Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Dijagnostika upale mokraćnog mjehura - pregled mokraće sa sedimentom i urinokultura.

Upala mokraćnog mjehura spada u bakterijske upale, a poznata je još i pod nazivom cistitis.

Kako dolazi do upale? 

Do upale dolazi širenjem bakterija u mokraći, a mnogo češće pogađa žene. Razlog tome je posebna građa donjeg urogenitalnog trakta, odnosno kraća uretra. Upravo zbog kraće uretre kod žena bakterije imaju kraći put do mjehura gdje uzrokuju upalu. 

Učestalost upale?

Radi se o čestoj bakterijskoj infekciji koja je po učestalosti neposredno iza respiratornih infekcija. Više od 65% žena je barem jednom u životu imalo upalu mokraćnog mjehura. Osim spola, na vjerojatnost razvoja upale mokraćnog mjehura (cistitisa) utječe i dob osobe. Stariji ljudi skloniji su ovoj infekciji isto kao i trudnice i osobe koje boluju od dijabetesa. 

U najvećem broju slučajeva govorimo o bakterijskom cistitisu pri čemu je najčešći uzročnih bakterija Escherichia coli.

Simptomi i laboratorijske pretrage:

Osnovni simptomi upale mokraćnog mjehura (cistitisa) uključuju bolno, učestalo i neodgodivo mokrenje, uz malu količinu mokraće. Ponekad dolazi do neugodnog mirisa i promjene boje mokraće ili pojave krvi, kao i do bolova i grčeva u donjem dijelu trbuha. Simptomi se razvijaju naglo, a tjelesna temperatura obično ne prelazi 37,5 ˚C.

Upala mokraćnog mjehura se dijagnosticira pregledom mokraće sa sedimentom, kako bi se utvrdio povećan broj leukocita koji ukazuje na postojanje upale dok nam urinokultura pomaže u točnom utvrđivanju vrste bakterije koja uzrokuje upalu. Ovisno o uzročniku, određuje se adekvatna terapija antibiotikom.

Način uzimanja uzorka:

URIN - SREDNJI MLAZ: ova vrsta uzorka uzima se mokreći direktno u sterilnu posudu, uz prethodnu posebnu higijensku pripremu.

Neposredno prije uzimanja uzorka izvršiti temeljito pranje spolovila i cijelo anogenitalnog područja - oprati se na uobičajen način, samo što taj akt pranja treba ponoviti nekoliko puta za redom, ne treba se brisati ručnikom, osobito nije preporučeno ako je već korišten, a ako se pacijent želi obrisati - tada se mora obrisati isključivo čistim i izglačanim ručnikom.

ŽENE moraju obratiti pažnju na temeljio pranje cijelog spolovila, prepona i na područje oko anusa. Nakon higijene žena čučne, a ako ne može čučnuti, onda u stojećem stavu jako razmakne noge. Potom opranim prstima (rukama) efikasno razmakne usne spolovila i počinje mokriti izvan posude brojeći do četiri (4 sekunde). Tek petu sekundu mokrenja "uhvatiti u posudu", a ostatak urina izmokriti izvan posude.

MUŠKARCI moraju oprati spolovilo tri puta za redom na uobičajen način te obratiti posebnu pažnju na pranje prepucijuma (kožice), tako da prilikom pranja povlači kožicu prema tijelu. Nakon higijene, opranim rukama povuči kožicu prema tijelu i početi mokriti izvan posude brojeći do četiri (4 sekunde). Tek petu sekundu mokrenja "uhvatiti u posudu", a ostatak urina izmokriti izvan posude.

URIN - SAKUPLJAN U VREĆICU: ova vrsta uzorka najčešće se koristi kod malene djece

Temeljito i na uobičajeni način treba oprati cijelo spolovilo i područje oko anusa nekoliko puta za redom, Preporuka je da se prije lijepljenja vrećice ne briše koža ručnikom, nego lagano, iz daljine suši fenom. Roditelj, također dobro opranim rukama, lijepi vrećicu na suhu kožu, obujmljujući vrećicom cijelo spolovilo. Pričekati da dijete spontano mokri. Ukoliko se ne pomokri unutar 45 minuta postupak pranja, sušenja i lijepljenja vrećice se mora ponoviti s novom neupotrjebljenom vrećicom. Nakon što se dijete pomokri - takav se uzorak ostavlja u vrećici (ne preljeva se), koja se potom ulaže u sterilnu posudu.

URIN - KATETER: ovu vrstu uzorka uzima isključivo verzirani zdravstveni djelatnik

Ne preporuča se uzimati urin iz trajnog katetera, osim ako to zahtijeva ordinirajući liječnik. Uzorak se uzima nakon dezinfekcije mjesta katetera gdje se planira punkcija - punktirajući kateter uzima se uzorak uz pomoć štrcaljke i igle. Takav uzorak dostavlja se u štrcaljki u laboratorij. Punkcija katetera se vrši na mjestu između tijela pacijenta i prvog spoja katetera s ostalim kateter sistemom. Nikako se ne smije uzeti uzorak iz vrećice za akumulaciju urina. Ovdje je važno napomenuti da vrećica koju takav pacijent nosi uvijek mora biti ispod nivoa mjehura, bilo da pacijent hoda, sjedi ili leži, da bi se spriječilo vraćanje tog odstajalog i zagađenog uina iz vrećice natrag u mjehur. Pravi kateter urin podrazumijeva uzimanje uzorka urina privremenim ravnim kateterom, što je naročito dobro u pedijatrijskoj populaciji pacijenata. I ovu vrstu uzorka uzima isključivo verzirani zdravstveni radnik

Dostava uzorka urina za urinokulturu:

Bez obzira na koji je način prikupljen  uzorak urina, uzorak se treba dostaviti u laboratorij što prije, a do tada uzorak treba biti pohranjen u vrata od hladnjaka. Prilikom transporta važno je ne nositi ga uz tijelo, u ruci, u automobilu blizu izvora topline ili na suncu, dakle mora se dostaviti na temperaturi hladnjaka. 

Često se čita...