-->

Dan narcisa: rak dojke u Hrvatskoj, metode prevencije i samopregled dojki

Dan narcisa obilježavamo 25. ožujka s ciljem podizanja svijesti o prevenciji i ranom otkrivanju raka dojke te podršci svim oboljelima od najčešćeg oblika zloćudne bolesti kod žena u Hrvatskoj i u velikom dijelu zemalja svijeta.

 

Glavna ideja svakog Dana narcisa je ukazivanje na važnost redovitih pregleda te edukacija čim većeg broja ljudi o metodama prevencije, a upravo su to informacije koje smo vam pripremili u nastavku!

Brojke u Hrvatskoj i Europi

 • Rak dojke je najčešći rak u žena te se procjenjuje da je svaki četvrti dijagnosticirani rak u svijetu rak dojke
 • Procijenjen godišnji broj oboljelih u EU je 355 500, a broj umrlih 91 826 (2020.)
 • U Hrvatskoj je godišnji broj oboljelih 2 894, a broj umrlih osoba 832 (2020.)
 • 21% slučajeva raka dojke pogađa žene mlađe od 50 godina
 • 35% slučajeva odnosi se na žene između 50 i 64 godina
 • 43% slučajeva raka dojke pogađa žene starije od 65 godina
 • U ukupnom broju oboljelih oko 1% čine muškarci. 

Rana dijagnostika je često ključna za prognozu bolesti, a uz odazivanje na mamografske preglede u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka dojke, preporučljivo je i redovito prakticirati metode samokontrole.

Kako napraviti samopregled dojke?

Samopregled dojki je metoda koja može pomoći u ranom otkrivanju tumora. S redovnim samopregledom preporučuje se krenuti u dvadesetim godinama života. U idealnom slučaju, samopregled bi bilo dobro napraviti jednom mjesečno, peti do deseti dan od početka menstruacije. Ako nemate menstruaciju, ovaj postupak je moguće napraviti bilo kada u mjesecu.

Ova metoda sastoji se od četiri jednostavna koraka:

Prvi korak

Stanite ispred ogledala, stavite ruke uz tijelo i provjerite postoje li promjene boje i teksture na koži dojki i bradavica, ulegnuća na koži te prisutnost tekućine koja izlazi iz bradavica.

Drugi korak

Podignite ruke na bokove, pa promotrite opet, te još jednom s rukama podignutim iznad glave.

Treći korak

Okrenite se u stranu, promotrite površinu dojki, zatim podignete dojku kako biste provjerili i tkivo ispod.

Četvrti korak

Legnite i podignite lijevu ruku iznad glave, zatim desnom rukom opipajte lijevu dojku. Koristite ispružena srednja tri prsta koja držite zajedno te napravite po tri kružna pokreta na svakom mjestu. Ovim pokretima temeljito pokrijte područje od ključne kosti do vrha abdomena, te područje od pazuha do sredine prsnog koša. Obratite pozornost i na pritisak koji primjenjujete: počnite s pokretima koji su nježni i površinski, a završite s većim pritiskom kako biste napipali i dublje tkivo. Opisani postupak ponovite i za drugu dojku. Naša je preporuka da se prvom prilikom posavjetujete s liječnikom koji će vam moći pružiti više detalja te demonstrirati kako najučinkovitije napraviti samopregled kod kuće.

Kada se obratiti liječniku?

Ako tijekom samopregleda osjetite čvrste kvržice, kvržice nepravilnih rubova ili kvržice koje djeluju kao da su zapele za prsište, obratite se liječniku. Nemojte paničariti jer su kvržice najčešće benigne te mogu biti uzrokovane primjerice hormonskim promjenama ili ozljedom, no po preporuci liječnika svakako odradite daljnje pretrage kako biste pravovremeno spriječili potencijalne komplikacije.

Kako smanjiti rizik obolijevanja od raka dojke?

Postoji velik broj faktora koji utječu na rizik pojave raka dojke. Iako neke od njih, kao što je genetska predispozicija, nažalost ne možemo promijeniti, ipak postoji značajan broj onih na koje imamo utjecaj u svojoj svakodnevici:

 • održavajte zdravu tjelesnu težinu,
 • budite fizički aktivni,
 • izbjegavajte alkohol - konzumaciju svedite na minimum ili ju potpuno izbacite,
 • ako koristite neku vrstu hormonske terapije ili oralne kontracepcije, informirajte se o potencijalnim rizicima kod svog liječnika,
 • majkama se preporučuje dojenje ako su u mogućnosti,
 • ako u obitelji imate povijest raka dojke, savjetujte s liječnikom o dodatnim načinima smanjenja rizika i prevencije.

Ukratko, bolje opće zdravstveno stanje smanjuje rizik za pojavu bolesti, ali i povećava vjerojatnost uspješnog izlječenja.

Zaključak

Svijest o opasnosti ove bolesti, ali i znanje o metodama prevencije i ranog detektiranja njenog nastanka, snažan su alat koji nam može pomoći da povećamo stope preživljenja i uspješnog oporavka od raka dojke.

Ovog Dana narcisa, simbolički podržite ovu humanitarnu akciju kupnjom narcisa na organiziranim lokacijama, ali još važnije - dodatno se informirajte i potaknite razgovor o ovoj važnoj temi u vašoj zajednici.

_________________

 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.