Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Štitnjača je mala žlijezda smještena u prednjem dijelu vrata, a ima važnu ulogu u regulaciji mnogih tjelesnih funkcija pa njeno neispravno funkcioniranje može dovesti do raznolikih zdravstvenih problema.

 U nastavku ćemo istražiti ulogu ove žlijezde u organizmu, razmotriti uzroke i simptome najčešćih bolesti štitnjače te dati savjete za prevenciju. 

Uloga štitnjače u organizmu

Štitnjača oslobađa i kontrolira hormone koji upravljaju metabolizmom, odnosno procesom u kojem se hrana pretvara u energiju. Ova energija se koristi kako bi održala ispravno funkcioniranje mnogih tjelesnih sustava. Štitnjača kontrolira metabolizam s hormonima T4 (tiroksin) i T3 (triiodotironin), koji stanicama u tijelu signaliziraju koliko energije trebaju trošiti. Kada štitnjača pravilno funkcionira, održat će ispravnu količinu hormona kako bi podržala normalnu brzinu metabolizma.  

T3 i T4 također mogu utjecati na brzinu otkucaja srca i na dobivanje ili gubljenje težine, kao i kontrolu tjelesne temperature, razinu kolesterola i menstrualni ciklus. S obzirom na utjecaj na ovako širok spektar tjelesnih funkcija, svakako je preporučljivo voditi računa o zdravlju štitnjače i povremeno provjeriti vrijednosti pojedinih hormona štitnjače ili napraviti sveobuhvatnu kontrolu koja će ukazati na zdravlje ove žlijezde.

Uzroci bolesti štitnjače

Postoji mnogo uzroka bolesti štitnjače, uključujući nasljedne i okolišne faktore. Autoimune bolesti također mogu dovesti do problema s štitnjačom, kao i nedostatak joda u organizmu. Ostali uzroci bolesti štitnjače uključuju upotrebu određenih lijekova, infekcije i tumore. Zanimljivo je da žene imaju 8 puta veće šanse od razvijanja problema sa štitnjačom u odnosu na muškarce, iako još uvijek nije pronađen razlog za to. 

Najčešći problemi sa štitnjačom

Procjenjuje se da 12% populacije ima svojevrstan problem s funkcioniranjem štitnjače, a neki od njih su lučenje prevelikih ili premalih količina hormona, povećanu štitnjaču, nastanak kvržica i dodatnog tkiva na štitnjači. Simptomi bolesti štitnjače mogu varirati ovisno o vrsti bolesti i njenom stupnju. 

Hipotireoza, odnosno stanje u kojem štitnjača nije dovoljno aktivna, može dovesti do usporavanja metabolizma, što može uzrokovati simptome poput umora i dobivanja na tjelesnoj težini. Usporen rad štitnjače može smanjiti ili usporiti tjelesne funkcije. Hipotireozu najčešće uzrokuje Hashimotov sindrom, autoimuna bolest koja utječe na proizvodnju ispravnih razina hormona štitnjače. 

Hipertireoza, to jest stanje u kojem je štitnjača aktivnija no što bi trebala biti, a najčešće se manifestira suprotnim simptomima, kao što su viša razina energije i gubitak tjelesne težine. Ubrzani otkucaji srca, povećan apetit, osjetljivost na toplinu i anksioznost još su neki od učestalih simptoma ovog stanja. 

Prevencija bolesti štitnjače

Postoji nekoliko koraka koje možete poduzeti kako biste smanjili rizik od razvoja bolesti štitnjače. Jedan od njih je održavanje zdrave prehrane koja uključuje raznoliko voće, povrće i žitarice, ali i smanjeni unos bjelančevina soje koje mogu utjecati na apsorpciju hormona štitnjače. Također, preporučljivo je izbjegavati pretjerane količine joda u hrani, posebice u vidu dodataka prehrani, iako se umjerena konzumacija namirnica prirodno bogatih jodom, poput morskih plodova, smatra sigurnom. Osim toga, smanjenje izloženosti toksinima poput duhanskog dima, ali i smanjenje izloženosti stresu, mogu također biti korisni za održavanje zdravlja ove žlijezde. Naravno, redoviti pregledi štitnjače pomoći će u ranoj dijagnozi i učinkovitom liječenju.

Zaključak

Zdravlje štitnjače važno je za opće zdravlje i dobrobit tijela. Bolesti štitnjače mogu uzrokovati brojne probleme, stoga je važno razumjeti uzroke, simptome i načine liječenja ovih bolesti. Redoviti pregledi i promjene životnog stila mogu pomoći u održavanju zdrave štitnjače i prevenciji problema. Ako primijetite bilo kakve simptome povezane s štitnjačom, obratite se svom liječniku radi postavljanja dijagnoze i liječenja.

Ovaj blog informativnog je karaktera i nije zamjena za medicinski savjet. Ako imate zdravstvenih problema ili pitanja, uvijek se obratite svom liječniku ili drugom zdravstvenom stručnjaku.

Sveobuhvatnu laboratorijsku dijagnostiku u obradi štitnjače možete obaviti u Synlab Hrvatska.

 

Često se čita...

  • Štitnjača i trudnoća
  • Štitnjača

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.