OGTT (ORALNI GLUKOZA TOLERANS TEST) je test oralne podnošljivosti glukoze i služi za otkrivanje poremećaja u metabolizmu glukoze. Test traje 2 sata i to vrijeme potrebno je provesti u laboratoriju.
Test se izvodi tako da se krv ispitanika uzme na početku testiranja i nakon toga ispitanik popije točno određenu količinu glukoze otopljene u vodi. Nakon toga ispitanik mirno sjedi u čekaonici i u određenim vremenskim intervalima mu se uzima krv.
Krv se uzima 2 puta: 0 min i 120 min.
Trudnicama se krv uzima 3 puta: 0 min, 60 min i 120 min.
Klinički značaj:
Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu OGTT-a kod osoba kod kojih je glukoza natašte 6,1 – 6,9 mmol/L, jer je to jedini test koji potvrđuje oštećenu toleranciju glukoze a posebno u osoba bez jasnih simptoma šećerne bolesti.
Vrijeme izrade nalaza: nalaz je gotov isti dan.
- test se izvodi ujutro nakon što je osoba prethodnu noć bila natašte (8-14 sati), a tri dana prije toga na uobičajenoj prehrani (>150 g ugljikohidrata na dan) i bez ograničavanja tjelesne aktivnosti.
- za vrijeme testa osoba se ne treba izlagati pojačanoj tjelesnoj aktivnosti, ne smije jesti, piti kavu i druga pića, ni pušiti.
0 h | ||
normalna podnošljivost glukoze | < 6,1 | |
poremećena glikemija natašte | 6,1 – 7,0 | |
oštećena podnošljivost glukoze | < 7,0 | |
šećerna bolest | ≥ 7,0 | |
2 h | ||
normalna podnošljivost glukoze | < 6,7 | |
poremećena glikemija natašte | < 7,8 | |
oštećena podnošljivost glukoze | 7,8 – 11,1 | |
šećerna bolest | ≥ 11,1 |
Načini plaćanja
Načini plaćanja
Omega masne kiseline (eng. Omega fatty acids)
Omega-3 masne kiseline imaju mnoge zdravstvene prednosti i smatraju se bitnim masnim kiselinama, što znači da ih ljudsko tijelo ne može sintetizirati, a od vitalnog su značaja za normalni metabolizam.
N-3 masne kiseline koje su važne u humanoj fiziologiji su α-linolenska kiselina (18: 3, n-3; ALA), eikosapentaenska kiselina (20: 5, n-3; EPA) i dokozaheksenska kiselina (22: n-3 DHA).
Omega-3 masne kiseline mogu se naći u ribama kao što su losos, tuna i baldahin, drugi morski plodovi, uključujući alge i kril, neke biljke i matulja. Također poznate kao polinezasićene masne kiseline (PUFA).
Zdravstvene prednosti dugolančanih omega-3 masnih kiselina - prvenstveno EPA i DHA su najpoznatiji. Visoka razina omega-3 masnih kiselina smanjuje trigliceride, brzinu otkucaja srca, krvni tlak i aterosklerozu.
Pretpostavlja se da omega3 indeks predstavlja marker rizika za kardiovaskularne bolesti. Izračunava se iz postotka eikosapentaenske kiseline i dokozaheksanske kiseline u odnosu na ukupnu vrijednost masnih kiselina (neesterificirane masne kiseline).
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 tjedna. Nalaz prikazuje pojedinačne vrijednosti: ALA, EPA, DHA.
Načini plaćanja
Biološki učinci omega-6 masnih kiselina uglavnom su posredovani njihovom pretvorbom u omega-6 eikozanoide koji se vežu na različite receptore koji se nalaze u svakom tkivu tijela.
N-6 masne kiseline koje su važne u humanoj fiziologiji su Linolenska kiselina (18: 2w6), gama-linolenska kiselina (18: 3w6), Dihomo-gama-linolenska kiselina (20: 3w6), Arahidonska kiselina (20: 4w6) Docosatetraenska kiselina (22: 4w6), Eikosadienična kiselina (20: 2w6) i Docosapentaenska kiselina (22: 5w6). ,
Prekomjerne količine omega-6 masti ometaju zdravstvene prednosti omega-3 masti, dijelom zato što se natječu za iste enzime koji ograničavaju brzinu.
Visoki udio omega-6 u omega-3 masnoću u prehrani mijenja fiziološko stanje u tkivima prema patogenezi mnogih bolesti: protrombotskih, proupalnih i prokonstrikcijskih.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 tjedna.
Načini plaćanja
Osmolalnost (eng. Osmolality)
Vrsta uzorka: krv (serum) ili urin.
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 tjedna.
Načini plaćanja
Načini plaćanja
Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 tjedna.