Ljetne crijevne infekcije
Probavne tegobe uzrokovane crijevnim infekcijama najčešće su bolesti ljetnog perioda i osim što su neugodne, mogu biti i opasne.
Poznavanje glavnih obilježja najčešćih uzročnika te striktno pridržavanje pravila osobne higijene i higijene prehrane nužno je za izbjegavanje zaraze i nesmetano uživanje u zasluženom ljetnom odmoru.
Uzročnici i simptomi
Crijevne zarazne bolesti se prenose fekalno-oralnim putem: uzročnici se nalaze u stolici, a u organizam ulaze kroz usta. Do crijevnih infekcija ljeti ponajviše dovode bakterijski uzročnici (Salmonella, Shigella, Campylobacter, enteropatogena E.Coli, i dr.), ali mogu biti i posljedica virusnih skupina uzročnika (enterovirusi, noro, rota i adeno virusi) te u manjem broju slučajeva parazita (protozoi i helminiti). Osim navedenih, probavne tegobe u ljetnim mjesecima mogu biti povezane s bolestima karakterističnih za ljeto i učestala putovanja u tom periodu: proljevi putnika (putnička dijareja) i kinetoze (bolesti kretanja).
Visoke ljetne temperature pogoduju razmnožavanju uzročnika u hrani,a neke vrste hrane iznimno su prikladne za njihovo širenje: meso (osobito perad i mljeveno meso) i mesne prerađevine, mlijeko i mliječni proizvodi, kremasti kolači i druga jela koja sadrže nedovoljno termički obrađena jaja (šlag, sladoled, majoneza), i nedovoljno temeljito oprano voće i povrće. Konzumiranje takve hrane, dodirivanje hrane neopranim rukama, ili njezino neprikladno čuvanje (izvan hladnjaka) znatno povećavaju rizik od zaraze.
Najčešći simptomi ljetnih crijevnih infekcija su mučnina, bolovi i grčevi u trbuhu, povraćanje, proljev, glavobolja i povišena tjelesna temperatura. Ovi simptomi mogu uzrokovati zabrinutost zbog svoje vrste i intenziteta, međutim većina njih spontano prođe u roku od maksimalno 2 tjedna, a obično unutar par dana.
Liječenje i prevencija
U liječenju zaraznih proljeva, povraćanja i povišene temperature ključno je spriječiti dehidraciju, odnosno gubitak tekućine i minerala iz organizma. Uz to, savjetuje se lagana prehrana i izbjegavanje antibiotika, osim u slučaju kada su neophodni (kod specifičnih bakterijskih uzročnika).
Kako bi se spriječila pojava crijevnih zaraznih bolesti, savjetuje se:
- redovito i temeljito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom
- zadovoljavajuća termička obrada hrane
- detaljno pranje voća i povrća
- pravilno čuvanje i konzumiranje pripremljene hrane u roku od dva sata
- izbjegavanje čuvanja hrane na sobnoj temperaturi i podgrijavanje
- izbjegavanje konzumiranja nepasteriziranog mlijeka
- izbjegavanje vode nepoznatog porijekla