Provjerite ljetno radno vrijeme u odjeljku Lokacije.

Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn

UIBC 2.95 22.23 UIBC (Unsaturated Iron Binding Capacity, nezasićeni kapacitet vezanja željeza) je vrijednost koja služi za procjenu količine željeza koje se transportira krvlju transferinom.

Gotovo uvijek se određuje istovremeno s koncentracijom željeza kako bi se dobio ukupni kapacitet vezanja željeza (TIBC).

Povišena vrijednost: U trudnoći i kod anemije zbog nedostatka željeza (sideropenična anemija).

Snižena vrijednost: Kod kroničnog deficita željeza, hemokromatoze, hemolitičke anemije i talasemije.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
UPIS U ŠKOLU 15.00 113.02 Paket uključuje pretrage KKS, urin i ukupni kolesterol. Prvi put ove godine za upis u prvi razred osnovne škole djeci je uz KKS  i urin, potrebna i vrijednost ukupnog kolesterola iz venske krvi , u svrhu probira na OBITELJSKU HIPERKOLESTEROLEMIJU. 

Obiteljska hiperkolesterolemija  je genetski poremećaj metabolizma lipida, uzrokovan mutacijom gena za receptor lipoproteina male gustoće (LDL), tzv. loš kolesterol, što dovodi do povišenih vrijednosti LDL u krvi. Učestalost obiteljske hiperkolesterolemije u općoj populaciji je 1:200 do 250 osoba. Ako dijete ima povišenu vrijednost ukupnog kolesterola, potrebno je odrediti LDL kolesterol, jetrene probe i hormone štitne žlijezde. Važnost ovog probira je rano otkrivanje i početak liječenja, čime se preveniraju srčanožilne bolesti kojoj su oboljeli skloni već od adolescencije i mlađe odrasle dobi.

Uzorak: venska krv

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
URATI 2.95 22.23 Urat ili mokraćna kiselina (acidum uricum) je metabolički produkt hranom unesenih i u organizmu sintetiziranih purina. Purini su dio nukleinskih kiselina koji se najviše unose mesom.

Urati se sintetiziraju u jetri. Najvećim dijelom se izlučuju putem mokraće, a dijelom putem crijeva gdje ih razgrađuju crijevne bakterije.

Na koncentraciju mokraćne kiseline utječu životni uvjeti (prehrana), kao i genetički čimbenici.

Povišena vrijednost: Povećana koncentracija urata posljedica je povećane sinteze purina, njihov povećani unos hranom ili smanjeno izlučivanje bubregom. Povećana koncentracija urata (hiperurikemija) može biti primarna ili sekundarna.

Giht (ulozi) je bolest u kojoj se urati odlažu u zglobovima, najčešće pogađa starije i genetski predisponirane osobe.

Lesch-Nyhanov sindrom je nasljedni poremećaj metabolizma purina, koji se pojavljuje u muške djece.

Snižena vrijednost: Snižena koncentracija urata (hipourikemija) pojavljuje se rjeđe. Može biti posljedica Fanconijevog sindroma, terapije gihta alopurinolom ili zbog smanjene proizvodnje mokraćne kiseline uslijed nasljednih nedostataka enzima koji sudjeluju u njenom metabolizmu.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
UREA 2.95 22.23 Ureja (urea) se stvara u jetri kao konačni produkt metabolizma proteina. Koncentracija ureje ovisi o udjelu proteina u prehrani te će i njene vrijednosti u krvi biti proporcionalne unosu proteina.
Na koncentraciju mokraćne kiseline utječu životni uvjeti (prehrana), kao i genetički čimbenici.

S obzirom da se većina ureje izlučuje mokraćom, određivanje koncentracije ureje u krvi služi kao pokazatelj bubrežne funkcije. Ova pretraga se gotovo uvijek radi zajedno s kreatininom.

Povišena vrijednost: Povišena koncentracija ureje nalazi se kod osoba sa smanjenom funkcionalnom sposobnošću bubrega zbog akutne ili kronične bolesti bubrega, opstrukciji mokraćnog sustava, ali i kod gastrointestinalnog krvarenja i srčane dekompenzacije.

Snižena vrijednost: Snižene vrijednosti prate dugotrajno gladovanje, ali i oštećenja jetre, celijakiju i nefrotski sindrom.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
Ureaplasma urealyticum/parvum (PCR) 47.00 354.12 Ureaplasma je bakterijski rod iz porodice Mycoplasmataceae. Kao i rod Mycoplasma može se naći na sluznici spolno-mokraćnog sustava. Najčešća vrsta ureaplazmi na sluznici spolno-mokraćnog sustava je Ureaplasma urealyticum. Može se naći na sluznici velikog broja spolno aktivnih ljudi.

Prenosi se spolnim kontaktom za vrijeme nezaštićenog odnosa i nije poznato koliko vremena je potrebno za razvoj infekcije nakon prvog kontakta s bakterijom.

Simptomi se ne prepoznaju lako jer nisu tipični.

Kod žena simptomi mogu biti peckanje prilikom mokrenja ili prilikom spolnog odnosa, koje ponekad može biti praćeno oskudnim krvarenjem.

Kod muškaraca simptomi su rijetki, a mogu biti u obliku peckanje pri mokrenju ili spolnom odnosu, svrbeža i rijetko boli.

Što uzrokuje?

Ureaplazma kod žena može uzorkovati upalu vrata maternice, upalnu bolest male zdjelice i upalu mokraćnog sustava. Može se prenijeti za vrijeme trudnoće na plod.

Posljedica infekcije ureaplazmom mogu biti neplodnost, prijevremeni porođaj, pobačaj i vrlo rijetko mrtvorođenenost.

Kod muškaraca neprepoznata i neliječena infekcija ureaplazmom može također biti uzrok neplodnosti.

Uzorak: obrisak uretre, obrisak grlića maternice ili urin (negativan nalaz iz uzorka urina je potrebno potvrditi obriskom, kako bi se sigurno isključila pristnost bakterije).

Vrijeme izdavanja nalaza: 5 radna dana
URIN CITOLOŠKI s porijeklom eritrocita 55.00 414.40 Citološka analiza urina preporuča se kada se kod analize sedimenta urina u biokemijskoj pretrazi nađu eritrociti, također, kada se u urinu primijeti krv. Ova analiza se ubraja u eksfolijativnu citologiju, a važna je za pacijente sa učestalim smetnjama urinarnog trakta, kao što su upale, kamenci, ili prirođene malformacije urotrakta, zatim za kontrole nakon operacija malignih tumora. Važnost citološke analize urina posebno je naglašena kod pacijenata nakon presađivanja bubrega, jer otkrivanje stanica Polyomavirusa upućuje na mogućnost odbacivanja presatka.

Adekvatan uzorak urina za citološku analizu uzima se tri dana zaredom, i to drugi jutarnji urin, i donosi u citološki laboratorij. Za pacijentice važno je znati da NE daju urin tijekom menstruacijskog ciklusa, niti dva dana prije i poslije . Nakon prijema uzorci se boje, tri stakla po PAPA bojanju, a tri stakla po MGG bojanju. Po završetku analize ispunjava se jedan obrazac za sva tri uzorka, naziva Pariška klasifikacija dijagnostičkih kategorija u citologiji urina, koji se koristi u cijelom svijetu od 2015. godine.

Uzorak: drugi jutarnji urin, tri dana za redom

Uputa za citološki pregled urina:

Pretraga se vrši tri radna dana uzastopce u laboratoriju.

Preporuča se prvi uzorak dati ponedjeljkom, utorkom ili srijedom:

- nakon buđenja isprazniti mokraćni mjehur,

- nakon toga oprati spolovilo,

- popiti dovoljno tekućine (slobodno jesti),

- prije prvog sljedećeg mokrenja doći u laboratorij i dati drugi jutarnji urin, paziti da se u čašicu lovi SREDNJI MLAZ urina, zajedno s nalazima liječnika koji vas je uputio na pretragu i medicinskom dokumentacijom o prethodnim operativnim ili dijagnostičkim postupcima, (kopija nalaza),

- citološki pregled urina ne preporučuje se raditi kod žena neposredno prije, za vrijeme i neposredno nakon menstruacije,

- za teško pokretne pacijente dostaviti urin u  laboratorij u roku pola sata do sat vremena, zajedno s nalazima liječnika koji vas je uputio na pretragu i medicinskom dokumentacijom o prethodnim operativnim ili dijagnostičkim postupcima, (kopija nalaza).

Napomena:

- lokacija Kraljevićeva doći između 8 i 9 sati,

- lokacija Petrovaradinska doći u 7:40 sati

- lokacija Velika Gorica doći u 9:40

Vrijeme izdavanja nalaza: 
5 dana nakon zadnjeg uzorka
URIN (PREGLED MOKRAĆE SA SEDIMENTOM) 7.50 56.51 Mokraća je tekućina kojom se iz tijela izlučuju otpadni produkti metabolizma i razne štetne tvari. Analiza mokraće je osnovna pretraga u otkrivanju različitih poremećaja vezanih uz rad bubrega i mokraćnog sustava, a obuhvaća fizikalno-kemijski pregled mokraće i mikroskopski pregled sedimenta.

Kemijski pregled

Kemijski pregled mokraće radi se pomoću test traka. Ispituju se izgled i boja, relativna volumna masa i pH te prisutnost sastojaka kojih u mokraći zdravih osoba nema ili su prisutni samo u tragovima. Kemijski pregled uključuje sljedeće parametre: izgled, boja, relativna volumna masa, pH, leukocitna esteraza, nitriti, proteini, glukoza, ketoni, urobilinogen, bilirubin, eritrociti/hemoglobin.

Mikroskopski pregled sedimenta

Mikroskopski pregled sedimenta drugi je dio analize mokraće kojim se dobiva uvid o onim podacima koji nisu vidljivi kemijskim pregledom mokraće. Mokraćni sediment sastoji se od tzv. organiziranog dijela (eritrociti, leukociti, epitelne stanice, bakterije, paraziti, gljivice, cilindri) i neorganiziranog dijela (sluz, soli, kristali).
Mokraća je važna pretraga jer je nezamjenjiv uzorak u ranoj dijagnostici poremećaja rada bubrega i mokraćnog sustava, kao i za praćenje tijeka bolesti i terapije. Poremećaji bubrega i mokraćnog trakta mogu postojati i bez vidljivih patoloških laboratorijskih vrijednosti u krvi i bez uočljivih simptoma, što se može uočiti rutinskom analizom mokraće koja se po potrebi može proširiti na daljnje pretrage. Također treba uzeti u obzir i činjenicu da osim bolesti bubrega i mokraćnog sustava, promjene u sastavu mokraće mogu biti prouzročene i patološkim promjenama jetre, raznim endokrinim poremećajima, cirkulacijskim poremećajima i drugim patološkim stanjima. To će se očitovati promjenama u izlučivanju većih ili manjih količina pojedinih sastojaka mokraće kojih u zdravih osoba nema, ili u pojavi tvari koje se ne smiju pronaći u normalnoj mokraći.
Detalje o pretrazi pročitajte u članku Upala mokraćnog mjehura.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
Urinokultura (urin - bakteriološki) 26.00 195.90 Urinokultura (urin - bakteriološki) je pretraga kojom se dokazuje prisutnost ili odsutnost bakterija u uzorku urina. Najčešći bakterijski patogeni su Escherichia coli, Staphylococcus saprophyticus, kao i mnoge druge Gram - (negativne) i Gram+ (pozitivne) bakterije. Navedene bakterije su sastavni dio mikroflore i samo u pojedinim situacijama uzrokuju infekciju. Detalje o pretrazi pročitajte u članku Upala mokraćnog mjehura.

Pozitivan nalaz: Nalaz nije uredan

Pozitivan nalaz znači da je dokazana prisutnost bakterija. Na nalazu je navedena vrsta otkrivene bakterije i brojčana količina te antibiogram (vrsta primjenjivih antibiotika).

U slučaju kontaminiranog uzorka preporuča se ponovno uzimanje uzorka.

Uredan nalaz: Sterilan uzorak ili Fiziološka flora uretre

Vrijeme izdavanja nalaza: Sterilan nalaz je završen sljedeći radni dan 24h od dostave uzorka na analizu

Ukoliko nalaz nije uredan, gotov je za 2 - 3 radna dana.
USTEKINUMAB 51.00 384.26 Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
24h urin BAKAR 93.00 700.71 Posudu za prikupljanje uzorka možete preuzeti u laboratoriju.

Upute za prikupljanje uzorka

Prikupljenu mokraću treba čuvati u zatamnjenoj posudi na hladnom.


Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
24h urin KATOKELAMINI 53.50 403.10 Posudu za prikupljanje uzorka možete preuzeti u laboratoriju.

Upute za prikupljanje uzorka

Prikupljenu mokraću treba čuvati u zatamnjenoj posudi na hladnom.


Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
24h urin KLIRENS KREATININA 14.00 105.48 Klirens kreatinina je mjera glomerularne filtracije (količine krvi koja se filtrira u bubrezima tijekom 1 min) kojom se procjenjuje funkcionalna sposobnost bubrega (izlučivanje tvari iz organizma urinom). Različite bolesti narušavaju funkciju bubrega, smanjuju protok krvi kroz njih i samim time snižavaju razinu klirensa kreatinina: akutni i kronični pijelonefritis (bakterijska upala bubrega),ciroza jetre, dijabetes, ekstrahepatalna bilijarna opstrukcija (bolest žučnih putova), giht, glomerulonefritis (upala glomerula), Wilsonova bolest, hiperparatireoidizam, kongestivno zatajivanje srca, multipli mijelom, policistična bolest bubrega, preeklampsija, renalna vaskularna hipertenzija, sistemski lupus eritematodes. Stanja koja uzrokuju povećane vrijednosti klirensa kreatinina su: bolesti bubrega (infekcije, zatajenje bubrega), akromegalija, opeklina, gubitak krvi, neki oblici raka, dijabetes, lupus, hipertenzija, bolesti krvožilnog sustava, rabdomioliza, mišićna distrofija, giht, primjena nekih antibiotika i diuretika.

Upute za prikupljanje uzorka

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
24h urin KLORIDI 14.00 105.48 Koristi se u utvrđivanju poremećaja rada bubrega i mokraćnog trakta te praćenju tijeka bolesti i terapije.

Upute za prikupljanje uzorka

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
24h urin KORTIZOL 28.00 210.97 Kortizol je glavni glukokortikoidni hormon kore nadbubrežne žlijezde čije lučenje stimulira hormon hipofize (ACTH).

Upute za prikupljanje uzorka

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 dana
24h urin METANEFRINI 52.00 391.79 Posudu za prikupljanje uzorka možete preuzeti u laboratoriju.

Upute za prikupljanje uzorka

Prikupljenu mokraću treba čuvati u zatamnjenoj posudi na hladnom.


Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
24h urin NORMETANEFRINI 52.50 395.56 Posudu za prikupljanje uzorka možete preuzeti u laboratoriju.


Upute za prikupljanje uzorka

Prikupljenu mokraću treba čuvati u zatamnjenoj posudi na hladnom.


Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: 3 do 8 dana
24h urin KALCIJ 11.00 82.87 Koristi se u utvrđivanju poremećaja rada bubrega i mokraćnog trakta te praćenju tijeka bolesti i terapije.

Upute za prikupljanje uzorka

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
24h urin FOSFATI 11.00 82.87 Posudu za prikupljanje uzorka možete preuzeti u laboratoriju.

Upute za prikupljanje uzorka

Prikupljenu mokraću treba čuvati u zatamnjenoj posudi na hladnom.

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan
24h urin PROTEINI 11.00 82.87 Proteini se u mokraći zdrave osobe nalaze samo u tragovima jer se proteini glomerularnom filtracijom najvećim dijelom ponovno reapsorbiraju. Pozitivan nalaz proteina u mokraći znači da je prisutna količina proteina veća nego što je normalno. Pojava proteina u mokraći naziva se proteinurijom.

Povišena vrijednost: Proteinurija je najčešće posljedica povećane propusnosti glomerula, a o stupnju oštećenja ovisi koliko će proteina prelaziti u mokraću. Iako postoji funkcionalna proteinurija koja se pojavljuje nakon teškog fizičkog rada ili kod trudnica u kasnijim mjesecima trudnoće, proteinurija je uvijek znak poremećaja rada bubrega koje uzrokuju bolesti bubrega, srca i krvožilnog sustava te imunoproliferativne bolesti.

Snižena vrijednost:
nije klinički značajno

Upute za prikupljanje uzorka

Uzorak:
mokraća skupljana unutar 24 sata

Vrijeme izdavanja nalaza:
nalaz je gotov isti dan
24h urin URAT 11.00 82.87 Urat ili mokraćna kiselina je konačni metabolički produkt hranom unesenih i u organizmu sintetiziranih purina. Purini se hranom najviše unose mesom. Urat se sintetizira u jetri.

Najvećim dijelom (75%) se izlučuje u mokraći (bubregom), a četvrtina se izlučuje u crijevu, gdje je razgrađuju crijevne bakterije. Na koncentracija mokraćne kiseline utječu životni uvjeti (prehrana), ali i genetički čimbenici. Tijekom dana koncentracija je nešto viša nego noću.

Povišena vrijednost: Povećana koncentracija urata posljedica je povećane sinteze purina, njegov povećan unos hranom ili smanjeno izlučivanje purina bubregom. Povećana koncentracija može biti primarna ili sekundarna hiperuricemija. Giht (ulog, podagra) je bolest u kojoj se urati odlažu u zglobovima. Ova bolest najčešće napada starije i genetski predisponirane osobe. Lesch-Nyhanov sindrom - nasljedni poremećaj metabolizma purina, koji se pojavljuje u muške djece.

Snižena vrijednost: Hipouricemija ili snižena koncentracija urata pojavljuje se rjeđe. Može biti posljedica Fanconijevog sindroma, terapije gihta alopurinolom, zbog smanjene proizvodnje mokraćne kiseline (nasljedna ksantinurija), zbog nasljednog nedostatka enzima purin-nukleozid-fosforilaze.

Vrijeme izdavanja nalaza: nalaz je gotov isti dan.

Priprema: Nije potrebna posebna priprema, međutim preporuča se da izostaviti hranu bogatu purinima (meso), te alkohol.

Prikupljenu mokraću treba čuvati u zatamnjenoj posudi na hladnom.

Uzorak: mokraća skupljana unutar 24 sata

Upute za prikupljanje uzorka

Fiksni tečaj konverzije 1€ = 7,53450 kn