-->

ADVANCED SPORT TEST genske i biokemijske pretrage za individualizirani pristup treningu

Želite poboljšati sportsku izvedbu, smanjiti rizik od ozljeda i izvući maksimum iz svog treninga? Napravite ADVANCED SPORT TEST i investirajte u svoje zdravlje.

ADVANCED SPORT TEST je integralna studija za personalizirani trening koji genskom analizom i različitim biokemijskim parametrima omogućuje određivanje najprikladnijeg tipa treninga za Vas. 

Važnost fizičke aktivnosti

Fizička aktivnost neizostavni je dio zdravog načina života. Pomaže u prevenciji zdravstvenih problema kardiovaskularnog, endokrinog i mišićno-koštanog sustava, kao i razvoja različitih vrsta tumora. No, ne reagiraju svi na sport jednako. Važno je uzeti u obzir ulogu genetike u poboljšanju sportske izvedbe.

Svaka sportska aktivnost temelji se na tri važna stupa: treningu, prehrani i odmoru. Individualne karakteristike i potencijali, u velikoj mjeri određeni su genetikom i podrazumijevaju specifične zahtjeve u ovim područjima. Stoga je važno da tjelesna aktivnost bude prilagođena ovim aspektima kako bi se zajamčila sigurna praksa i optimalna izvedba. 

Prednosti genskog testiranja u sportu

 • poznavanje genske predispozicije pomaže u procesu individualiziranja standardnih praksi. Ove informacije omogućuju upravljanje čimbenicima treninga kao što su volumen, intenzitet, učestalost i razdoblja odmora kako bi se poboljšao odgovor na vježbanje.
 • rezultati genskog testiranja mogu pružiti informacije o potencijalnim prednostima kao što su: prirodno otporan probavni sustav, mišići nogu koji bolje podnose teške napore, prirodna natprosječna reakcija na trčanje na visini ili koliko brzo se metabolizira kofein.
 • DNK test ne može izravno zaštititi sportaša od ozljeda, ali poznavanje genskih predispozicija može pomoći u stvaranju slike ukupnog rizika od ozljeda i pružiti trenerima informacije o specifičnim slabostima na koje trebaju paziti.

SYNLAB ADVANCED SPORT TEST je test koji pruža personalizirane informacije o:

 • mišićni odgovor i izvedba – kapacitet mišićne oksigenacije i odgovor na trening snage i izdržljivosti
 • oporavak i ozljede – oštećenje mišića i pretreniranost, ozljeda ligamenata i tetiva
 • dodaci prehrani – kofein i magnezij
 • pomoć pri oporavku – antioksidansi i odgovor na detoksikaciju
 • prehrana u sportu – vitamini B skupine i omega-3

Zdravstveni vodič

Mišićni odgovor i izvedba
Mišić je struktura sposobna generirati pokret svojom kontrakcijom, čime održava vitalne funkcije, poput otkucaja srca i omogućuje niz sportskih aktivnosti, poput trčanja, skakanja ili dizanja utega. Broj, veličina i vrsta vlakana koja čine mišić, kao i njegov kapacitet oksigenacije, uvjetuju sposobnost i odgovor mišića na određene vrste vježbi ili treninga.

Oporavak i ozljeda
Poboljšanje atletske izvedbe postiže se progresivnim povećanjem intenziteta treninga. Međutim, povećanje volumena, intenziteta ili učestalosti ne zahtijeva samo razdoblja odmora kako bi se osigurao oporavak unutarnjih fizioloških i strukturnih uvjeta, već i intenzivniju brigu o problemima uključenim u vježbu kako bi se izbjegle potencijalne ozljede.

Izvedba i poboljšanje
Ergogena pomagala i dodaci koji se koriste u sportu pomažu pripremiti tijelo za fizičku aktivnost, povećati učinkovitost ili spriječiti ozljede. Iako ne mogu biti zamjena za odgovarajuću i zdravu prehranu koja osigurava potrebnu energiju i hranjive tvari, dobri dodaci prehrani mogu pomoći u poboljšanju sportskih rezultata, kako tijekom treninga tako i na natjecateljskoj razini.

Savjeti za oporavak
Razdoblja odmora bitne su komponente svakog programa vježbanja. Osim ograničavanja mišićne aktivnosti, preporučene fizikalne terapije i drugih liječničkih uputa, postoje različite prehrambene strategije za ubrzavanje i poboljšanje oporavka. Općenito, dobar oporavak omogućuje bolju asimilaciju opterećenja treninga, izravno utječući na izvedbu.

Kome je ADVANCED SPORT TEST namijenjen

Svima onima koji žele poboljšati svoju sportsku izvedbu personalizacijom i optimizacijom treninga, osobama koje se žele početi baviti sportom uz prilagođene i personalizirane treninge, te onima koji žele spriječiti, koliko je to moguće, česte ozljede tjelesne aktivnosti.

Zašto je prehrana važna u sportu?

Prehrana i hidratacija imaju velik utjecaj na zdravlje i izvedbu sportaša te su stoga čimbenici koje treba uzeti u obzir u svakom programu treninga. Osim osiguravanja dobre opskrbe energijom, bitno je osigurati dovoljnu količinu prehrambenih hranjivih tvari i mikronutrijenata za optimizaciju fizičkog i kognitivnog potencijala pojedinca.

Nasljeđujemo li atletske gene s majčine ili očeve strane?

Neka istraživanja sugeriraju da naša mitohondrijska DNK - a time i majčina strana - igra ključnu ulogu u našoj atletskoj izdržljivosti.

Kako izgleda proces testiranja ADVANCED SPORT TEST

 • ANALIZA
  Vaš uzorak krvi analizirati će se korištenjem najsuvremenije tehnologije. ADVANCED SPORT TEST uključuje analizu 38 genskih varijanti (polimorfizam jednog nukleotida, eng. „single nucleotide polymorphism“polymorphism“ SNP) za 33 gena i 15 biokemijskih parametara odabranih temeljem dokazanih znanstvenih činjenica. Primjer NALAZA.
 • REZULTATI
  Svoje rezultate možete dobiti putem e-maila u roku 4 do 6 tjedana, ili ih možete podići u pisanom obliku na svim lokacijama SYNLAB Hrvatska.

 

SYNLAB HRVATSKA | Kraljevićeva ulica 24, 10000 Zagreb | Tel:01/2442-015 | e-mail: HR.info@synlab.com

 

Credits

Želimo biti sigurni da uživate pregledavati našu web stranicu i imate ugodno iskustvo. U tu svrhu, ova web stranica postavlja "kolačiće" na vaše računalo za prikupljanje podataka o vašoj upotrebi naše web stranice. Kliknite gumb ok da biste prihvatili upotrebu kolačića na ovoj web stranici.