Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Probavni mikrobiom složen je ekosustav koji se sastoji od svih mikroorganizama (bakterija, gljivica, eukariota i virusa) koji se nalaze u crijevima. Većina njih je korisna, ali može postati štetna ako nije u ravnoteži. Stoga je za održavanje dobrog zdravlja važno održavati odgovarajući omjer između njih.

Svaka osoba ima jedinstven crijevni mikrobiom. Na njega utječu razni vanjski i unutarnji čimbenici, a najveći utjecaj pripisuje se prehrani.

Probavni mikrobiom igra izuzetno važnu ulogu u ljudskom zdravlju, jer se smatra da približno 90% bolesti proizlazi iz neravnoteže u crijevnom mikrobiomu.

Što je myBIOME?

Riječ je o testu koji se temelji na najsuvremenijoj metagenomskoj analizi ukupnog  genskog materijala koji se nalazi u uzorku stolice, odnosno u crijevima. Uzimanje uzorka je vrlo jednostavno i bezbolno, te ga svatko može obaviti u vlastitom domu.

myBIOME je test koji koristi molekularnu metodu sekvenciranja, a omogućuje detaljno i objektivno ispitivanje crijevnog mikrobioma (mikrobiom = zajednica svih mikroorganizama koji se nalaze u našim crijevima). Pomoću tehnologije sekvenciranja nove generacije (engl. „Next-Generation Sequencing”, NGS) sekvencira se cjelokupan genetski materijal (DNK) crijevne mikrobiote.

Na temelju analize tih gena u nalazu se dobiva konkretna informacija o sastavu mikroorganizama u crijevima – bakterija, gljiva, parazita, arheja. Za pojedine bakterije poželjno je da su prisutne u većem broju, jer imaju pozitivan učinak na očuvanje zdravlja, dok je neke vrste bakterija poželjno imati u manjim količinama jer je dokazano da mogu pridonijeti riziku za razvoj određenih bolesti (funkcijske bolesti crijeva, upalne bolesti crijeva, karcinom, autoimune bolesti, metaboličke bolesti, dijabetes tip II, psihičke bolesti poput depresije i anksioznosti, neurodegenerativne bolesti poput Parkinsonove i Alzheimerove bolesti). Test također pokazuje raznovrsnost prisutnih bakterija te daje procjenu koliko mikrobiom korelira s ukupnim zdravljem (izraženo u postotku, u usporedbi s bazom podataka zdravih pojedinaca).

Drugi dio nalaza pokazuje kakva je funkcionalnost crijevnog mikrobioma, tj. koliki je njegov potencijal da proizvodi ili razgrađuje različite metabolite. To su neki od vitamina (poglavito B skupine i vitamin K), masne kiseline kratkih lanaca, neurotransmiteri, prekursori hormona itd. Neki su metaboliti povezani s benefitima za zdravlje, a drugi se povezuju s rizikom za razvoj bolesti. Nadalje, test pokazuje koliki je potencijal mikrobioma da doprinese razvoju kardiovaskularnih, bubrežnih i bolesti živčanog sustava te razvoju upalnih zbivanja. Također, nalaz pokazuje i ukupni potencijal crijevnih bakterija da vrše probavu hrane, prvenstveno vlakana i bjelančevina.

Treći dio nalaza sastoji se od personaliziranih preporuka za prehranu, s obzirom na sastav i funkcionalnost mikrobioma pojedinca. Sastoji se od konkretnog popisa namirnica, u skladu s rezultatom vaše pretrage. Konzumacija tih namirnica (koje obiluju prebioticima) potiče rast upravo onih poželjnih bakterija. Na taj način čak i malim korekcijama u prehrani možemo značajno doprinijeti vraćanju naše crijevne mikrobiote u ravnotežu. 

Kome je test namijenjen?

Test se prvenstveno preporuča pacijentima koji imaju nejasne probavne tegobe (nelagoda ili bolovi u trbuhu, neredovitost stolice, zatvor, povremeni proljevi i sl.) koje su prisutne dulje vrijeme, a dijagnostičkom obradom nije se našao jasan uzrok. Također se preporuča osobama koje imaju neku od upalnih bolesti crijeva, koji pate kroničnog umora, različitih metaboličkih poremećaja i stanja, osobama koje imaju autoimunu bolest, neurodegenerativnu bolest ili promjene u raspoloženju.

Ali test je, zapravo, namijenjen svima, upravo i zdravim pojedincima, koji proaktivno žele utjecati na svoje zdravlje i spriječiti razvoj patoloških zbivanja koja se povezuju s neravnotežom crijevnog mikrobioma.

Napomena: Žene koje su u procesu liječenja neplodnosti trebaju proći 4 tjedna od uzimanja hormonskih preparata i onda obaviti uzorkovanje.

Koje su prednosti myBIOME testa?

Prednosti ovog testa su sljedeće:

  • koristi tehniku sekvenciranja gena
  • nalaz i svi zaključci unutar njega bazirani su na znanstvenim dokazima
  • jedini pruža personalizirane preporuke za prehranu

Pacijent dobiva nalaz u PDF formatu, a također i link za interaktivni dio nalaza. Upravo je taj dio prednost u odnosu na sve druge testove. Jednostavno je koncipiran i bilo koji laik se lako može snaći. Na svaku se stavku može kliknuti i na taj način pokazuje se niz informacija i objašnjenja zašto je to tako. Upravo to čini ovaj test vrlo edukativnim. Ono što je dodana vrijednost je to što se ispod svakog objašnjenja nalazi literaturni izvor, tj. koji je znanstveni rad potvrdio tu činjenicu.

Završni dio ove pretrage je i konzultacija s nutricionistom. Istovremeno kad pacijent dobiva nalaz, nalaz stiže i nutricionistu. Nutricionist u vrlo kratkom periodu kontaktira pacijenta i dogovaraju termin za savjetovanje o prehrani. Pristup je u potpunosti individualan, upravo u skladu s Vašim nalazom.

Često se čita...

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.