Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Urinokultura je pretraga kojom se dokazuju uzročnici infekcija urinarnog sustava.

Urinokulturu radimo kada postoje znakovi bolesti koji ukazuju na infekciju urinarnog sustava, a to mogu biti: bol i pečenje pri mokrenju, učestalo i otežano mokrenje (često male količine urina), bol u donjem dijelu trbuha ili u donjem dijelu leđa (slabinski dio).

Uzorak za urinokulturu treba biti srednji mlaz prvog jutarnjeg urina, ili srednji mlaz urina nakon što je prošlo najmanje 3 – 4h od posljednjeg mokrenja. Preporučljivo je uz urinokulturu napraviti i sediment urina.

Da bi se izbjegla mogućnost takozvanih lažno pozitivnih nalaza urinokulture (kontaminacija urina bakterijama s kože genitalne regije ili s ruku), potrebno je pridržavati se uputa za pravilno uzimanje uzorka urina.

Sama pretraga podrazumijeva kultivaciju urina i izolaciju potencijalnog bakterijskog patogena, određivanje broja (količine) bakterije u mililitru uzorka i izrada testa osjetljivosti na antimikrobne lijekove (antibiograma). Osim navedenog određuju se i parametri upale, koji će pomoći ordinirajućem liječniku, u konzultaciji s liječnikom specijalistom mikrobiologom, o odluci da li liječiti ili ne liječiti (svaki individualni slučaj zasebno) antimikrobnim lijekom (antibiotikom).

Uzročnici infekcija urinarnog sustava su bakterije koje žive u našem debelom crijevu i koje u pojedinim situacijama (pothlađivanje, nakon seksualnog odnosa i sl.) „krenu prema gore“ (ascendentnim putem), najprije naseljavajući kanalni sustav našeg urinarnog trakta, a potom se u većini slučajeva počinje razvijati upalni proces kojeg pacijent osjeća kao, već gore navedene, smetnje.
Upalne bolesti ove vrste mogu biti: uretritis, cistitis, pijelonefritis (upala mokraćne cijevi, upala, mjehura, upala bubrega).

Cistitis: su posebno česte urinarne infekcije, odnosno upale mokraćnog mjehura. Najčešće je razlog: predugi boravak u vodi, hladna voda ili pothlađivanje u mokrom kupaćem kostimu, što pridonosi padu općeg imuniteta organizma i lokalnog imuniteta urinarnog sustava.

Uretritis: je upala mokraćne cijevi uzrokovana bakterijama. Može uzrokovati iscjedak iz spolovila.

Smetnje treba ozbiljno shvatiti, ako uz učestalo mokrenje, bolno i teško mokrenje, peckanje kod mokrenja - postoji i povišena tjelesna temperatura s tresavicom. Potrbno je napraviti urinokulturu radi sumnje na upalu bubrega i sistemsku infekciju.

Uredan nalaz gotov je unutar 24h a pozitivan nalaz za 48h.