Open

Molimo osobe koji su pod mjerom (samo)izolacije da ne dolaze u prostore medicinske ustanove.

Molimo da kod naručivanja kućnih posjeta pripremite MBO (matični broj osiguranika) sa zdravstvene iskaznice.

Radno vrijeme mikrobiološkog laboratorija u Petrovaradinskoj 7 je do daljnjega od 07,00-16,00. Prijem pacijenata do 15,00.

24.06.2019. / Iz Synlaba
Štitnjača i trudnoća

Štitnjača je malena žlijezda s jako velikim utjecajem na cjelokupni organizam. Dva su hormona štitnjače: trijodtironin (T3) i tiroksin (T4), a njihove razine u krvi kontrolira hormon hipofize tireotropin (TSH). Normalno funkcioniranje tijela u dobroj mjeri ovisi o uravnoteženom lučenju ta dva hormona, dok se poremećaji u njihovoj količini odražavaju na raznim dijelovima tijela praćeni najrazličitijim simptomima.

Kada govorimo o zdravlju žena, štitnjača preuzima jednu od glavnih uloga. Poznat je direktni utjecaj štitnjače na menstruacijski ciklus, plodnost i razvoj trudnoće, pa tako dosta stručnjaka provjerava status štitnjače kod svake trudnice ili žene koja planira trudnoću, a pogotovo ukoliko žena ima nasljednu sklonost bolestima štitnjače. Naime, veliki je naglasak na pravovremenom otkrivanju eventualnih problema, zato što se dobar dio njih može riješiti adekvatnim liječenjem, dok u suprotnom slučaju postoji ozbiljan rizik i za majku i za dijete. Neuravnoteženost u lučenju hormona štitnjače se očituje u njihovom smanjenom (hipotireoza) ili povećanom lučenju (hipertireoza).

Trudnoća predstavlja poseban izazov za tijelo žene, tako da dolazi do mnogih hormonalnih i tjelesnih promjena. Hormoni trudnoće (estrogen i hCG) mogu utjecati na povećanje razine hormona koje luči štitnjača. Osim toga, trudnoća povećava potrebu za hormonima štitnjače za gotovo 40%. Ukoliko štitnjača nije u stanju ispuniti tu potrebu, može doći do različitih komplikacija uključujući i pobačaj. Neravnoteža u proizvodnji hormona štitnjače utječe i na samu plodnost te može spriječiti ovulaciju i onemogućiti začeće. Ukoliko do trudnoće ipak dođe, simptomi koji ukazuju na probleme sa štitnjačom (poput umora, znojenja, promjena raspoloženja, nervoze i sl.) se lako mogu pogrešno protumačiti kao simptomi trudnoće i bez adekvatne terapije dovesti do komplikacija.

Liječenje poremećaja štitnjače u trudnoći

Hipotireoza u trudnoći se javlja češće nego hipertireoza, a uz smanjeno lučenje hormona štitnjače, očituje se povišenim razinama hormona hipofize (TSH). Ovo stanje je u trudnoći potrebno liječiti terapijom levotiroksinom koja nije štetna za dijete, a koja je nužna za pravilan razvoj trudnoće. Kako trudnoća napreduje, liječnik će pratiti hormone štitnjače i prilagođavati potrebnu dozu lijeka. S druge strane, na hipertireozu uz povećano lučenje hormona štitnjače ukazuje i smanjena razina TSH. Blaži oblici hipertireoze se u trudnoći najčešće ne liječe nego se redovno prati njihova razina, a nerijetko se primjećuje poboljšanje u drugom tromjesečju trudnoće. U slučaju da je terapija ipak potrebna, liječnici propisuju nižu dozu od uobičajene, zato što lijekovi za hipertireozu prolaze kroz posteljicu i mogu utjecati na razvoj problema sa štitnjačom kod djeteta. Kontrola hormona štitnjače je potrebna i nakon trudnoće, između ostalog jer postoji mogućnost razvoja postporođajne hipotireoze koja se zbog sličnih simptoma često miješa sa postporođajnom depresijom (pretjerani umor, tjeskoba).

Obje vrste poremećaja u radu sa štitnjačom mogu uzrokovati pobačaj, prerani porođaj, preeklampsiju, nisku tjelesnu težinu djeteta, te slabiji razvoj mozga i intelektualnih sposobnosti djeteta. Naime, dijete je ovisno o majčinim hormonima štitnjače, pogotovo u prvom tromjesečju. S druge strane, sve veći broj mladih žena ima probleme sa štitnjačom. Upravo je iz tih razloga jako važno prepoznati probleme na vrijeme, utvrđivanjem razine hormona u krvi. Pritom treba naglasiti kako za trudnice vrijede nešto drugačije referentne vrijednosti hormona TSH, odnosno potrebne su razine niže od 2,5 mIU/L (za razliku od uobičajene gornje granice od 4 mIU/L).

POVEZANE NOVOSTI
Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram