Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I COVID 19 PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

 

18.11.2019. / Iz Synlaba
Testiranje na spolno prenosive bolesti

Spolno prenosive bolesti se prenose spolnim odnosom koji uključuje vaginalni, analni i oralni seks. Međutim, ove bolesti se mogu prenijeti i na druge načine pri kojima dolazi do kontakta između sluznice i kože osoba, što u nekim slučajevima uključuje čak i razmjenu poljupca.

Spolno prenosive bolesti su dosta raširene, a u zapadnim zemljama je testiranje na njih uobičajena pojava. One mogu dovesti do različitih komplikacija, a zapravo se mogu i spriječiti i uspješno liječiti ukoliko se otkriju što ranije. Problem nastaje zbog činjenice da je na našim područjima još uvijek relativno mali broj ljudi koji se testira na ove bolesti, a postoji mogućnost da su zaraženi bez da su toga svjesni. Naime, simptomi ne moraju nužno biti prisutni, tako da osoba može nesvjesno dalje širiti zarazu. U slučaju da se bolest ne tretira adekvatno, moguća su razna oštećenja reproduktivnih organa, negativan utjecaj na plodnost, razne infekcije, a u ozbiljnijim slučajevima je moguć čak i razvoj karcinoma.

S ciljem očuvanja zdravlja reproduktivnog sustava, mogućnosti začeća u željenom trenutku, ali i zdravlja organizma općenito, preporučuje se redovno testiranje na spolno prenosive bolesti.

 

Faktori rizika i prevencija

Svaki nezaštićeni spolni odnos s novom osobom predstavlja rizik od obolijevanja i razlog za testiranje na spolno prenosive bolesti. Tip bolesti na koje se potrebno testirati, kao i učestalost testiranja ovisi o individualnim životnim navikama kao i faktorima rizika. Stoga je preporučljivo otvoreno porazgovarati s liječnikom kako bi se utvrdila potreba za određenim testovima. Moguće je provesti probirno testiranje, pogotovo u slučajevima kada osoba nema simptome pri čemu se pokušavaju utvrditi potencijalne infekcije.

Za prevenciju je najvažnija educiranost osobe o potencijalnim rizicima kao i načinima zaštite neovisno o stilu života.

Vrste testova

Poliklinika Synlab u ponudi ima PCR pakete za spolno prenosive bolesti, kojima se testira na najčešće uzročnike bolesti: klamidija, mikoplazma, ureaplazma, sifilis (Treponema pallidum), gonoreja (N. gonorrhoeae), Trichomonas vaginalis, Atopobium vaginae, Gardnerella vaginalis, HPV, herpes (HSV).Testiranje se obavlja najsuvremenijom PCR DNA tehnologijom, a nalazi su gotovi unutar 5 – 10 radnih dana.

Postoji više načina na koje se uzimanje uzoraka može obaviti:

  1. samo jednim obriskom (uretre, spolovila, cerviksa, vagine, genitalne regije),
  2. iz prvog mlaza koncentriranog jutarnjeg urina
  3. iz kulture ejakulata.

 

Zaštite svoje zdravlje i zdravlje vašeg partnera testiranjem na spolno prenosive bolesti.

 

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram