Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

30.04.2018. / Iz Synlaba
Tumorski biljezi

Tumorski biljezi ili tumorski markeri su tvari koje su po svome sastavu proteini, enzimi ili hormoni, a proizvode ih stanice tumora izravnim stvaranjem ili poticanjem njihovog lučenja iz zdravih stanica. Kod zdravih osoba su tumorski biljezi prisutni u malim količinama, tako da njihova povećana koncentracija može ukazivati na postojanje tumora u organizmu i često je povezana s veličinom samog tumora. Najčešće se koriste u procjeni uspješnosti liječenja te za otkrivanje povratka tumora.

UPOTREBA TUMORSKIH BILJEGA

Tumor predstavlja nakupinu stanica u organizmu koja raste samostalno i bez kontrole. Po svojoj prirodi, tumori mogu biti dobroćudni ili zloćudni, a razlikuju se po tome što se stanice zloćudnih tumora šire i na druga tkiva i organe. Rano otkrivanje prisutnosti tumora u organizmu je teško jer u većini slučajeva osoba nema nikakvih simptoma bolesti sve dok se stanice tumora ne prošire i počnu izazivati prve kliničke sumnje. Rendgen, ultrazvuk ili magnetna rezonancija tehnike su koje se koriste u otkrivanju tumora pri čemu se najčešće kombiniraju s nalazima laboratorijskih pretraga.

Mjerenje tumorskih biljega se najčešće radi iz uzorka krvi, iako se ponekad mogu uzimati uzorci urina ili tkiva samog tumora. Iz rezultata nalaza tumorskih biljega je moguće napraviti osnovne zaključke o prirodi tumora, a u nekim slučajevima se može procijeniti i očekivani tijek bolesti.

Tumorski biljezi su nedovoljno specifični za postavljanje konačne dijagnoze te se u tu svrhu provodi histološka analiza (mikroskopsko ispitivanje) uzorka tkiva. Naime, isti tumorski biljezi se mogu pojaviti kod različitih tumora, kao i kod drugih malignih ili nemalignih bolesti, a postoji i mogućnost lažno negativnih rezultata. Iz ovog razloga je najznačajnija upotreba tumorskih biljega prvenstveno prilikom praćenja uspješnosti liječenja već dijagnosticiranog tumora, kao i otkrivanja njegovog povratka.

LABORATORIJSKE PRETRAGE

U poliklinici Synlab možete obaviti određivanje svih tumorskih biljega koji se koriste u svakodnevnoj kliničkoj praksi. Među najčešće ordiniranim biljezima su PSA/fPSA, CA 125, CEA, CA 19-9, CA 15-3, CA 72-4, CYFRA 21-1, NSE, AFP i βHCG.
Prije dolaska u laboratorij potrebno je voditi računa o nekim predanalitičkim utjecajima na rezultate tumorskih biljega jer će, primjerice, vrijednosti CA 125 tijekom menstruacije biti 2-3 puta više od uobičajenih, kao što će i vrijednosti PSA biti povišene nakon digitorektalnog pregleda ili nedavne infekcije.

Važno je naglasiti da se prilikom praćenja vrijednosti tumorskih biljega analiza treba provoditi uvijek u istom laboratoriju zbog nemogućnosti uspoređivanja vrijednosti dobivenih različitim metodologijama i analizatorima.
Posebno treba biti oprezan u interpretraciji dobivenih rezultata jer mnoga upalna i benigna stanja mogu povisiti vrijednosti tumorskih biljega. Isto tako, zbog mogućnosti dobivanja lažno negativnih rezultata, tumorski biljezi ne mogu i ne smiju zamijeniti pregled i ostale dijagnostičke postupke neophodne u postavljanju dijagnoze. Za sva pitanja oko odabira tumorskog biljega i interpretacije dobivenih rezultata stručno osoblje poliklinike Synlab stoji Vam na raspolaganju.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram