Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN TEST !!

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

 

09.05.2018. / Iz Synlaba
TJEDAN SVJESNOSTI O CELIJAKIJI 2018

CeliVita – Život s celijakijom i Synlab Hrvatska – poliklinika, povodom međunarodnog Dana celijakije, organiziraju promotivnu akciju testiranja na celijakiju.
U okviru akcije biti će omogućeno određivanje titra IgA antitijela na tkivnu transglutaminazu (anti TTG IgA) i određivanje ukupnog IgA u serumu za 30 osoba po promotivnoj cijeni od 220,00 kn.
Zainteresirane osobe trebaju se prijaviti u udrugu CeliVita – Život s celijakijom na e-mail zivotscelijakijom@gmail.com , a prijave se primaju zaključno do 12.svibnja 2018. godine, odnosno do popunjavanja kvote.
Vađenje krvi obavljat će se u tjednu od 14. do 18. svibnja 2018. godine na lokacijama medicinsko-biokemijskog laboratorija Synlab Hrvatska – poliklinike u radno vrijeme laboratorija (https://www.synlab.hr/kontakt/).
S nalazom, koji se čeka 2 – 3 tjedna, treba se ponovno javiti u udrugu CeliVita – Život s celijakijom, gdje će se, ovisno o nalazu, dobiti daljnje preporuke.
U nastavku možete pročitati nekoliko infromacija vezano uz celijakiju.

CELIJAKIJA

Celijakija ili glutenska enteropatija kronična je, upalna, doživotna, autoimuna bolest tankog crijeva koja nastaje kao posljedica imunološkog odgovora na gluten.
Učestalost celijakije u općoj populaciji je 1% i može se javiti u bilo kojoj dobi. Od 10 oboljelih njih 8-9 još nema postavljenu dijagnozu – iz čega proizlazi da je vrlo veliki broj oboljelih zapravo nedijagnosticiran.

Unošenje glutena hranom (čak i tragova glutena!) kod bolesnika izaziva upalu i dovodi do oštećenja sluznice tankog crijeva, a posljedica toga je malapsorpcija, odnosno otežana i smanjena apsorpcija hranjivih tvari iz hrane. Bolesnici zbog toga mogu imati različite simptome na različitim organskim sustavima (celijakija se još naziva i bolest s tisuću lica):
• simptomi sa strane probavnog trakta: kronični proljev, gubitak tjelesne mase, povraćanje, bolovi u trbuhu ili nadutost trbuha, kronična opstipacija, itd.
• simptomi izvan probavnog trakta: niži rast, odgođeni pubertet, alopecija, anemija, kronični umor, osteoporoza, promjene na koži, afte, promjene na zubnoj caklini, neplodnost kod žena, neurološki problemi, itd.,
• ali bolest može biti prisutna čak i ako nema simptoma (tzv. tiha ili asimptomatska celijakija – najčešće slučaj u bliskih srodnika bolesnika s celijakijom, osoba koje su prekinule bezglutensku dijetu i konzumiraju gluten, te osoba oboljelih od neke druge autoimune bolesti – u bolesnika s celijakijom češće se pridruženo javljaju druge autoimune bolesti poput dijabetesa tip 1 i autoimune bolesti štitnjače, te bolesti poput IgA deficijencije, Downov sindrom, upalne bolesti crijeva, mikroskopski kolitis, Williamsov sindrom itd.).

U dijagnostici celijakije pet je važnih elemenata koji omogućavaju adekvatno provođenje dijagnostičkog postupka:
• klinička sumnja na celijakiju,
• serološki testovi (testovi iz krvi),
• patohistološka analiza sluznice tankog crijeva (biopsija),
• određivanje genske predispozicije HLA DQ2 i DQ8 heterodimera
• i pozitivan klinički odgovor na bezglutensku prehranu.

Iako je celijakija kronična, bolest ima izvrsnu prognozu ako se na vrijeme dijagnosticira i započne s liječenjem strogom bezglutenskom prehranom, koja je za oboljele trenutno jedini poznati i priznati lijek! Za oboljele od celijakije bezglutenska prehrana podrazumijeva prehranu bez pšenice, raži i ječma i svih namirnica od navedenih žitarica i mora biti stroga, te se provodi doživotno, budući da i mali tragovi glutena mogu dovesti do oštećenja sluznice tankog crijeva. Kod konzumiranja zobi za oboljele od celijakije potreban je oprez, jer je zob vrlo često kontaminirana glutenom, a sadrži i avenin, koji kod određenog broja oboljelih može uzrokovati oštećenje sluznice tankog crijeva. Zamka za otkrivanje celijakije može biti i povremeno ili potpuno izostavljanje glutena iz prehrane, stoga dijagnostički postupak treba provoditi dok je osoba na prehrani koja sadrži gluten. Ako je osoba već bila na bezglutenskoj prehrani, dijagnostički postupak može se provoditi nakon što se ponovno uvede gluten i to najmanje 6-8 tjedana prije započinjanja dijagnostičkog postupka, a idealno 6 mjeseci.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram