-->

BRCA+16genes

BRCA+16 genes je test za otkrivanje sklonosti za dobivanje karcinoma dojke (kod žena i muškaraca), endometrija i jajnika, kao i za otkrivanje mutacija povezanih uz karcinome prostate i drugih karcinoma, i kod žena i kod muškaraca.

Test se obavlja pomoću uzorka krvi analizirajući ukupno 18 gena povezanih s navedenim karcinomima te pružajući visoko pouzdane informacije o riziku za dobivanje ovih tipova karcinoma.

Nasljedna sklonost za karcinom dojke, jajnika i endometrija (BRCA+16 genes test)

Karcinom dojke je najučestaliji maligni tumor kod žena, s više od 1.600.000 novih slučajeva koje se dijagnosticira svake godine diljem svijeta. Otprilike jedna od 8 žena tijekom života oboli od karcinoma dojke, od čega je 5-10% slučajeva nasljedno.

Karcinom jajnika se često otkrije tek kada je već znatno uznapredovao za uspješno liječenje. Svake godine se dijagnosticira više od 230.000 novih slučajeva, od čega je oko 20% nasljedno.

Nasljedni karcinomi dojke i jajnika se često povezuju s mutacijama na BRCA1 i BRCA2 genima, dok se mutacije na BRCA2 genima povezuju i s karcinomom prostate. Radi se o genima koji smanjuju mogućnost razvijanja tumora i koji su uključeni u očuvanje DNK.

Međutim, procjenjuje se da je samo oko 25% slučajeva nasljednih karcinoma dojke i jajnika posljedica mutacija na BRCA1 i BRCA2 genima. Zbog toga BRCA+16 genes test uključuje i druge gene koji su povezani s ovim ali i drugim tipovima karcinoma.

S druge strane, oko 50% žena s mutacijama na BRCA1 i BRCA2 genima nemaju obiteljsku povijest ovih vrsta karcinoma te su stoga izložene povećanom riziku od njihovog razvoja.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.