Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

07.10.2020. / Iz Synlaba
Rak dojke i BRCA genski test

Rak dojke najčešći je oblik karcinoma kod žena te svake godine broji više od 1.600.000 dijagnosticiranih slučajeva diljem svijeta. Rak je visoko izlječiv u fazi kad je manji od 2 cm te lokaliziran samo u dojci, odnosno dok nije zahvatio pazušne limfne čvorove. Preko 90% oboljelih od karcinoma dojke mogu se u potpunosti oporaviti ako se bolest dijagnosticira u ranom stadiju te ispravno liječi. Iz tog razloga je, prema liječničkim preporukama, izrazito bitno mjesečno prakticirati samopregled dojki, kao i redovito odlaziti na godišnje specijalističke preglede. 

Informiranje o rizičnim faktorima potiče da posvetite poseban oprez čak i malim promjenama na dojci. Najčešći je prvi simptom karcinoma kvržica koju u više od 80% slučajeva žena otkriva sama te se na opip jasno razlikuje od okolnog tkiva dojke. Uz to, kvržica je u većini slučajeva na samom početku bolesti jedini simptom. 

Svaka je osoba rođena s genima BRCA1 (BReast CAncer 1) i BRCA2 (BReast CAncer 2) koji do svoje mutacije nisu opasni za zdravlje. Međutim, žene koje naslijede mutaciju jednog ili oba BRCA gena spadaju u rizičnu skupinu za oboljenja od raka dojke i jajnika. Kod takvih slučajeva rak se u pravilu javlja u ranijoj životnoj dobi u odnosu na žene koje nisu naslijedile ovu mutaciju. 

BRCA+16 genes genski je test namijenjen osobama za koje se na temelju postojanja rizičnih čimbenika smatra kako imaju naslijeđene mutacije koje mogu dovesti do razvoja raka dojke ili jajnika. Test pomoću uzorka krvi analizira 18 gena povezanih s nasljednim karcinomima dojke i jajnika te pruža pouzdane informacije o riziku. Bitno je imati na umu da su naslijeđene mutacije BRCA gena odgovorne za oko 5% slučajeva raka dojke te za oko 10-15% slučajeva raka jajnika.

Preporučujemo testiranje BRCA gena:

  • ako imate obiteljsku povijest raka dojke u više od jedne generacije
  • ako ste u rodu s osobom koja je oboljela od raka dojke prije 50. godine života
  • ako imate muškog srodnika s rakom dojke
  • ako imate više članova obitelji s rakom u obje dojke
  • žene do 30 godina bez prethodne obiteljske povijesti, zbog određivanja genskog rizika nasljednog karcinoma dojke i jajnika te kako bi se procijenile različite opcije prevencije
  • ako imate jednog ili više srodnika s mutacijom u genima BRCA1 ili 2
  • ako je u obitelji česta pojava raka jajnika

 

Faktori koji također mogu utjecati na razvoj raka dojke su rana prva menstruacija (prije 12. godine), kasno rađanje ili kasna menopauza, upotreba lijekova na bazi hormona kao što su kontraceptivi ili prekomjerna tjelesna težina.

rak dojke

Uz genski test za otkrivanje sklonosti oboljenja od raka dojke i jajnika (BRCA 16+ genes) koji možete napraviti u poliklinici Synlab, svakako se preporučuju redoviti mamografski pregledi za žene iznad 40 godina koji značajno povećavaju šansu ranog otkrivanja raka te samim time i uspješnosti liječenja i oporavka. Smatra se kako bi mamografski pregledi žena u dobi od 50-69 godina svake 2-3 godine, uz praćenje osoba s pozitivnim ili sumnjivim nalazima, mogli smanjiti mortalitet od raka dojke za jednu trećinu.

Uz to, izrazito je bitno voditi računa o svom zdravlju vodeći aktivan život te izbjegavati alkohol i cigarete. Istraživanja su pokazala da mediteranska prehrana utječe na smanjenje vjerojatnosti oboljenja od raka dojke, a isto tako i održavanje optimalne tjelesne težine.

POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram