-->

Kako pravilno zaštititi kožu od sunca ovog ljeta?

Dolaskom ljeta i toplijeg vremena uglavnom provodimo značajno više vremena na otvorenom. Uz to, s obzirom na ljetne temperature, često smo oskudnije odjeveni, zbog čega je naša koža izložena sunčevim zrakama puno više nego u ostalim dijelovima godine.

Iako sunčeva svjetlost ima i pozitivan učinak na zdravlje, o čemu smo pisali u našem blogu o vitaminu D, pretjerano izlaganje može imati štetne posljedice po našu kožu. Zato je važno znati kako se pravilno zaštititi od sunca i održati kožu zdravom tijekom cijele godine, a posebice ljeti.

U nastavku donosimo više informacija o opasnostima pretjeranog izlaganja suncu, ali i ključne savjete za pravilnu zaštitu kože od UV zraka.

Utjecaj UV zračenja na kožu i zdravlje

Prije nego što uopće krenemo govoriti o zaštiti kože od sunca, važno je biti svjestan utjecaja UV zračenja na našu kožu i zdravlje. UV zrake su vrsta elektromagnetskog zračenja koje dolazi od sunca, a prekomjerno izlaganje njima može prouzročiti:

  • opekline,
  • prerano starenje kože,
  • oštećenje DNK-a,
  • povećan rizik za razvoj raka kože.

Iako ga često tako percipiramo, oštećenje kože od sunca nije samo estetski problem, već može dovesti i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Samo 5 opeklina od sunca udvostručuje rizik od razvoja melanoma, stoga zaštitu kože od štetnog utjecaja sunčevih zraka ne bi trebalo shvaćati olako. Napominjemo i kako nitko nije otporan na štetan utjecaj sunca, pa bi se mjera zaštite trebali pridržavati apsolutno svi, bez obzira na spol, dob i boju kože.

Je li sunčanje štetno?

Mnogi vole preplanuli izgled kože nakon ljetnog odmora, no važno je znati kako je potamnjela koža prvi znak oštećenja, stoga je naviku sunčanja s ciljem tamnjenja kože svakako preporučljivo maksimalno izbjegavati. Ako želite postići osunčani ten, sredstva za samotamnjenje svakako su bolja alternativa UV zračenju sunca ili solarija.

Iako ove činjenice o posljedicama sunčanja možda zvuče zastrašujuće, nema mjesta panici.  Jedino što je potrebno je redovito poduzimati nekoliko jednostavnih mjera koje će biti korisne u prevenciji potencijalnih komplikacija.

Savjeti za zaštitu kože od sunca

Postoji nekoliko ključnih savjeta koje treba slijediti kako biste pravilno zaštitili kožu od sunca:

  • Koristite kremu sa zaštitnim faktorom: kada se izlažete suncu, uvijek nanesite kremu s faktorom zaštite od sunca (SPF) od barem 30. Potražite kreme za sunčanje koje imaju oznaku "zaštita širokog spektra", jer pružaju zaštitu od UVA i UVB zraka. Kremu je potrebno nanijeti 20-ak minuta prije izlaganja suncu i redovito je obnavljati svaka dva sata ili nakon plivanja i znojenja. Važno je i napomenuti kako kremu sa zaštitnim faktorom ne bi trebalo koristiti samo za vrijeme ljetnog odmora i boravka na plaži, već i u svakodnevnom životu prilikom izlaganja direktnom suncu.
  • Nosite zaštitnu odjeću: pokrijte kožu laganom i prozračnom odjećom kako biste je zaštitili od izravnog izlaganja suncu. Nosite široki šešir koji će zaštititi lice, uši i vrat, te sunčane naočale s UV filterima koji će zaštititi vaše oči od oštećenja. Ne zaboravite i na stopala - ako nosite otvorenu obuću poput sandala i japanki, svakako prethodno nanesite kremu sa zaštitnim faktorom.
  • Izbjegavajte izlaganje suncu u najtoplijem dijelu dana: iako bi dugačke hlače i majice s dugim rukavima bile odlična dodatna zaštita, duga odjeća nije baš najudobniji odabir za vrijeme visokih temperatura, stoga je najbolje izbjegavati direktno sunce između 10 i 16 sati, kada je UV indeks najviši.

Zaključak

Zaštita kože od sunca ključna je za održavanje zdrave kože i lijepog mladenačkog tena, ali i za smanjenje rizika od oštećenja kože i raka kože. Redovito korištenje kreme sa zaštitnim faktorom, nošenje zaštitne odjeće i izbjegavanje izlaganja suncu u najtoplijem dijelu dana jednostavni su načini na koje ćete učinkovito zaštititi svoju kožu ovog ljeta, ali i u ostatku godine.

Uživajte u ljetu i aktivnostima na otvorenom, ali budite odgovorni i zaštitite svoju kožu i zdravlje!

Pronađite najbližu SYNLAB lokaciju i posjetite nas – prethodna rezervacija nije potrebna.

Sadržaj ovog bloga nije zamjena za konzultacije i savjete liječnika.

 ______________

 

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.