Open

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Petrovaradinskoj 1 je od 07,00-15,00. Prijem pacijenata do 14,00.

Privremeno radno vrijeme biokemijskog laboratorija u Kraljevićevoj 24 je od 07,00-16,00. Prijem pacijenata do 15,00.

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

 

 

06.07.2020. / Iz Synlaba
Spolne bolesti u 21. stoljeću

Spolnim bolestima nazivamo skupinu bolesti koje zahvaćaju spolni i mokraćni sustav, ali i druge organske sustave u tijelu ako infekcije nisu liječene. Učestalost spolnih bolesti posljednjih desetljeća raste, osobito među mlađom populacijom koja broji oko 60% zaraženih. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (SZO), svake se godine u svijetu registrira oko 300 milijuna slučajeva spolno prenosivih infekcija.

Klamidijska infekcija najčešća je bakterijska spolno prenosiva bolest na svijetu. Naziva se i “tihom upalom” jer u većini slučajeva djeluje bez vidljivih simptoma, klinički znakovi infekcije nisu specifični te se tek posebnim pretragama razlučuje od ostalih infekcija. Može dovesti do ozbiljnih komplikacija i ostaviti trajne posljedice na plodnost. U čak 10-40% slučajeva infekcije razvije se zdjelična upalna bolest čija je česta posljedica neprohodnost jajovoda, a samim time i neplodnost.

Gonoreja je spolno prenosiva bolest čija infekcija najčešće zahvaća spolni i mokraćni sustav, ali može se proširiti i na druge dijelove tijela. Gonoreja se uspješno liječi antibioticima, ali važno je da se dijagnosticira u ranoj fazi dok još nije došlo do upalne bolesti zdjelice kako bi se izbjegla trajna oštećenja. Također postoji mogućnost prenošenja infekcije s majke na dijete tijekom porođaja.

Genitalni herpes je česta spolno prenosiva bolest uzrokovana Herpes simplex virusom, najčešće tipa 2. Primarna infekcija genitalnog herpesa javlja se najčešće kod adolescenata i mladih odraslih osoba. Inkubacija traje 2 do 14 dana. U slučaju zaraze, rizik od infekcije doseže 90%.

Genitalna HPV infekcija je najčešća virusna spolno prenosiva bolest koja obuhvaća skupinu od oko 120 tipova virusa, a oko 30 ih je spolno prenosivo. Virus se lako prenosi i širi izravnim kontaktom sa zaraženom kožom i sluznicom, koje ne moraju biti oštećene, iako oštećenje pogoduje zarazi. Infekcija se često djelovanjem imunološkog sustava izliječi sama od sebe. 

Sifilis je spolno prenosiva bolest uzrokovana bakterijom Treponema pallidum. Do otkrića antibiotika bila je rasprostranjena, teška i smrtonosna spolno prenosiva bolest koja je zahvaćala različite organske sustave. Nakon ulaska kroz oštećenu sluznicu ili kožu, bakterija dolazi do limfnih čvorova te se vrlo brzo krvlju proširi po čitavom tijelu. Infekcija je osobito opasna za vrijeme trudnoće jer može zaraziti dijete te tako uzrokovati anomalije.

Trihomonijaza je bolest koja zahvaća spolni i mokraćni sustav, a uzročnik je parazit Trichomonas vaginalis. Najčešće se prenosi spolnim putem, no uzročnik je otporan u vanjskoj sredini te je moguć prijenos nespolnim putem preko primjerice, bazena, zajedničkih mokrih ručnika, toaleta i sl.

Spolno prenosivim bolestima mogu se zaraziti oba spola, međutim veći broj komplikacija se povezuje sa ženskim reproduktivnim sustavom. Iz razloga što spolne bolesti često nemaju vidljivih simptoma, zaraženi pojedinci mogu prenositi infekciju ne znajući da je imaju. 

Spolne bolesti mogu uzrokovati neplodnost kod oba spola ako se na vrijeme ne prepoznaju i ne liječe. Također, bolesti povećavaju rizik od nastanka izvanmaterničnih trudnoća i spontanih pobačaja. Kod žena mogu uzrokovati zdjeličnu upalnu bolest, potencijalno životno ugrožavajuće stanje koje i kad se liječi, često završava sterilitetom. Zaražene trudnice su pod još većim rizikom jer može doći do infekcije ovoja, prijevremenog pucanja vodenjaka te prijevremenog poroda. Uz to, neke se bolesti mogu tijekom poroda prenijeti s majke na dijete te na taj način ozbiljno ugroziti zdravlje novorođenčeta. 

Najtočniji test u otkrivanju asimptomatskih infekcija je PCR-DNA test koji je visoko specifičan i točan. U Synlab Hrvatska-poliklinici testiranje se može raditi iz prvog mlaza koncentriranog urina, kulture ejakulata i iz obriska. Za bilo koje testiranje potrebno je biti deset dana bez antibiotika. Muškarci se, u Synlab Hrvatska-poliklinici, mogu testirati na spolno prenosive bolesti bez naručivanja.

Zbog svega navedenog, svakako je potrebno da oba spola odlaze na godišnje liječničke preglede, a žene prije planiranja trudnoće naprave kompletan ginekološki pregled i briseve na moguće uzročnike bolesti.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram