Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Zdrava gušterača proizvodi organizmu potrebne kemikalije u pravilnim količinama i u pravo vrijeme, sve kako bi se hrana koju pojedemo pravilno razgradila, a hranjive tvari absorbirale u organizam.

Gušterača – funkcije, bolesti i očuvanje zdravlja

Gušterača je žlijezda/organ smještena u abdomenu, točnije iza želuca, a okružena je jetrom, slezenom, mjehurom i tankim crijevom. Veličine je oko 15 cm i spužvaste strukture, a oblikom podsjeća na izduženu krušku.

Sastoji se od tri glavna dijela:

 • glava – najširi dio gušterače, okružen dvanaesnikom,
 • tijelo – najduži dio, nalazi se ispred kralježnice,
 • rep – krajnji lijevi dio, nalazi se do slezene.

 

Ako se pojave bolesti gušterače, na temelju simptoma doktor može odrediti i točnu lokaciju bolesti – lokacija npr. tumora na gušterači utječe na simptome i na proces liječenja.

Osnovne funkcije gušterače

Gušterača ima dvije osnovne funkcije:

 • Endokrinu (endokrina žlijezda) – regulira nivo šećera u krvi tako što u krvotok luči hormone inzulin i glukagon.
 • Egzokrinu (probavni organ)– pomaže u probavi tako da u dvanaesnik luči natrijev bikarbonat, koji neutralizira želučanu kiselinu. Uz to, luči enzime koji su potrebni za normalan rad probavnog sustava, a koji se izlučuju u želudac jednom kad hrana dođe do tog dijela probave.

Drugim riječima, zdrava gušterača proizvodi organizmu potrebne kemikalije u pravilnim količinama i u pravo vrijeme, sve kako bi se hrana koju pojedemo pravilno razgradila, a hranjive tvari absorbirale u organizam.

Upravo zbog navedenog su bolesti gušterače toliko opasne za cjelokupno zdravlje našeg organizma. Osim dijabetesa, koje su najčešće bolesti gušterače i kako ih možemo na vrijeme prepoznati?

Pankreatitis – upala gušterače

Pankreatitis je upala gušterače do koje dolazi kad se probavni enzimi nagomilaju unutar gušterače i počinju je izjedati. Dolazi u dva glavna oblika.

 • Akutni pankreatitis – karakteriziran je jakim bolovima u abdomenu, povraćanjem i povišenim vrijednostima gušteračnih enzima. Najčešće prolazi unutar nekoliko dana i ne ostavlja trajna oštećenja gušterače.
 • Kronični pankreatitis – kao posljedica konstantnih, neizliječenih upala gušterače, ona postaje trajno oštećena te ne može više normalno funkcionirati. Najčešće je uzrokovan ovisnošću o alkoholu (oko 70% slučajeva).

 

Osim alkoholizma, pojavi pankreatitisa mogu doprinijeti i žučni kamenci te druga oboljenja žučnog mjehura, razne povrede gušterače, virusna infekcija ili pak bakterija Campilobacter.

Rak gušterače

Iako ne spada u česte maligne tumore (javlja se na 5 od 100 000 stanovnika), rak gušterače je izrazito agresivna i kobna bolest s visokim postotkom smrtnosti.

Pošto je simptome teško prepoznati, a bolest teško dijagnosticirati, većina oboljelih je prekasno dijagnosticirana – u trenutku kad je rak već uznapredovao, odnosno zahvatio okolne žile, zbog čega je operacija nemoguća.

Prvi simptomi uključuju gubitak težine, bolove u abdomenu (odnosno gornjem dijelu trbuha), žuticu te vrlo često i dijabetes.

Rak gušterače dijagnosticira se CT-om ili MR skeniranjem.

Kako osigurati zdravlje gušterače?

Hrana koju jedemo i stil života utječu na čitav naš organizam, pa tako i na gušteraču. Postoji nekoliko važnih smjernica kojima možemo osigurati zdravlje gušterače, a samim time i cjelokupnog organizma.

 • Izbjegavanje pušenja i pretjerane konzumacije alkohola.
 • Izbjegavanje masne hrane i provođenje povremenog posta (može potaknuti regeneraciju gušterače).
 • Prehranu temeljiti na povrću, voću, cjelovitim žitaricama, mahunarkama, nemasnom mlijeku i orašastim plodovima.
 • Redoviti pregledi i laboratorijska testiranja kojima se provjerava nivo enzima i/ili hormona koje proizvodi gušterača.

 

Pretrage koje su važne za zdravlje gušterače možete obaviti i u poliklinici SYNLAB. Pronađite najbližu lokaciju i posjetite nas – prethodna rezervacija nije potrebna.

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.