-->

ALEX2 test 295 alergena

Alergija je prekomjerna reakcija imunološkog sustava kao posljedica kontakta s određenim tvarima (alergeni) koje se nalaze u okolišu, a zapravo su neopasne tvari. Alergeni mogu ući u tijelo gutanjem, udisanjem ili kontaktom s kožom. Alergije se manifestiraju na razini organa, ovisno o uzrocima koji su doveli do njihovog nastanka. No, osoba će simptome osjećati samo dok je alergen prisutan u tijelu.

Protutijela klase IgE igraju ključnu ulogu u razvoju neposredne alergijske reakcije. Bez IgE nije moguća alergija (tip I).

Što je IgE?

Klasa imunoglobulina E (IgE) je dio klase molekula poznatih kao imunoglobulini ili antitijela. U zdravih osoba funkcija IgE je borba protiv parazitskih infekcija. Kod alergičnih ljudi, IgE je pogrešno usmjeren na borbu protiv bezopasnih tvari kao što su pelud ili čestice grinja, itd. Bez povišenih razina IgE ne može doći do alergija tipa I (neposrednog tipa).

Koji su najčešći simptomi?

Lokalni simptomi javljaju se najčešće na području kontakta alergena s tijelom. Tako su simptomi poput kihanja, suznih očiju, crvenila očiju i kašljanja postali uobičajena pojava za milijune ljudi, a sezonske alergije više nisu ograničene samo na proljeće. Porast CO₂ i klimatske promjene produljile su razdoblje oprašivanja za najmanje mjesec dana, pa imamo jesenske, pa čak i zimske alergije.

Antigenske strukture kod peludi i hrane, ali i bizarne reakcije tijela, kao što su astmatični simptomi nakon konzumacije hrane, naveli su istraživače da dubinski analiziraju alergene i stvore testove za mnoge molekule alergena.

Zbog činjenice da moramo provjeravati sve više i više molekula, pojavila se potreba za multiplex testom kao što je ALEX Allergy Explorer, koji istovremeno analizira ukupni IgE, specifični IgE protiv gotovo 180 molekularnih antigena i 120 alergenskih ekstrakata, dok specificira križne reakcije zbog markera CCD, koji je odgovoran za 25% lažno pozitivnih reakcija u uobičajenim testovima alergije.

Značajke ALEX2 testa

Rezultati ALEX2 testa lako se interpretiraju i liječniku daju mogućnost da točno odredi vrste alergena koji su uključeni u reakcije preosjetljivosti pacijenata, kao i razred intenziteta reakcija.

ALEX2 koristi najnoviju tehnologiju za otkrivanje okidača alergija, provjeravajući specifična IgE antitijela na sve relevantne izvore alergena (iznimka: alergeni na lijekove - npr. penicilin).

ALEX2 test omogućuje testiranje oko 300 alergena i može ispitati spremnost imunološkog sustava da reagira na te alergene. Istaknuta je značajno potpunija paleta alergena za dlaku kućnih ljubimaca (krznašice), mahunarke, orašaste plodove, morske plodove, škampe i ribu.

ALEX2 poboljšava kvalitetu dijagnoze i omogućuje individualiziranu terapiju koja se temelji na dokazima za svakog pacijenta.

Prednosti Alex2 testa:

 • Pokriva gotovo 100% svih globalno relevantnih alergena u jednom testu,
 • Sveobuhvatna slika statusa osjetljivosti pacijenta,
 • Nema gubljenja vremena na pretraživanje baza podataka alergena,
 • Uključene opcije individualizirane terapije,
 • Preporuka je provjeriti ukupni IgE i posavjetovati se s našim stručnim osobljem o bilo kakvim pitanjima prije provođenja testa.

Alergijski panel

 • IgE multipleks test temeljen na ELISA testu,
 • 117 ekstrakata i 178 molekularnih alergena,
 • 50+ jedinstvenih molekularnih alergena,
 • Ukupni IgE uključen.

Detekcija bez CCD-a

 • Nespecifična IgE antitijela protiv unakrsno reaktivnih ugljikohidratnih determinanti (CCD) automatski se blokiraju,
 • Visoka specifičnost i manji teret tumačenja.

ALEX2 nalaz gotov je za 8 do 10 radnih dana!

Primjer nalaza otvorite ovdje.

Test je moguće  provjeriti u svim SYNLAB laboratorijima bez prethodnog naručivanja.

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.