-->

Laboratorijske Pretrage E

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

E.coli O157:H7 - antigen test 25.00 188.36 Ovom se pretragom dokazuje ili ne dokazuje prisustvo Escherichia coli O157:H7 u uzorku stolice bolesnika. E. coli O157:H7 je najčešći tip ešerihije i najlakše ga se može dokazati u kliničkim uzorcima.

Pozitivan nalaz glasi: Antigen E. coli O157:H7 je detektiran.

Izaziva hemoragični kolitis (krvavi proljev) - s teškim oblikom proljeva i HUS (hemolitičko - uremički sindrom).

Negativan nalaz je uredan i glasi: Antigen E. coli O157:H7 nije detektiran.

Vrijeme izdavanja nalaza: isti ili sljedeći dan
EBV (Epstein Barr Virus) 66.00 497.28 Epstein Barr Virus (VCA IgM, VCA IgG, EA-IgG, EBNA IgG)

Epstein Barr virus pripada virusima herpesa (DNA virusa) i prenosi se kapljično. Infekcija se javlja u starijoj djeci, tinejdžerima ili mladoj osobi. U organizmu je prisutan tijekom cijelog života, opisane su poveznice s sindromom fibromijalgije, afričkim Burkittovim limfomom i karcinomom nazofarinksa.
Nakon razdoblja inkubacije od 10-14 dana do nekoliko tjedana, pronađeni su sljedeći simptomi: vrućica, umor, upala grla, limfadenitis vrata maternice, eksudativni ždrijelni sindrom i hepatosplenomegalija, monocitoza s atipičnim limfocitima, te icterus ili exanthema.

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
EJAKULAT (bakteriološki) 26.00 195.90 Ova pretraga detektira (dokazuje) ili ne dokazuje prisustvo bakterijskog patogena (bakterije) u uzorku ejakulata (sjemena, sperme) bolesnika.

Pozitivan nalaz: znači da je detektirana Gram+ (pozitivna) ili Gram - (negativna) bakterija.

Na temelju te interpretacije - propisuje se ili se ne propisuje antimikrobni lijek (antibiotik) uzimajući u obzir i ostale bolesti pacijenta (ako postoje).

Negativan (uredan) nalaz glasi: "sterilno" ili "fiziološka flora uretre". Unutar nalaza je ujedno naveden i broj leukocita - PMN (polimorfonuklearne upalne stanice) - sve što je manje od 5 leukocita je uredan, fiziološki, nalaz.

Ukoliko nalaz nije uredan - bit će prikazana bakterija u brojčanoj (kvantitativnoj formi) uz odgovarajući standardizirani pripadajući antibiogram (paleta primjenjivih ili neprimjenjivih antimikrobnih lijekova lijekova - antibiotika)

Vrijeme izdavanja nalaza: 2 - 3 radna dana

Napomena: uzorak mora biti uzet na apsolutno ispravan način (neejakulacija 3-5 dana, mokrenje i higijena spolovila), a i u odnosu na uzimanje antibiotika u prethodnom razdoblju.
ELEKTROFOREZA HEMOGLOBINA 47.50 357.89 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
ELEKTROFOREZA LIPOPROTEINA 112.00 843.86 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
ELEKTROFOREZA PROTEINA 17.00 128.09 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 dana
ENDOMIZIJSKA IgA antitijela (EMA) 27.50 207.20 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
ENDOMIZIJSKA IgG antitijela (EMA) 27.50 207.20 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
ESTRADIOL (E2) 18.00 135.62 Estradiol je spolni hormon i najvažniji estrogen kojeg izlučuje jajnik.

U žena prije menopauze luči se najvećim dijelom, pod utjecajem FSH, iz folikula jajnika i žutog tijela, a u trudnoći iz posteljice.

U muškaraca ga u malim količinima izlučuju testisi odnosno nadbubrežna žlijezda.

Odgovoran je za razvoj i održavanje ženskih spolnih organa i sekundarnih spolnih karakteristika. Zajedno s progesteronom sudjeluje u regulaciji menstruacijskog ciklusa. Osim toga, utječe na homeostazu kalcija i gustoću kostiju, kao i na sintezu proteina u jetri.

Estradiol kao i svi steroidni hormoni nastaje od kolesterola preko niza cikličkih međuspojeva. Više od 97% cirkulirajućeg estradiola veže se na proteine (albumin i SHBG) i tako prenosi do ciljnih organa.

Koristi se u procjeni funkcionalnog stanja jajnika i u trudnoći.

Povišena vrijednost: Povišena koncentracija se nalazi u muškaraca s ginekomastijom, pri nekim tumorima testisa i nadbubrežne žlijezde, cirozi jetre, te kod alkoholizma i pretilosti.

Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti estradiola ukazuju na smanjenu funkciju jajnika i nalaze se pri poremećaju menstruacijskog ciklusa, u primarnom i sekundarnom hipogonadizmu i Turnerovom sindromu.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan

Upute za pripremu
ESTRADIOL u slini 88.00 663.04 Estradiol je spolni hormon i najvažniji estrogen kojeg izlučuje jajnik.

Uzorak sline skuplja se u posebne spremnike (salivete) sa plavim čepom. Po zaprimanju u laboratorij uzorak se centrifugira i čuva u zamrzivaču do trenutka transportiranja u suradni laboratorij.

Napomena: na sobnoj temperaturi uzorci počnu pljesniviti unutar 4 do 7 dana

Vrijeme izdavanja nalaza: 10 dana

Upute za pripremu

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.