Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I COVID 19 PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

 

BRCA 16genes
10.10.2018. / Iz Synlaba
Svjesnost o raku dojke

Ušli smo u listopad, mjesec u kojem se obilježava borba protiv raka dojke kao najčešćeg zloćudnog tumora kod žena. Prvi korak u zajedničkoj borbi protiv postojećeg trenda rasta broja oboljelih od ove vrste raka je povećanje društvene svjesnosti o postojanju ovog problema.

Razvoj raka dojke

Postoji više faktora koji utječu na razvoj raka dojke, ali treba imati na umu da bez obzira na njih postoji određeni rizik uzrokovan samim starenjem. Naime, rak dojke najčešće pogađa žene iznad 50 godina života, a najveća opasnost je u dobi iznad 75 godina. Ipak, moguće je da rak dojke zahvati i mlađe žene (kao i muškarce), iako je vjerojatnost značajno manja. U početnom stadiju obično nema vidljivih simptoma te je najčešće slučaj da se u trenutku njegovog otkrivanja rak razvio dovoljno da postane opipljiv na dodir.

Dojka je građena od žljezdanog, masnog i vezivnog tkiva. Rak dojke se nerijetko prvenstveno proširi u limfne čvorove u pazuhu prema kojima limfne žile dojke odvode limfu. Širenjem raka u okolno tkivo ili u druge organe preko krvi smanjuje se vjerojatnost uspješnog liječenja. Najveći broj (preko 90%) slučajeva razvoja raka dojke započinje u mliječnim žlijezdama ili mliječnim kanalićima, iako se može javiti i u masnom ili vezivnom tkivu. Ovisno o mjestu na kojem se razvio i njegovoj proširenosti se definira priroda raka dojke te metode liječenja (operativni zahvat, radioterapija, kemoterapija). Veličina raka, obuhvaćenost okolnog tkiva, proširenost u druge dijelove tijela te osjetljivost i stupanj zloćudnosti stanica (razina promjena i brzina dijeljenja) jako utječu na konačni ishod bolesti.

Prevencija

Redovni godišnji pregledi u vidu mamografije za žene iznad 40 godina značajno povećavaju šansu ranog otkrivanja raka te samim time i uspješnosti liječenja i oporavka. Osim toga, poznato je postojanje genetske predispozicije za razvoj raka dojke te su otkrivena 2 gena čije su mutacije povezane s ovom nasljednom sklonošću – geni BRCA1 i BRCA2. U Poliklinici Synlab možete napraviti i test za otkrivanje sklonosti (BRCA +16 genes test) za obolijevanje od ove teške bolesti. Naime, razvoj raka dojke u prvom koljenu povećava šansu obolijevanja za 2-3 puta. Test se obavlja pomoću uzorka krvi analizirajući ukupno 18 gena povezanih s karcinomima dojki (kod žena i muškaraca), endometrija, jajnika i prostate te pružajući visoko pouzdane informacije o riziku za njihovo dobivanje.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram