Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Klinička citologija je prepoznatljiva interdisciplinarna dijagnostička grana medicine koja na temelju mikroskopske analize stanica (stanica, tkivo, organ, sustav organa, organizam), različitih bioloških uzoraka prepoznaje fiziološka stanja, otkriva i dijagnosticira, benigne, premaligne i maligne procese. 

Više o citologiji pročitajte ovdje.

PAPA test

Kratica za PAPANOCOLAOU test. Citološki obrisak vrata maternice, boji se metodom koju je 1943. godine u dijagnostiku uveo američki znanstvenik grčkog porijekla, Georgios Papanicolaou

VCE razmaz

Naziv za tehniku razmazivanja uzorka uzetog za citološku analizu s tri mjesta: V stražnji svod rodnice (vagine), C površina cerviksa s vanjskim cervikalnim ušćem, E endocervikalni kanal. Istim redoslijedom razmazuje se na predmetno stakalce.

Konvencionalni PAPA test

Sinonim za PAPA test, kada se stakalce sa citološkim obriskom nanosi na predmetno staklo, stavlja u 96% alkohol za fiksaciju ili se fiksira raspršivačem posebno proizvedenim za tu svrhu te šalje u citološki laboratorij. 

Citološka analiza PAPA test u laboratoriju SYNLAB 

Svaki radni dan od 7 do 18 sati primamo donešena stakalca s razmazima PAPA testa koji su uzeti u ginekološkim ambulantama. Nalaz je gotov za 2 dana.

LBC (Liquid based citology)

Uzorak uzet za citološku analizu stavlja se u tekući medij s fiksativom i šalje u citološki laboratorij na analizu. Iz istog uzorka moguća je i mikrobiološka analiza uzročnika.

TBS (the bethesda system)

TBS je opisni način za interpretaciju citološkog nalaza obriska vrata maternice, usvojen u Bethesdi 1988. godine. Koristi se u cijelome svijetu, u Hrvatskoj TBS je modificiran 2016. godine.

Zašto PAPA test

Uvođenjem citologije, kao metode probira, smanjena je pojavnost raka vrata maternice, a smrtnost od posljedica za čak 50%. Nažalost, kod 50% žena koje su oboljele od raka vrata maternice nikada nije uzet PAPA test.

Što je Probir (screening)

Metoda otkrivanja bolesti kod osoba bez ikakvih simptoma. U ginekologiji postoje dva oblika: - ORGANIZIRANI NACIONALNI PROBIR s ciljanom skupinom koja dobiva poziv za odlazak na PAPA test. U Hrvatskoj je krenuo 2013. godine, te su pozivane žene u dobi od 25-49 godina, a trenutno je u fazi revidiranja i evaluacije. - OPORTUNISTIČKI PROBIR, kada ginekolog pri pregledu uzima PAPA obrisak kod žena bez simptoma.

Kada PAPA test?

Prema dobnim skupinama: 64 godine - kod određenih indikacija, nema probira. PAPA test još je potrebno napraviti: u trudnoći, prije ili nakon operativnog zahvata, kod krvarenja u postmenopauzi i kod ostalih abnormalnih nalaza pri pregledu. Najmanji razmak između uzimanja dva PAPA obriska, iz bilo kojeg razloga, ne smije biti manji od četiri mjeseca jer se stanice ne mogu regenerirati ni odljuštiti u manjem vremenskom intervalu te je analiza uzorka otežana.

Konvencionalni PAPA test ili LBC?

Konvencionalni PAPA test ima veću specifičnost za otkrivanje premalignih i malignih lezija vrata maternice, dostupan je u svim citološkim laboratorijima i jeftiniji u smislu obrade uzorka. LBC omogućava više analiza iz jednog uzorka, manje nezadovoljavajućih uzoraka zbog „čiste pozadine“, dostupan je samo u nekoliko laboratorija u Hrvatskoj i obrada uzoraka je skuplja s obzirom na aparaturu.

Zašto SYNLAB?

Kvalitetna obrada i stručna analiza uzorka uz pravovremeno izdavanje nalaza. Jedinstveni obrazac citološke analize obriska vrata maternice (TBS) koji ginekolog može dati i koji se može reproducirati bilo gdje u svijetu. Analizatori citološkog laboratorija SYNLAB Hrvatska i stručni tim garantira odrađen i analiziran uzorak po pravilima citološke struke i ISO standardima laboratorija.


Kako izgleda proces?

  • Uzorak Obrisak uzet s vrata maternice razmazuje se na stakalce, fiksira s raspršivačem, suši 20 minuta i šalje u kutiji u citološki laboratorij SYNLAB.
  • Analiza Nakon uzimanja uzorak se analizira svjetlosnim mikroskopom, postupkom skriniranja (citoskriner) i reskriniranja (citolog).
  • Rezultati Rezultati analize upisuju se u PAPA obrazac s preporukom ako je potrebna daljnja dijagnostička obrada ili terapija, potpisan od specijaliste kliničke citologije, šalje se ginekologu, koji obavještava pacijenticu o nalazu.
  • Fleksibilnost Kontaktirajte nas za više detalja.

Za više informacija kontaktirajte citološki laboratorij 01/4008-098 e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

ili kontaktirajte SYNLAB odjel prodaje 01/2360-100 e-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Ovdje možete preuzeti uputnice i obrasce:

Uputnica za citologiju i patologiju

Obrazac za citološki urin

Obrazac za Papa test

Upute za uzimanje citološkog urina