Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

Novo radno vrijeme Kraljevićeva 24 i Mikrobiologija Petrovaradinska 7!

24.04.2019. / Iz Synlaba
TORCH infekcija u trudnoći

Bakterijske i virusne infekcije tijekom trudnoće (perinatalne infekcije) mogu biti posebno opasne zato što se lako prenose s majke na dijete. Pritom stupanj ozbiljnosti infekcije uvelike ovisi o trenutku u kojem je do nje došlo. Tako infekcije tijekom prvog trimestra mogu dovesti do teških oštećenja embrija, s obzirom na to da je plod u tom periodu najosjetljiviji. Kako trudnoća napreduje, tako se i rizik postepeno smanjuje. Ipak, infekcija se može prenijeti s majke na dijete u bilo kojem dijelu trudnoće, tijekom poroda ili dojenjem. Stoga se veliki naglasak stavlja na preventivne mjere opreza, pravovremeno otkrivanje infekcije i adekvatno liječenje. Na taj način se mogu spriječiti komplikacije poput spontanog pobačaja i prijevremenog poroda, kao i teži poremećaji kod djeteta poput preniske tjelesne težine, poremećaja u razvoju pojedinih organa te mentalnih oboljenja.

Što je TORCH?

TORCH je test kojim se mogu otkriti najčešći uzročnici infekcija u trudnoći. Naziv ovog testa se sastoji od početnih slova naziva uzročnika:

 

TORCH testom se otkrivaju antitijela povezana s iznad navedenim bolestima, a na temelju njihove vrste i razine se utvrđuje postoji li infekcija u tom trenutku, odnosno je li žena već prije preboljela neke od tih bolesti.

Negativan test znači da infekcija trenutno nije prisutna. Pozitivan test može imati dvojako značenje, ovisno o vrsti antitijela koja su pronađena:

  • Prisustvo IgG antitijela ukazuje na to da je osoba preboljela infekciju u prošlosti. U ovom slučaju se najčešće test ponavlja nakon 10 dana kako bi se utvrdilo raste li razina antitijela (što ukazuje na to da je do infekcije došlo nedavno).
  • Prisustvo IgM antitijela ukazuje na trenutno postojanje infekcije. U ovom slučaju se test ponavlja kako bi se potvrdilo prisustvo infekcije te se provode dodatna testiranja s ciljem utvrđivanja do koje je točno infekcije došlo i određivanja adekvatne terapije.

 

Simptomi

Postoje određeni simptomi koji ukazuju na mogućnost infekcije i potrebu za obavljanjem TORCH testa. Oni uključuju:

  • kožni osip
  • nisku razinu trombocita
  • nisku tjelesnu težinu djeteta u odnosu na razinu razvoja
  • oboljenja jetre

 

Posebno su opasne infekcije koje se kod žene ne manifestiraju vidljivim simptomima, ali ukoliko se zaraza prenese na dijete mogu dovesti do većih komplikacija u njegovom daljnjem razvoju. Pridodamo li tome činjenicu da učinkovitost postojećih lijekova protiv TORCH infekcija u trudnoći nije velika, postaje jasno koliko su važne preventivne mjere opreza (pravovremeno testiranje, imunizacija, higijena, termička obrada hrane i sl.).

Odrasla osoba može relativno lagano preboljeti navedene infekcije, ali njihove posljedice na dijete mogu biti izrazito teške. Upravo se iz ovog razloga preporučuje napraviti TORCH test tijekom planiranja trudnoće, prije začeća.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram