Open

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

Radno vrijeme mikrobiološkog laboratorija u Petrovaradinskoj 7 je do daljnjega od 07,00-16,00. Prijem pacijenata do 15,00.

10.09.2018. / Iz Synlaba
Salmoneloza

Salmoneloza je bakterijska zarazna bolest, koja može dovesti do blažih ili ozbiljnijih smetnji ovisno o vrsti Salmonella bakterije kojom je osoba zaražena. Rod Salmonella uključuje više od 2500 različitih oblika ove bakterije, a salmoneloze spadaju u najčešće bakterijske infekcije. Salmonella spp. je prvi put izolirana 1880.god. (Karl Eberth) kod pacijenata oboljelih od trbušnog tifusa, a ime dobiva 1900.god. prema znanstveniku Danielu Elmer Salmonu.
U našim krajevima je najčešće prisutna Salmonella enteritidis.
 

Salmonella spp. – svojstva i način prenošenja

Salmonella spp., porodica Enterobacteriaceae, je Gram negativna bakterija štapičastog oblika, koja se pokreće pomoću bičeva (flagela) i ne stvara spore.

Ove bakterije su fakultativni anaerobi, što znači da mogu rasti u uvjetima sa ili bez kisika. Najčešće se prenose preko hrane životinjskog podrijetla (meso, jaja, mlijeko) na kojoj se u pravilu ne mogu prepoznati nikakvi znakovi zaraženosti. Salmonella spp. ne preživljava visoke temperature, pa se adekvatnom higijenom kuhinjskog prostora i termičkom pripremom hrane (termička obrada hrane, ključanje 15 minuta) može izbjeći zaraza. Osim preko hrane, ove bakterije se mogu prenijeti i putem zagađenih površina te zaraženih osoba.
 

Simptomi

Salmoneloza se klinički manifestira kroz 3 entiteta:

  1. Gastroenteritis – počinje 12 do 48 sati nakon ulaska mikroorganizama s mučninom i grčevima u trbuhu, nakon čega slijedi proljev i povraćanje. Stolice su obično vodenaste, rijetko kašaste ili poluformirane. Sluz ili krv su rijetko prisutni u stolici. Bolest je obično blagog karaktera i traje 1 do 5 dana.
  2. Salmonella vrućica ili paratifusni sindrom – klinički se manifestira vrućicom i bakterijemijom.
  3. Asimptomatsko kliconoštvo – česta pojava pri kojoj se mikroorganizmi Salmonella spp. izlučuju i više od godinu dana nakon bolesti.

 

Dijagnostika i liječenje

U poliklinici Synlab Hratska možete napraviti bakteriološku pretragu stolice na Salmonella spp. (pretraga uključuje i bakteriološku analizu na Campylobacetr spp., Shigella spp.). Nalazi mikrobiološke pretrage su gotovi unutar 48 do 72 sata.
Pri liječenju salmoneloze prije svega je potrebno nadoknaditi izgubljenu tekućinu i soli, pa je često takvo simptomatsko liječenje dovoljno. Izbjegava se primjena antibiotika, osim kod težih, ozbiljnijih oblika ove bolesti. U rjeđim slučajevima je potrebno bolničko liječenje.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram