Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I COVID 19 PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

 

13.11.2017. / Veterina
Uvid u alergije kućnih ljubimaca

Zadnjih godina pojavljuje se sve više kožnih problema kod naših kućnih ljubimaca. Postoje mnogi uzroci kožnih oboljenja, kao što su bakterijske, gljivične infekcije, razni paraziti, traume, ali jako veliki postotak problema uzrokuju alergije. Kao i u ljudi, alergije su postale veliki i frustrirajući problem za naše ljubimce, a i za nas vlasnike.

Što je alergija?

Alergija je prekomjerna reakcija organizma na specifičnu tvar, koja je inače neškodljiva organizmu. Te tvari se nazivaju alergeni. Alergen može biti bilo koja tvar koja nas okružuje. Oni u organizmu uzrokuju imunosni odgovor na način da stvaraju protutijela koja se bore protiv patogena (bakterija, virusa). Alergijske reakcije se dijele na dva osnovna tipa: reakcija rane preosjetljivosti (javlja se unutar par sati ) i reakcije kasne preosjetljivosti (javlja se unutar nekoliko dana). Unutar organizma dolazi do stvaranja IgE protutijela . Ona se vežu na mastocite koji se u alergijskog reakciji raspadaju i dolazi do oslobađanja tvari (histamin, interleukini, citokini, prostaglandini, etc.) koje uzrokuju upalu i simptome alergije.

Uzrok alergije može biti bilo koja tvar koja nas okružuje. Najčešći uzroci alergija u životinja su hrana, peludi trava, biljaka i drveća, grinje, gljivice, plijesni, slina buhe. Životinje mogu biti alergične i na deterdžente, omekšivače, plastične posude, sintetske materijale, lijekove, šampone, razne proizvode protiv krpelja i buha.

Simptomi alergije u životinja su mnogobrojni i raznoliki, a ovise o organskom sustavu koji je zahvaćen. Kod životinja najčešće je zahvaćena koža pa probavni sustav i na zadnjem mjestu po učestalosti je dišni sustav (koji je u ljudi najčešći). Najčešći simptom i najveći razlog zabrinutosti vlasnika je svrbež. Uslijed jakog svrbeža stvaraju se i sekundarne bakterijske infekcije na koži, pa dolazi do stvaranja krasta i ispadanja dlake. Ostali simptomi su: crvenilo kože, prištići po koži, jake upale kože, lizanje šapa, upaljeno i izlizano perianalno područje, oštećena, prorijeđena i suha dlaka, stalne, ponavljajuće upale uha, otečene i crvene šape, crvenilo i iscjedak iz očiju, kihanje, kašljanje, gastrointestinalnih problemi (proljev, povraćanje), gubitak na tjelesnoj težini.

Kako otkriti na što je Vaš ljubimac alergičan?

Jako je teško, gotovo nemoguće, isključiti sve alergene kojima su oni okruženi. Zadnjih nekoliko godina počela su se provoditi i alergološka testiranja za životinje. Postoje dva načina alergološkog testiranja. Prvi je intradermalni test. Kod njega se u kožu životinje apliciraju male količine antigena i nakon određenog vremena očitava se lokalna reakcija. Na temelju veličine promjena određuje se intenzitet alergijske reakcije. Prilikom ovog testiranja životinja je sedirana i brije se dlaka na mjestu gdje će se provoditi testiranje. Drugi način je vađenje krvi i dokazivanje IgE protutijela (za alergiju na hranu i IgG ) za određene alergene. Postoje razni profili neki od najčešćih su testiranje na grinje, polene, hranu. Ovaj način testiranja je među vlasnicima prihvatljiviji jer je manje stresan za životinju. Životinji se vadi krv i šalje se na daljnju analizu u laboratorij.

Ukoliko postoji sumnja da se radi o alergiji na hranu, tu nam najviše pomaže eliminacijska dijeta. Životinja u tom periodu prestaje jesti svoju hranu i poslastice i počinje ju se hraniti „hipoalergenom“ hranom. Takvom prehranom izbacujemo iz organizma sve moguće alergene vezane uz hranu koji su mogli izazvati reakciju. Postoje razne komercijalne hrane koje su prilagođene za ovaj način prehrane. Nakon određenog perioda, 4-8 tjedana (po nekim autorima i dulje), radi se test
provokacije. Životinji se počinju uvoditi namirnice koje je prije jela, ali po točno određenom
protokolu.

Ukoliko se jave simptomi nakon uvođenja neke namirnice, smatra se da je životinja na nju alergična. Test provokacije nije nužno provoditi. Vlasnici nakon eliminacijske dijete mogu početi životinju hraniti s hranom koju do sada nije jela. Nažalost, kod alergija vezanih uz hranu, moramo biti svjesni da životinje osim na proteine u hrani (piletina, govedina, riba, etc), mogu reagirati i na ugljikohidrate u hrani, a sve češće i na razne aditive i konzervanse.

Liječenje

Liječenje alergija, odnosno simptoma alergije, je vrlo kompleksno i ponekad jako dugotrajno. Prvo i najvažnije je pokušati izbjegavati alergene, ako je to moguće ( hrana, paraziti.) Postoje razni sistemski i topikalni lijekovi, a o načinu liječenja treba se savjetovati s veterinarom. Ovdje bih spomenula mogućnost imunoterapije – hiposenzibilizacije. Hiposenzibilizacija je unošenje malih količina alergena u tijelo životinje određenim protokolom. Ukoliko se provelo alergološko testiranje i dokazana je alergijska na određene alergene, za njih se može naručiti hiposenzibilizacija. Za svaku životinju se ona posebno naručuje. Važno je napomenuti da
hiposenzibilizacijom nećemo izliječiti alergiju, ali možemo smanjiti simptome, olakšati životinji i koristiti manje lijekova koji, nažalost, mogu biti štetni.

Iz svega navedenog na kraju možemo zaključiti da su alergije u kućnih ljubimaca, kao i kod ljudi, bolest današnjice i u stalnom su porastu. Držanje alergija pod kontrolom i osiguranje dobre kvalitete života ljubimaca (a time i zadovoljstva vlasnika) predstavljaju izazov za veterinara i vlasnika te samo dobra suradnja i uzajamno povjerenje između vlasnika i veterinara daju dugotrajno dobre rezultate.

Dubravka Štromar dr.med.vet
„Buba“ Veterinarska ambulanta za male životinje
Ulica Dore Pfanove 11, Zagreb
Tel: 01 3771 761
www.buba-vet.hr

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram