – to određuje liječnik ordinarijus, u kontekstu kliničke slike bolesnika i u konzultaciji s liječnikom mikrobiologom.

Opet napominjem da se gore navedeno naročito odnosi na većinu respiratornih infekcija, pogotovo gornjeg dišnog sustava. To su, obično blage i samoograničavajuće virusne infekcije, koje „prolaze same“, uz suportivnu (potpornu) terapiju, kao što je: mirovanje, korištenje lijekova za snižavanje temperature i ublažavanje bolova, konzumacija dovoljno tekućine radi rehidracije (nadoknade tekućine), jer i kod blago povišenih temperatura mi gubimo tekućinu (znojenjem), a ukoliko su još prisutni simptomi od strane gastrointestinalnog trakta (proljev, povraćanje), tada je pravilna rehidracija od neobično velikog značenja na putu ka ozdravljenju.

Bakterije su mikroorganizmi koji, između ostalog, žive s nama; to su tzv. „dobre bakterije“ bez kojih ne bismo ni mogli živjeti.

U pojedinim situacijama, kada dospiju u naš organizam na „krivo“ mjesto – mogu uzrokovati različite bolesti (upala srednjeg ili vanjskog uha, upala sinusa, upala pluća, infekcije rana, upala mokraćnih puteva, pa sve do tzv. sistemskih infekcija kada bakterije prodru u krv i/ili likvor pa dovode do sepse ili meningitisa). I upravo u takvim situacijama – antibiotici „stupaju na scenu“ kao spasonosni i vrlo djelotvorni lijekovi. To su lijekovi koji spašavaju život.

Ako ih koristimo neracionalno (onda kada ne treba) – razvija se rezistencija pa antibiotici postaju nedjelotvorni, a sužava se i paleta primjenjivih antibiotika. Tada postoji mogućnost da se moraju primijeniti i  antibiotici koji su toksičniji nego oni koji su postali nedjelotvorni (radi razvoja rezistencije) u prethodnom periodu. Primjena takvih lijekova nije bezazlena za bolesnika.

Da bi antibiotici ostali spasonosni i djelotvorni i da bi liječnici mogli primijenjivati najmanje toksične lijekove – trebamo ih upotrebljavati samo onda kada je to doista medicinski opravdano.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram