Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

Novo radno vrijeme Kraljevićeva 24 i Mikrobiologija Petrovaradinska 7!

19.08.2019. / Iz Synlaba
Upala mokraćnog mjehura

Upala mokraćnog mjehura spada u bakterijske upale, a poznata je još i pod nazivom cistitis. Do upale dolazi širenjem bakterija u mokraći, a mnogo češće pogađa žene. Razlog tome je posebna građa donjeg urogenitalnog trakta, odnosno kraća uretra – što znači da bakterije imaju kraći put do mjehura gdje uzrokuju upalu. Radi se o čestoj bakterijskoj infekciji koja je po učestalosti neposredno iza respiratornih infekcija. Tako će više od 65% žena barem jednom u životu imati upalu mokraćnog mjehura. Osim spola, na vjerojatnost razvoja cistitisa utječe i dob osobe, pa su tako stariji ljudi skloniji ovoj infekciji (jedna trećina njih će razviti upalu). Dodatno, trudnice i osobe koje boluju od dijabetesa imaju veću šansu za razvoj cistitisa. U najvećem broju slučajeva govorimo o bakterijskom cistitisu, pri čemu je najčešći uzročnik bakterija Escherichia coli.

Simptomi i laboratorijske pretrage

Osnovni simptomi bakterijskog cistitisa uključuju bolno, učestalo i neodgodivo mokrenje, uz malu količinu mokraće. Ponekad dolazi do neugodnog mirisa i promjene boje mokraće (ili pojave krvi), kao i bolova i grčeva u donjem dijelu trbuha. Simptomi se razvijaju naglo, a tjelesna temperatura obično ne prelazi 37,5 ˚C.

Upala mokraćnog mjehura se dijagnosticira pregledom mokraće sa sedimentom, kako bi se utvrdio povećan broj leukocita koji ukazuje na postojanje upale. U nekim slučajevima će liječnik zatražiti da se napravi urinokultura pri čemu se točno utvrđuje vrsta bakterije koja uzrokuje upalu i na temelju toga određuje adekvatna terapija antibiotikom. Urinokultura nije potrebna u slučaju jednostavne upale, koja se ponekad može tretirati i bez upotrebe lijekova. Važno je obratiti pažnju na pravilno uzimanje uzorka mokraće.

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram