Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Godišnji odmori, boravak na otvorenom, odlazak na plažu… Ovo su samo neke stvari zbog kojih je ljeto period koji većina nas željno iščekuje tijekom cijele godine. No, s ljetom dolaze i visoke temperature, a pretjerana izloženost njima može donijeti određene rizike za naše zdravlje, uključujući sunčanicu i toplinski udar.

U nastavku ćemo istražiti što su sunčanica i toplinski udar, simptome koje treba prepoznati te razmotriti što je potrebno poduzeti u slučaju njihove pojave. Također, donosimo i nekoliko savjeta kako ih možete prevenirati.

Što su sunčanica i toplinski udar?

Toplinski udar i sunčanica su ozbiljna medicinska stanja koja se javljaju kada tijelo postane prekomjerno zagrijano uslijed dugotrajne izloženosti visokim temperaturama i nedovoljnog hlađenja. Iako se službeno smatraju istim stanjem, na sunčanicu se često gleda kao na slabiji oblik toplinskog udara. Izlaganje ekstremnoj vrućini, visoka vlažnost zraka i dugotrajni fizički napor u uvjetima s visokom temperaturom su faktori koji povećavaju rizik od pojave ovih stanja.

Toplinski udar nastaje kada termoregulacijski mehanizmi tijela ne uspiju pravilno funkcionirati kako bi održali normalnu tjelesnu temperaturu. Tijelo obično regulira temperaturu putem znojenja i širenja krvnih žila. Međutim, u slučaju toplinskog udara ti mehanizmi ne uspijevaju obaviti svoju funkciju, što dovodi do porasta tjelesne temperature te drugih popratnih komplikacija. 

Koji su simptomi sunčanice i toplinskog udara?

Najčešći simptomi toplinskog udara su:

  • visoka tjelesna temperatura - obično iznad 40oC,
  • jaka glavobolja,
  • vrtoglavica,
  • mučnina i povraćanje,
  • ubrzani puls,
  • crvenilo kože,
  • otežano disanje i
  • konfuzija.

Toplinski udar popraćen vrlo visokom tjelesnom temperaturom je vrlo ozbiljno stanje i zahtijeva brzu medicinsku intervenciju. Razlog tome je što tjelesna temperatura viša od 40 oC može dovesti do zatajenja vitalnih organa, problema s grušanjem krvi, kao i prestanka funkcioniranja imuniteta, što može biti opasno po život.

Što učiniti u slučaju pojave sunčanice ili toplinskog udara?

Ako primijetite simptome toplinskog udara kod sebe ili nekog drugog, brzo potražite hitnu medicinsku pomoć kako biste spriječili ozbiljne i trajne posljedice za zdravlje.

Do tada, pokušajte osobu smjestiti u hlad ili klimatizirani prostor te joj osigurati svjež zrak. Skinite višak odjeće i koristite lepezu ili ventilator kako biste povećali cirkulaciju zraka. Ako je osoba pri svijesti, pokušajte joj pružiti malu količinu hladne vode. Tuširanje u mlakoj vodi i ledeni oblozi na glavi, vratu, pazusima i preponama pomoći se u snižavanju tjelesne temperature dok čekate dolazak stručne pomoći. Važno je da se brzo reagira i da se ne čeka da se stanje pogorša.

U slučaju iscrpljenosti od sunca i blažih simptoma bez vrlo visoke temperature, povucite se sa izravne sunčeve svjetlosti i potražite hlad. Pijte puno vode ili izotoničnih pića kako biste nadomjestili gubitak tekućine u tijelu. Koristite hladne obloge na glavi i tuširajte se mlakom vodom kako biste se rashladili. Ako simptomi ne prolaze ili se pogoršavaju, potražite medicinsku pomoć.

Kako spriječiti sunčanicu i toplinski udar?

Najbolji način za sprječavanje sunčanice i toplinskog udara je izbjegavanje dugotrajne izloženosti suncu i vrućini, posebno tijekom najtoplijeg dijela dana, između 10 i 16 sati. Pritom, važno je i izbjegavati i velike fizičke napore za vrijeme visokih temperatura i visoke vlažnosti zraka.

Ostanite u hladu koliko god je moguće te koristite kape ili šešire, naočale i laganu zaštitnu odjeću kako biste smanjili izravnu izloženost suncu.

Redovito se hidratizirajte pijenjem dovoljno vode te nastojte uvijek imati bocu vode sa sobom. Također, preporučljivo je izbjegavati alkohol i kofein jer oni mogu povećati rizik od dehidracije. Osim dehidracije, alkohol i kofein utječu na širenje krvnih žila u tijelu, što organizam čini osjetljivijim na visoke temperature.

Iako vas neće zaštititi od toplinskog udara i sunčanice, koristite kreme s visokim faktorom zaštite od sunca kako biste zaštitili kožu od opeklina i potencijalnih daljnjih povezanih komplikacija. Više o ovoj temi saznajte u našem blogu Kako pravilno zaštititi kožu od sunca ovog ljeta.

Sunčanica i toplinski udar su zdravstvena stanja koja treba shvatiti ozbiljno. Prepoznavanje simptoma i pravovremeno reagiranje ključno je za prevenciju ozbiljnih komplikacija. Uvijek se potrudite zaštititi se od sunca te izbjegavajte boravak na direktnom suncu u najtoplijem dijelu dana, pijte puno vode i budite svjesni simptoma koji ukazuju na probleme s toplinskom regulacijom tijela.

Zdravlje je najvažnije, stoga se pobrinite da ovog ljeta uživate u suncu na siguran način!

Sadržaj ovog bloga nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.