Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Željezo sudjeluje u staničnim procesima koji proizvode energiju potrebnu za normalno funkcioniranje organizma

Željezo je mineral, odnosno mikronutrijent, koji je sastavni i najvažniji dio hemoglobina – pigmenta koji daje crvenu boju krvi. Hemoglobin se nalazi u crvenim krvnim stanicama (eritrocitima) i njegova je glavna uloga prijenos kisika iz pluća u krv, putem koje dolazi do svih dijelova tijela. Uz to, željezo sudjeluje u staničnim procesima koji proizvode energiju potrebnu za normalno funkcioniranje organizma, ali i izgradnji proteina mioglobina, koji opskrbljuje mišiće kisikom.


Poremećaji razina željeza

Previše željeza u krvi rezultira oštećenjem crijeva, probavnim smetnjama (proljevom) i povraćanjem. Ovo je stanje organizma opasno te može dovesti do oštećenja organa, koja su vidljiva kao povećanje ili ciroza jetre, dijabetes, promjena boje kože (postaje smeđe-brončana) te opći gubitak energije.
S druge strane, manjak željeza u krvi dovodi do anemije (pomanjkanja crvenih krvnih stanica), a uzrokuje simptome poput niskog tlaka, vrtoglavice, blijede kože, umora i opće slabosti te snažnog lupanja srca. Skupine koje najčešće pate od problema s anemijom su djeca, adolescenti i trudnice.

Kako bi se održavale normalne razine željeza u krvi, važno je unositi ga u dovoljnim količinama kroz prehranu. Hrana bogata željezom uključuje crveno meso, mahunarke, sjemenke buče i chia sjemenke, špinat, jetrica, tofu, školjke i orašaste plodove.

Uz to, potrebno je uzimati i dovoljne količine vitamina C koji pomaže kod apsorpcije željeza u krvi.

Problemi s mjerenjem razina željeza u krvi

Optimalna razina željeza u krvi varira ovisno o spolu:

  • za muškarce iznosi od 11 do 32 μmol/L
  • za žene iznosi od 8 do 30 μmol/L (zbog mjesečnih krvarenja kojima se gubi željezo).

Ipak, razina željeza u krvi varira ovisno o dobu dana, kao i iz dana u dan. Zato je preporučeno vrijeme za vađenje krvi radi određivanja željeza jutro.
Kako bi se pravilno dijagnosticirala anemija ili pak hemokromatoza (nakupljanje željeza u organizmu), preporuča se i srodna pretraga.

Što je feritin?

Feritin je kompleks proteina i željeza, odnosno njegova je uloga u organizmu ta da pohranjuje zalihe željeza. Između 15 i 30% željeza je pohranjeno u ovom obliku, i to primarno u jetri i koštanoj srži.
Povećane razine feritina u krvi mogu upućivati na:

  • poremećaj u kojem organizam pohranjuje previše željeza (hemokromatoza)
  • hipertireozu
  • bolesti jetre (virusni hepatitis, oštećenja jetre, alkoholizam)
  • reumatoidni artritis.

U tijelu postoji oko 20 vrsta izoferitina. Kiseli izoferitini nemaju na sebe vezanu toliku količinu željeza, no prisutni su u tumorskim stanicama, pa se često koriste i kao tumorski markeri kod određenih vrsta tumora.

Iako razine željeza u krvi mogu biti normalne, razine feritina mogu istovremeno biti povišene te ukazivati na disbalanse u organizmu, upale i bolesti. Zato je važno uvijek izmjeriti i razinu feritina u krvi kako bi se dobili adekvatni rezultati koji nas mogu na vrijeme upozoriti na određena stanja i bolesti.

Razinu feritina i željeza u krvi možete izmjeriti u poliklinici SYNLAB. Obratite nam se s povjerenjem i posjetite sebi najbližu polikliniku!

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.