Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN TEST – 01/2306 552 !!

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

 

06.11.2018. / Iz Synlaba
Svjesnost o karcinomu prostate

U studenom se obilježava borba protiv raka prostate i povećava svijest javnosti o postojanju ovog problema. Kao jedan od najčešćih oblika karcinoma kod muškaraca, rak prostate se obično javlja kod muškaraca iznad 50 godina starosti. Rizik od razvoja raka prostate se povećava starenjem, tako da je vjerojatnost njegovog razvoja nakon 70. godine života jako velika i po nekim procjenama doseže i 50%.

Razvoj raka prostate

Zbog postojanja nasljedne sklonosti za razvoj raka prostate, rizik je značajno veći za muškarce koji u obitelji imaju slučajeve obolijevanja od ove bolesti. Rak se pojavljuje u prostati, ali se kroz vrijeme može proširiti i u druge organe. Na početku razvoja ove bolesti vidljivih simptoma najčešće nema. U najvećem broju slučajeva, prvi znak postojanja ovog oboljenja je povišena vrijednost PSA (prostata specifični antigen) u krvi, dok se ostali simptomi razvijaju kako bolest napreduje. Rast i razvoj raka prostate je prilično spor u usporedbi s drugim oblicima karcinoma. Nerijetko prođe i duži niz godina prije nego što se pojave prvi simptomi, koji se uglavnom tiču problema s mokrenjem.

Bez obzira na učestalost pojavljivanja raka prostate, on ne uzrokuje visoku stopu smrtnosti (svega 3%). Razlozi tome su upravo njegov spor razvoj, niska razina zloćudnosti te različiti oblici terapije s velikom vjerojatnošću uspješnog liječenja, pogotovo kod njegovog ranog otkrivanja. Uspjeh liječenja se polako smanjuje kako bolest napreduje. Kod njegovih uznapredovalih oblika uspjeh liječenja dramatično pada i postaje jako nizak, između ostalog zato što je u tom slučaju rak već zahvatio i druge organe. Zbog toga se stavlja naglasak na prevenciju ove bolesti.

Prevencija

Osim prakticiranja zdravih životnih navika, umjerenog unosa hrane i izbjegavanja štetnih utjecaja okoline kao prvih koraka u prevenciji raka prostate, postoje godišnje pretrage koje se preporučuju muškarcima iznad 40 godina starosti. Prva od njih je pretraga krvi s određivanjem razine PSA, kao prvog pokazatelja eventualnih abnormalnosti.

Reci Movember i ostvari popust! Trenutno je u Poliklinici Synlab u tijeku akcija od 10% popusta na PSA i fPSA pretrage. Ključna riječ za ostvarivanje popusta je “Movember”.

S obzirom na postojanje nasljedne sklonosti za razvoj raka prostate, u Poliklinici Synlab možete napraviti i BRCA+16genes test koji između ostalog otkriva mutacije na BRCA2 genima koje se povezuju s karcinomima prostate. To su geni koji smanjuju mogućnost razvijanja tumora i koji su uključeni u očuvanje DNK. Navedene pretrage uz redovnu godišnju kontrolu kod urologa pomažu u pravovremenom otkrivanju ove bolesti i značajno utječu na vjerojatnost potpunog oporavka.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram