Open

!! OBAVEZNO NARUČIVANJE ZA BRZI SARS-COV-2 ANTIGEN I PCR TEST !! 01/2442-015

!! Naručivanje za ostale pretrage nije potrebno !!

Rotavirus
17.08.2020. / Iz Synlaba
Virusni gastroenteritis

Rotavirus, Adenovirus, Astrovirus i Norovirus mogu biti uzročnici teškog gastroenteritisa. U dojenčadi i male djece te kod odraslih osoba sa oslabljenim imunološkim sustavom uzročnici gastroenteritisa češće su Rotavirus, Adenovirus i Astrovirus.

Prenose se fekalno-oralnim putem. Glavni simptomi virusnog gastroenteritisa su vodenasta/kašasta stolica sa ili bez povraćanja/povišene tjelesne temperature. Bolesnik može imati glavobolju i grčeve u trbuhu (“bolovi u želucu”).

Simptomi počinju od 1 do 2 dana nakon infekcije virusom koji uzrokuje gastroenteritis i mogu trajati 1 do 10 dana, ovisno o tome koji virus uzrokuje bolest ( Rotavirus 5 dana, Adenovirus 5-8 dana, Astrovirus 3 dana i Norovirus do 5 dana ).

Kod infekcije Norovirusom povraćanje je vodeći simptom ( kod oko 64% odraslih i 81% djece).

Ove infekcije mogu biti i bez simptoma te na taj način pridonijeti širenju virusa u zajednici.

Dehidracija može predstavljati ozbiljnu komplikaciju za djecu, starije osobe i osobe s narušenom metaboličkom ravnotežom ili kardiovaskularnim bolestima (kroničnim bolesnicima).

Detekcija virusa:

Uzorak stolice se uzima u posudicu za žličicom za uzorkovanje stolice koju je potrebno dobro zatvoriti. Potrebno je dostavit na analizu količinu stolice veličine 2 do 3 zrna graha. Detekcija virusa (Rotavirus , Adenovirus, Astrovirus i Norovirus) se bazira na kvalitativnom imunokromatografskom testu (nitrocelulozna membrana sa mišjim monoklonalnim protutijelima).

Rezultati testiranja su gotovi unutar 4 sata.

Više informacija možete dobiti kod svog liječnika ili u mikrobiološkom laboratoriju.

 

 

Usluge i cjenik
Kontakt i radno vrijeme
Facebook
Instagram