Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Mononukleoza je bolest najčešće uzrokovana Epstein-Barrovim virusom (EBV-om).

EBV u organizmu uzrokuje upalu limfnog sustava (limfni čvorovi i limfne žile čija je funkcija obrana od štetnog organizma) te retikuloendotelnog sustava (vezno tkivo, makrofagi i slična tkiva čija je funkcija otklanjanje otpadnih i štetnih tvari iz organizma). Simptomi bolesti najčešće se javljaju između četiri do šest tjedana nakon infekcije virusom, a manifestiraju se kao:

  • izrazita slabost,
  • povišena tjelesna temperatura,
  • nadraženo, bolno grlo,
  • bolovi u tijelu i glavi,
  • osip,
  • natečeni limfni čvorovi u vratima i pazuhima,
  • natečena jetra i slezena.

 

Ovi se simptomi ne javljaju nužno istovremeno. Iako su povećana jetra i slezena jedan od rjeđih simptoma, kod oboljelih ovi organi mogu ostati povećani čak i nakon obolijevanja bolesti. Simptomi mogu biti blagi (najčešće kod djece i beba) te izrazito jaki (kod mladih i odraslih). U najranijoj dobi ova bolest čak prolazi bez ikakvih simptoma.

Kako se prenosi mononukleoza?

Epstein-Barrov virus, kao i ostale vrste virusa koji izazivaju mononukleozu, prenosi se primarno putem sline . Kako je virus izrazito osjetljiv na vanjske utjecaje, za prijenos bolesti potreban je vrlo blizak kontakt. Zbog toga se i ova bolest još naziva „bolest poljupca“. Sam virus nalazi se iu ostalim tjelesnim izlučevinama poput sperme te u krvi, no prijenos bolesti putem vanjskog odnosa ili transfuzije nije dovoljno dokazan ni istražen.

Koje su metode liječenja?

Kao što je to slučaj s ostalim bolestima uzrokovanim virusom, ne postoji lijek kao što su antibiotici kojima bi se mononukleoza liječila. Kod osobe čiji imunološki sustav normalno funkcionira, potpuno izlječenje je 95% . 

Preporuča se strogo mirovanje, unos dovoljno tekućine, uzimanje tablete za snižavanje tjelesne temperature te tablete protiv bola. Kako bi se smanjila natečenost grla i ždrijela, moguće je i uzimanje kortikosteroida.

Nakon što je osoba oboljela od mononukleoze, nastupa trajni imunitet. Drugim riječima, osoba više neće razviti mononukleozu tijekom života, čak ni kad EBV ponovno uđe u organizam.

Mononukleoza rijetko kad donosi veće komplikacije, no ako do njih dolazi, najčešće se radi o:

  • puknuću slezene – slezena se može povećati do te mjere da pukne, te je u tom slučaju hitno potrebna operacija,
  • problemima s jetrom – mogu se javiti bolesti kao što su hepatitis i žutica,
  • natečenim krajnicima, anemiji, problemima sa srcem.

 

Kako se zaštititi od mononukleoze?

Kad osoba preboli mononukleozu, treba izbjegavati dijeljenje čaše, pribora za jelo, hrane te četkice za zube, kao i ljubljenje, barem dva mjeseca nakon prestanka simptoma. Unatoč prebolijevanju bolesti, virus još uvijek može biti prisutan u organizmu.

Uz to, vrijedi i stalna pravila zaštite od bolesti, kao što je učestalo pranje ruku.

Kako biste sa sigurnošću znali da su vaši simptomi uzrokovani mononukleozom, potrebno je napraviti laboratorijske pretrage koje će dokazati prisutnost Epstein-Barr virusa.

Svoj nalaz možete dobiti u Poliklinici Synlab – obratite nam se s povjerenjem!

Paketi pretraga:  
Paket mononukleoza Paket mononukleoza - prošireni
23 EUR 76 EUR