Ostvarite 10% popusta na gotovinsko plaćanje za iznose od 150€ ili više. Napomena: Različiti popusti se ne zbrajaju.

Hripavac, poznat i kao kašalj s 'lajanjem' ili ‘magareći kašalj’ respiratorna je infekcija koju uzrokuje bakterija Bordetella pertussis (nešto rijeđe Bordetella parapertussis). Hripavac je bolest dojenčadi i male djece, ali i odraslih koji su izgubili imunost.

Na ovoj stranici pružamo sveobuhvatan pregled ove bolesti, uključujući simptome, uzroke, liječenje i preventivne mjere.

Što je Hripavac?

Hripavac je akutna bolest dišnog sustava, a prenosi se kapljičnim putem, odnosno udisanjem zaraznog aerosola. Izvor zaraze su bolesnici u kataralnom stadiju bolesti, čiji su simptomi curenje nosa, kihanje, lagani kašalj i neznatno povišena temperatura. Bolesnik je najzarazniji za okolinu tijekom prva 2 tjedna bolesti.

Simptomi Hripavca

S obzirom na kliničku prezentaciju, hripavac se pojavljuje u 2 oblika: klasični i atipični.

Klasični hripavac ima klinički tijek u 4 stadija:

  • inkubacija – bez simptoma (traje 7-10 dana)
  • kataralni stadij – simptomi prehlade: curenje nosa, kihanje, blagi kašalj, blago povišena temperatura (traje 1-2 tjedna)
  • paroksizmalni stadij – napadaji kašlja nalik na lavež psahripanje pri udisaju, poteškoće disanja, promuklost, povraćanje sekreta (traje 1-6 tjedana)
  • rekonvalescentni stadij – smanjenje učestalosti napadaja kašlja (traje 2-4 tjedna)

Atipični hripavac češće se javlja u veće djece i odraslih, a simptomi su vrlo slični simptomima bronihitisa i infekcijama gornjih dišnih puteva.

Uzroci Hripavca

Uzrok hripavca (ili pertusisa) su bakterije roda Bordetella (B. pertussis i B. parapertussis).

Dijagnostika hripavca

Uzorak za dijagnostiku je bris nazofarinksa. Metoda dijagnostike je PCR, odnosno lančana reakcija polimeraze, kojom se dokazuje prisutnost genskog materijala Bordetelle u brisu nazofarinksa. Metoda je brza i visoko specifična te se smatra najpouzdanijom metodom za dijagnostiku ovog uzročnika.

Liječenje Hripavca

Liječenje hripavca prvenstveno je potporno, odnosno simptomatsko liječnje, poput korištenja inhalatora, vlaženja zraka i odmaranja. Ukoliko je dijagnostičkim testovima dokazana prisutnost Bordetella, tada se primjenjuje antibiotska terapija. Važno je konzultirati se s liječnikom, posebno ako simptomi traju dulje ili postaju ozbiljniji.

Prevencija Hripavca

Najbolji način sprječavanja hripavca je održavanje dobrih higijenskih navika, uključujući redovito pranje ruku te izbjegavanje kontakta s bolesnim osobama, nošenje zaštitne maske. Od svih preventivnih mjera, najvažnije je cijepljenje djece. Upravo je kod male djece navjeći broj komplikacija i teških kliničkih slika. Cijepljenje protiv hripavca dio je kalendara redovnog cijepljenja kojeg propisuje Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Cijepljenje se također preporuča trudnicama, pogotovo ako se radi o epidemiji. Tim postupkom zaštićeni su i majka i dijete, jer se zaštitna protutijela putem posteljice prenose na plod.

Ova stranica pruža korisne informacije o hripavcu kako biste bolje razumjeli ovu bolest, ali uvijek se preporučuje konzultacija s kvalificiranim zdravstvenim stručnjakom radi točne dijagnoze i liječenja.

Ako imate dodatna pitanja ili trebate više informacija, slobodno nas kontaktirajte. Cijenu PCR brisa na hripavac i čekanje nalaza provjerite ovdje.

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.