Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Prije bilo kakvog uzimanja uzorka krvi važno je obratiti pažnju na neka mala, ali važna pravila kako bi test krvi bio što vjerodostojniji.Čimbenici kao što su post, prehrana, uzimanje lijekova, vježbanje i položaj tijela mogu utjecati na rezultate analize.
Stoga je poželjno naglasiti nekoliko jednostavnih savjeta koji su važni prije dolaska u laboratorij.

Na dnu ove stranice pronađite detaljnje upute za pojedine testove.

Post

Preporuka je da se na uzorkovanje dođe natašte, najmanje 8-12 sati. U tom razdoblju može se uzimati voda, a slatka pića, alkohol, kava i pušenje moraju biti apsolutno isključeni. Određene pretrage nije moguće provesti ako niste natašte. 

Prehrana

U danima prije dolaska u laboratorij, prehrana bi trebala biti uobičajena Treba izbjegavati nagle promjene u unosu kalorija. Prehrana treba biti uobičajena, s raznolikim unosom ugljikohidrata, proteina i masti.

Lijekovi

Brojne su studije o utjecaju lijekova na laboratorijske testove. Interferencija se može očitovati izravno ili neizravno na analitičkoj razini zbog širokog raspona pojedinačnih varijabli koje određuju apsorpciju, metabolizam i eliminaciju lijeka. O eventualnim prekidima uzimanja lijekova, isključivo se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom.

Vježbanje

Prije uzorkovanja treba izbjegavati dugotrajan i intenzivan tjelesni napor zbog utjecaja na rezultate određenih pretraga.

Položaj tijela

U prijelazu iz ležećeg u uspravni položaj mijenja se volumen plazme, kao i koncentracije nekih analita poput kalcija, magnezija, fosfata, bilirubina, ukupnih proteina, željeza, triglicerida, kolesterola i transaminaza.

Preporučljivo je sjediti barem 15 minuta prije uzimanja uzorka kad god je to moguće.

Vađenje krvi

Upute za pripremu - željezo

Uputa za pripremu prije provodenja testa 5-HYDROSINDOL OCTENE KISELINE

Upute za uzimanje uzorka 24-satne mokraće

Hormoni štitnjače

Kortizol u slini

Lipidni status

METANEFRINI I VMA

Mokraća za kvalitativnu analizu (sediment urina)

Testa oralne podnosljivosti glukoze OGTT

Pretrage funkcije spolnih žlijezda

Okultno krvarenje u stolici