Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

ISAC test (engl. Immuno Solid Phase Allergen Chip) je sveobuhvatni test za dokazivanje preosjetljivosti na određene alergene korištenjem tehnologije biočipova. Biočip tehnologija omogućuje uvid u profil preosjetljvosti.

To znači da se  u jednom mjerenju iz krvi pacijenta može otkriti  prisutnost specifičnih imunoglobulina E (sIgE) usmjerenih na 112 alergenskih komponenti iz 51 alergenskog izvora (npr. jaja, mlijeko, pšenica, životinje, kućna prašina, pelud, plijesan). Time je obrada pacijenta brža, a rezultat su učinkovita, optimizirana i pravovremena obrada  pacijenta koja dovodi do poboljšanja zdravlja i podizanja kvalitete života.

Rezultati ISAC Alergo testa pružaju detaljne informacije o alergenima na koje je osoba preosjetljiva, što može pomoći liječnicima u postavljanju precizne dijagnoze alergija i planiranju individualiziranog liječenja ili terapije kao i u identifikaciji potencijalnih okidača alergijskih simptoma.

ISAC  molekularni test  je:

 • Jednostavan: potrebna je vrlo mala količina krvi dobivena iz venskog ili kapilarnog uzorka krvi – uzorkovanje krvi iz prsta za dječju populaciju što omogućuje manje invazivnu proceduru i olakšava dobivanje uzorka.
 • Osjetljiv: koristi visoko pročišćene alergenske proteine proizvedene u kontroliranim uvjetima.
 • Precizan: zahvaljujući internim provjerama analitičkog sustava i standardizaciji testa. Svaki alergen specifični IgE se mjeri trostruko.
 • Detektira križnu reaktivnost i omogućuje njezino razlikovanje od prave kosenzibilizacije.

 

Upotreba ISAC testa i njegova pouzdanost  potkrijepljena je činjenicama da se u kliničkoj praksi koristi već preko 12 godina, a dijagnostička vrijednost mu je opisana u više od 260 međunarodnih publikacija.

 

Alergenske komponente u ISAC testu

U analizi se koriste alergenske komponente  dobivene iz svog prirodnog izvora ili rekombinantnom tehnologijom, što omogućuje bolju standardizaciju dijagnoze. Alergeni su grupirani prema karakteristikama svojih proteina. Ovo je od važnog kliničkog interesa jer omogućuje razlikovanje primarne senzibilizacije od križne reaktivnosti i kosenzibilizacije.

 

Kome je test namijenjen?

Alergija nastaje kada imunološki sustav  pretjerano reagira na inače bezopasne tvari. Te tvari tijelo  kvalificira kao "strane", a one su medicinskim jezikom nazvane alergeni.

Alergija je reakcija preosjetljivosti na neku tvar, koja ako se udahne, proguta, dodirne ili injektira, izaziva reakciju karakteriziranu specifičnim simptomima. Kada alergen prvi put uđe u tijelo alergične osobe, imunološki sustav reagira proizvodnjom velike količine antitijela klase IgE, što je proces poznat kao senzibilizacija. Uzastopno izlaganje istom alergenu uzrokovat će oslobađanje kemijskih medijatora, osobito histamina, koji će proizvesti karakteristične simptome alergijske reakcije.

Alergijske reakcije mogu se manifestirati na različite načine, a simptomi i njihov intenzitet mogu varirati ovisno o osobi. Najčešći simptomi su: alergijski konjunktivitis, alergijski rinitis, urtikarija i dermatitis, angioedemi,  astma, gastrointestinalni poremećaji i najteži oblik reakcije je anafilaksija.

ISAC molekularna dijagnostika preosjetljivosti namijenjena je slijedećim skupinama:

 • osobe koje pokazuju simptome alergijskih reakcija nepoznatog uzroka,
 • osobe kojima je identifikacija primarnog uzroka alergije kompleksna,
 • osobe s nepoznatim uzrokom anafilaktičke reakcije,
 • osobe svih dobnih skupina, uključujući dječju dob i trudnice.

 

Kako se provodi ISAC test

Pacijentu se izvadi uzorak krvi koji se standardnom obradom pripremi za daljnju analizu. U ispitivanom uzorku specifični IgE reagiraju s odgovarajućim alergenskim komponentama pričvršćenima na površinu biočipa. Reakcija specifičnog IgE iz krvi s alergenom (alergenskom komponentom) detektira se imunofluorescencijom.

 

Je li potrebno biti natašte?

Nije potrebno biti natašte.

 

Kako interpretirati rezultate ISAC testa

Rezultat testa je polukvantitativan i izražava se u obliku stupnja senzibilizacije tj. razine specifičnog IgE:

 • nemjerljiva
 • niska                                                      
 • umjerena / visoka
 • vrlo visoka

U interpretaciju ISAC nalaza trebao bi biti uključen  specijalist alergologije i kliničke imunologije u sklopu kliničke slike.

 

Koje su prednosti ISAC testa?                                                       

Prednosti ISAC testa:

 • Visoka pouzdanost i specifičnost.
 • Mali uzorak krvi (30 µl seruma ili plazme venske/kapilarne).
 • Razlikovanje primarne od križnih reaktivnosti.
 • Omogućuje otkrivanje povezanosti istovremene senzibilizacije na pelud i hranu.
 • Nije pod utjecajem antihistaminske terapije.

 

Nalaz ISAC testa

Nalaz ISAC alergo testa predstavlja kompletan profil preosjetljivosti grupiran prema izvorima alergenskih komponenata te križnoj reaktivnosti uz nalaz nespecifične reaktivnosti na ugljikohidratne determinante označen intenzitetom boje ekvivalentne razini specifičnih IgE. Inovativni ˝software˝ daje strukturirani rezultat analize uključujući komentare za lakšu interpretaciju.

Primjer nalaza otvorite ovdje.

ISAC alergo test moguće je provjeriti u svim SYNLAB laboratorijima bez prethodnog naručivanja.

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.