Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Iako se uzrok povišenog krvnog tlaka može točno utvrditi u manje od 10% slučajeva, poznato je kako stil života direktno utječe na vjerojatnost razvoja ovog stanja. 

Stres moderne svakodnevnice može biti uzrok mnogih bolesti, pa tako i povišenog krvnog tlaka. Stres je širok pojam koji ne uključuje samo stanje direktne uznemirenosti poput bolesti, izrazito negativnih emocija ili problema u obitelji i na poslu. Jedan od načina kako se tijelo dovodi u stanje stresa je i neadekvatna prehrana, pogotovo u kombinaciji s manjkom tjelesne aktivnosti. Iako se povišeni krvni tlak može kontrolirati upotrebom adekvatnih lijekova ovisno o konkretnom stanju osobe, svakako se prvenstveno preporučuje prilagodba načina života s posebnim naglaskom na kvalitetnu prehranu.

 

Preporučena prehrana za snižavanje krvnog tlaka:

Postoji nekoliko dijeta namijenjenih snižavanju krvnih tlaka, poput mediteranske, vegetarijanske ili DASH dijete. Svaka ima svoje specifičnosti, ali svim ovim dijetama je zajednički fokus na unos svježeg voća i povrća, uz smanjen unos soli. Stavlja se naglasak i na unos kvalitetnih masti poput maslinovog ili bučinog ulja, kao i namirnica koje su bogate omega-3 kiselinama. Cilj je postići ravnotežu između tjelesne aktivnosti i opskrbljivanja tijela dovoljnom količinom energije kroz unos kvalitetnih i raznovrsnih namirnica.

Namirnice koje povoljno utječu na reguliranje visokog krvnog tlaka uključuju:

  • svježe voće i povrće bogato vitaminima, mineralima i drugim korisnim tvarima, a pogotovo: citrusi, jabuke, bobičasto voće, banane, marelice, ljubičasti luk, mrkva, celer, rajčica, mahunarke, cikla, bundeva, krumpir, cvjetača,
  • orašasti plodovi,
  • češnjak (u bilo kojem obliku),
  • začini: peršin, bosiljak, ružmarin, kajenski papar, kurkuma,
  • mlijeko i mliječni proizvodi smanjenog udjela mliječne masti (kalcij), probiotici,
  • žitarice: zob, ječam, mekinje,
  • perad,
  • svježa ili konzervirana riba: skuša, sardina, tuna, inćuni (omega-3 masne kiseline),
  • maslinovo i bučino ulje, ulje sjemenki lana i orašastih plodova,
  • kakao (u svom čistom, nezaslađenom obliku),
  • mineralna voda bogata bikarbonatima.

 

Namirnice koje bi osobe s visokim krvnim tlakom trebale izbjegavati uključuju:

  • alkohol
  • slatkiši i grickalice
  • gotova hrana bogata aditivima ili zasićenim masnim kiselinama
  • šećeri
  • soli (smanjiti unos, ne isljučiti potpuno)
  • margarin i maslac
  • suhomesnati proizvodi
  • pržena hrana

 

Dodatni savjeti za reguliranje povišenog krvnog tlaka

Do stanja povišenog krvnog tlaka dolazi kada je gornja vrijednost 140 mm Hg ili viša, uz donju vrijednost od 90 mm Hg ili višu. U tom slučaju se srce dodatno napreže kako bi opskrbilo sve organe krvlju i kisikom. Ovo stanje ne mora nužno uključivati vidljive simptome, ali kroz vrijeme može dovesti do raznih problema i oboljenja. Kvalitetna prehrana se preporučuje neovisno o tome boluje li osoba od povišenog krvnog tlaka ili ne. Kvalitetne masnoće, prehrana bogata vitaminima, mineralima i vlaknima, smanjen unos gotove i slane hrane - sve to su koraci koji će u svakom slučaju imati pozitivan utjecaj na zdravlje. Prednosti tjelesnih aktivnosti su svima već poznate, pa na taj način možemo učiniti mnogo i za regulaciju krvnog tlaka. Osim toga, već u ranim dvadesetim godinama je dobro napraviti pregled srca i krvnih žila, pogotovo ukoliko u obitelji postoje slučajevi obolijevanja od povišenog krvnog tlaka.