-->

Vitamini topivi u vodi

Vitamini topivi u vodi B1, B2, B3, B5, B6, B9, B12, C, H

Vitamin B1 - sudjeluje u metabolizmu energije, u koordinaciji živćane i mišićne funkcije i potpomaže pravilan rad srca. Najveća koncentracija nalazi se u srčanom mišiću, bubrezima, jetri i mozgu.

Vitamin B2 - sudjeluje u razgradnji aminokiselina i masti, aktivira vitamin B 6 i folnu kiselinu, te pomaže u pretvorbi ugljikohidrata. Nalazi se u jajima, mesu, mliječnim proizvodima, lisnatom zelenom povrću i integralnim žitaricama.

Vitamin B3 - nalazi se u dva oblika: kao nikotinska kiselina (niacin, vitamin B3) i kao amid te kiseline - nikotinamid (niacinamid, vitamin PP). Topljivi su u vodi. Nikotinska se kiselina najčešće upotrebljava u profilaksi i u liječenju pelagre. Vitamin B3 čine derivati piridina. Nikotinska kiselina je bijeli kristalični prašak koji se topi u vrućoj vodi i glicerolu, a slabo topi u eteru i kloroformu. Nikotinamid je također bijeli kristalični prašak, ali se lako topi u vodi i glicerolu, a teško u eteru i kloroformu. Glavni izvor ovog vitamina čine namirnice kao npr. meso, jetra, jaja, mlijeko, riba, krumpir, zeleno povrće te kvasac.

Vitamin B5 - tradicionalno pripada skupini B-kompleksa, vitamina topljivih u vodi. Pri normalnoj prehrani kod čovjeka nije poznata hipovitaminaza jer je taj vitamin vrlo rasprostranjen u prirodi. Sastavni je dio koenzima A koji ima važnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, masti i proteina.

Vitamin B6 - doprinosi normalnom metabolizmu proteina, glikogena i homocisteina

Vitamin B12 - je vitamin topljiv u vodi i nalazi se u namirnicama životinjskog podrijetla (meso, mlijeko i jaja). Također je kofaktor u sintezi metionina iz homocisteina, sudjeluje u stvaranju mijelina, a zajedno s folnom kiselinom nužan je za sintezu DNK. Snižene vrijednosti mogu uzrokovati megaloblastičnu anemiju koja se razvija zbog preuranjenog propadanja mlađih oblika eritrocita još u koštanoj srži. Do nedostatka vitamina B12 može doći kod trudnica, vegetarijanaca, zbog malapsorpcije (Crohn-ova bolest, resekcija crijeva, celijakija) i kod osoba starije životne dobi, kod parazitskih bolesti, primjene oralnih kontraceptiva i prilikom liječenja epilepsije

Vitamin C (askorbinska kiselina) - je vitamin topljiv u vodi, a prisutan je u svježem voću i povrću. On je jedan od najispitanijih i najviše opisanih vitamina i prvi sintetski dobiveni vitamin. Sudjeluje kao reducens u brojnim biološkim procesima. Važan je za sintezu kolagena i karnitina te za metabolizam masnih kiselina. Najjači je antioksidans među vitaminima topljivim u vodi. Inače je vitamin C poznat po skorbutu, bolesti koja nastaje zbog njegovog nedostatka.

Vitamin H (Biotin) - u organizmu igra centralnu ulogu u metabolizmu ugljikohidrata, aminokiselina i masti. Prijenosnik je karboksilne skupine tj. ugljičnog dioksida (hidrogenkarbonata), važan u svim karboksilacijama u intermedijarnom metabolizmu. Nalazi se u pivskom kvascu, iznutricama, piletini, kruhu, ribi, žumanjku, bananama, gljivama, cvjetači i mrkvi.

Folna kiselina (folat ili vitamin B9) - u organizam uglavnom unosimo hranom (zeleno povrće i neke vrste mesa), a dio sintetiziraju crijevne bakterije. Folna kiselina je neophodna u sintezi nukleinskih kiselina i mitohondrijskih proteina, kao i u metabolizmu aminokiselina. Trudnice imaju povećanu potrebu za folnom kiselinom. Vitamin B12 i folna kiselina su potrebni za normalno sazrijevanje eritrocita (u eritrocitima se nalazi više od 90% folata). S obzirom da su im funkcije usko povezane obično se folna kiselina i vitamin B12 razmatraju zajedno.

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 radnih dana

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.