Open

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Petrovaradinskoj 1 je od 07,00-15,00. Prijem pacijenata do 14,00.

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Kraljevićevoj 24 je od 07,00-16,00. Prijem pacijenata do 15,00.

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

 

 

14.02.2020. / Iz Synlaba
Samopregled dojki

Rano otkrivanje promjena u dojkama od izrazite je važnosti jer prepoznavanje tumora u početnim stadijima drastično smanjuje mogućnost daljnjeg širenje i rasta. Potpuni testovi dijagnostičkog postupka mamografije preporučuju se svim ženama između 50. i 70. godine, a svakako bi ranije testove trebale obaviti i žene koje u obitelji imaju krvne srodnike s dijagnozom tumora dojki. 

Zbog prevencije, ženama svih dobi preporuča se mjesečni samopregled dojki, koji svakako nije zamjena za redovite liječničke preglede. Najbolje vrijeme za izvođenje samopregleda je tjedan dana nakon završetka menstrualnog ciklusa te je bitno procjeniti kada su se dojke opustile kako bi samopregled bi najučinkovitiji. Bitno je samopregled izvoditi svaki mjesec u isto vrijeme, kako bi upoznali i zapamtili strukturu dojke kakva je upravo u tom trenutku u mjesecu. Pravilno upoznavanje strukture i dijelova dojke opipom bitno je kako bi mogli detektirati svaku potencijalnu promjenu. Svaka anomalija ne mora nužno značiti karcinom, moguće je stvaranje cista ili drugih oblika mastopatije, no bitno je za svaku promjenu obavijestiti liječnika.

Za rano otkrivanje bitno je obratiti pozornost na:

 

    • Kvržice i zadebljanja u dojci ili nabranost kože
    • Iscjedak iz bradavice
    • Promjene oblika i veličine dojke

 

Kako napraviti ispravan samopregled dojki?

 

PRVI KORAK

 

Stanite pred ogledalo i stavite ruke uz tijelo. Opustite se te pogledom proučite svoje dojke. 

Primjećujete li ikakve promjene boje ili teksture? Postoji li ulegnuće kože?

Dobro proučite bradavice. Primjećujete li ikakve promjene na njima?

Kod pregleda jedne dojke, ruka je podignuta iznad glave te drugom rukom pomičemo donje dijelove dojke u raznim smjerovima te obraćamo pozornost na bilo kakve promjene.

Postoji li nešto što napinje, povlači ili gura dojku ili kožu?

Nakon toga, žena bi se trebala okrenuti u stranu i u ogledalu promotriti tkivo dojke te podići dojku kako bi se proučilo tkivo ispod nje.

 

DRUGI KORAK

 

U sljedećem koraku slijedi pregled opipa tkiva. Za učinkovit samopregled te maksimiran kontakt između prstiju i dojke, namažite ih uljem za tijelo ili ako ste u kadi, nasapunajte. Pregled dojki trebao bi se obavljati stojećki i sjedećki jer se neke promjene najbolje mogu opipati u određenom položaju. Bitno je da desna ruka pregledava, odnosno pipa, lijevu dojku, a lijeva ruka desnu dojku. Spojite jagodice dva ili tri prsta kako biste povećali površinu pipanja i mogli potencijalno napipati i najmanje kvržice.

Ležeći pregled:

Legnite i lijevu ruku podignite iznad glave. Jagodicama desne ruka počnite s pipanjem gornjeg dijela pazušne jame praveći male kružne pokrete. Nakon toga prijeđite na druge dijelove dojke radeći tri kružna pokreta različitih intenziteta. Počnite s nježnim i površinskim pokretima, a završite s dubinskim u tkivu dojke. Pokušajte pojedine dijelove uhvatiti jagodicama prstiju obje ruke od kojih gornja pipa dojku, a donja pridržava kako bi osjetili još jače strukturu dojke. Zbog preciznijeg pregleda, pokušajte pregledavati po četvrtinama dojke te nakon pregleda svih četvrtina opipajte cijelu dojku u smjeru kazaljke na satu i u suprotnom smjeru.Pritisnite bradavicu te provjerite iscjedak te izrasline na bradavici i areoli.

Stojeći pregled:

Ponovite postupak iz ležećeg položaja, no desnu ruku prvo postavite bočno uz tijelo te ju zatim podignite iznad glave kako bi se dojka podignula, a samim time i potencijalne kvržice pomaknule i postale opipljivije.

Vježbanjem samopregleda poboljšava se njegova kvaliteta te brže uočavanje promjena na dojkama. Mjesečni samopregled trebao bi postati dio vaše rutine koja vam može spasiti život.

Do kraja veljače u Synlabu možete napraviti BRCA+16 genes test po promotivnoj cijeni od 3.870,00 kn. Testom se analizira BRCA1, BRCA2 te 16 dodatnih gena za koje postoje znanstveni dokazi o povezanosti s nasljednim karcinomima dojke, jajnika i endometrija, kao i nekih drugih karcinoma.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram