Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Kalprotektin, kao upalni protein, igra važnu ulogu u dijagnostici bolesti crijeva.

Pretraga se radi iz uzorka stolice, a pruža važne informacije o mogućim upalnim procesima u crijevima.

Kalprotektin je automatizirani in vitro dijagnostički test dizajniran za kvantitativno određivanje ljudskog kalprotektina u ekstraktima uzoraka fecesa. Analiza služi kao pomoć postavljanju dijagnoze organskih, upalnih bolesti gastrointestinalnog trakta (upalna bolest crijeva, IBD; Crohnova bolest bolest; ili ulcerozni kolitis, UC) te razlikovanje organske od funkcionalne bolesti (sindrom iritabilnog crijeva, IBS), u bolesnika s kroničnim bolovima u trbuhu. Također je koristan za praćenje  tijeka stanja upale tijekom terapije.

Kada je potrebno provesti pretragu?

Ako imate simptome kao što su bolovi u trbuhu, promjene u stolici poput krvarenja ili proljeva, ili gubitak tjelesne težine bez poznatog očitog razloga, vaš liječnik bi mogao predložiti ovu pretragu. Također, može se koristiti kao probirni test prije endoskopskih zahvata poput kolonoskopije.

Što obuhvaća postupak pretrage?

Za analizu kalprotektina potreban je uzorak stolice. Važno je prikupiti uzorak na ispravan način, izbjegavajući kontakt s vodom. Rezultati se izražavaju kvantitativno u mikrogramima po gramu stolice. Rezultati manji od 80 µg/g smatraju se negativnima, dok su vrijednosti veće od 160 µg/g pozitivni. Za granične vrijednosti između 80 i 160 µg/g preporučuje se ponovna analiza nakon 4-6 tjedana.

Kako se pripremiti za pretragu?

Granični rezultati u fekalnom kalprotektinu mogu se uočiti kod pacijenata koji uzimaju nesteroidne lijekove protiv upale, aspirin ili inhibitore protonske pumpe.

Određivanje pretrage kalprotektin obavite u Vašem najbližem Synlab laboratoriju koji je od sada gotov za 1- 3 radnih dana.

Ova pretraga pruža važne informacije za razlikovanje između sindroma iritabilnog crijeva i ozbiljnijih upalnih stanja poput Crohnove bolesti ili ulceroznog kolitisa, pomažući tako u odabiru odgovarajućeg liječenja i praćenju bolesti.

 

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.